Obavijesti

Kolumne

Komentari 61

U obračunu s Esih Plenković se pokazao kao diletant i licemjer

U obračunu s Esih Plenković se pokazao kao diletant i licemjer
1

Plenković je priznao da je Brunu Esih stavio na listu HDZ-a jer je tada nije znao. Da ju je znao, ne bi je stavio, Ali znao je Hasanbegovića. Pa ga je svejedno stavio na listu. Stavio je i Stevu Culeja. Je li i njega isto znao?

VIDEO

Pronijela se nakon jučerašnjeg saborskog Aktualnog prijepodneva teza u javnosti da je Andrej Plenković pomeo pod sa zastupnicima. 

Oporbenim, ali i s nekima s desnice.

Moglo se to primijetiti i na samom Plenkoviću koji je pun sebe išetao iz sabornice i novinarima tumačio kako ne trebaju sumnjati u njegove "različite taktike za razne situacije". A posebnu pažnju, pa i ovacije u ljevičarskim krugovima, izazvao je njegov obračun s Brunom Esih.

I koliko god je ta polemika premijeru "digla perje", ono što je u njoj izjavio za njega osobno bilo je zapravo prilično poražavajuće.

"Mojom greškom, da budem sasvim jasan, dobili ste mandat na listu HDZ-a", odgovorio je Plenković na zastupničko pitanje Brune Esih. "Mojom greškom i greškom Nacionalnog vijeća HDZ-a jer su vas hvalili. Hvalili su vas iz Ureda predsjednice, hvalili su vas tu, zahvaljujući čijoj preporuci ste došli na listu. Ja vas tada nisam znao. Da sam vas znao, ne biste bili na listi. I to je dobro da narod zna, na kojeg se vi pozivate".

Zvučalo je kao da briše pod s Esih, a zapravo je razotkrivao samoga sebe.

Vjerovao krivima

Plenković je, naime, na primjeru Brune Esih javno priznao kako je formirao liste za Hrvatski sabor. Na tuđu preporuku, sugestiju, vjerovao je na riječ mnogima, čak i Kolindi Grabar Kitarović. Očito je vjerovao krivima. Bio bi red da se i njih odrekne.

U ovom slučaju, neznanje je bila njegova obrana. Kao i mnogo puta do sada.

Plenković je priznao grešku i poručio da ne bi Esih stavio na listu da ju je znao.

Ali Plenković je dobro znao Zlatka Hasanbegovića, pa ga je svejedno stavio na listu. 

Evo što je o Hasanbegoviću, osobi koja je negirala hrvatski antifašizam i hrvatski Ustav, koketirala s radikalnom desnicom, služila kao isukani mač Tomislava Karamarka i nosila stigmu ustaške kape na glavi, Plenković izjavio u lipnju 2016. godine.

"Hasanbegović je čovjek s kojim sam imao priliku razgovarati u Bruxellesu", izjavio je za Slobodnu Dalmaciju. "Mislim da je intelektualac, s vrlo preciznim i jasno definiranim stavovima i s vrlo respektabilnom znanstvenom karijerom. On može privući velik broj birača".

Uzeo glasove, izbacio Hasanbegovića

Plenković, znači, ne samo da je znao tko je Hasanbegović, već ga je i hvalio kao intelektualca i znanstvenika, te je znao što mu on može donijeti na izbornoj listi.

Godinu dana kasnije Hasanbegović je izbačen iz HDZ-a.

Ali ne zbog krive ideologije i sramotne politike, već zbog šurovanja s Brunom Esih.

I njega je Plenković jučer okrznuo u svojoj debati. Optužio ga je da bježi od saborskih rasprava i samo ima vremena za "orkestrirane pitalice i emisije u posebno scenaristički pripremljenim nastupima".

To je čovjek kojeg je Plenković, potpuno svjesno, stavio na listu HDZ-a.

Je li znao Culeja?

Na tim listama našao se i Stevo Culej. Zastupnik koji sada proziva Milorada Pupovca za nelojalnost Hrvatskoj i za negiranje Domovinskog rata i po svemu odudara od onoga što je Plenković prije dvije godine najavio da želi učiniti od HDZ-a: identitetski vrlo profiliranu stranku.

Culej je prečesto sramota za takav HDZ.

Je li Plenković znao tko je Stevo Culej kad ga je stavljao na liste? Je li mu sada žao što ga je stavio? Vjerojatno nije, čim ga još uvijek drži u saborskom klubu. Hoće li ga onda opet staviti na izbornu listu? Sigurno "može privući velik broj birača".

Nema što, Plenković se lijepo pripremio za obračun s Brunom Esih. Ali istodobno je otvorio pitanje kako on to vodi HDZ.
Pod čijim je sve utjecajima bio dok je formirao liste za izbore, pod čijim je utjecajima birao ministre u Vladi?

Koga su u HDZ-u sve hvalili, pa ih je Plenković onda stavljao na liste i u fotelje? I još važnije, kome je to Plenković sklon vjerovati u odabiru stranačkog kadra?

Tko podmeće premijeru?

Možda je normalno da HDZ nakon blamaže s Tomislavom Karamarkom nije mogao pronaći boljeg šefa stranke od diplomata totalno odvojenog od hrvatske stvarnosti, pa je onda taj diplomat pabirčio po svuda ljude za izborne liste. I onda se s njima napucava, no tek kad istupe iz HDZ-a.

Ali to onda otvara pitanja tko je takvom premijeru i šefu HDZ-a mogao svašta podmetnuti. I to ne samo sirotu Brunu Esih.

Međutim, na primjeru Hasanbegovića vidi se da je Plenković u neka kontroverzna, pa i kompromitirajuća rješenja išao posve svjesno. Kao i da posve svjesno izbjegava jednako pomesti pod sa Culejom koji je, eto, još uvijek u HDZ-u.

I ne zaboravimo, na liste i u Vladu postavljao je svoje prijatelje i bliske suradnike, poput Davora Ive Stiera, Ivane Maletić, Pave Barišića, Martine Dalić i drugih, koji su ga se kasnije odrekli ili osramotili.

A i ne zaboravimo, Bruna Esih donijela mu je glasove na koje se Plenković sad ne obazire.

Zbog svega toga, jučerašnji navodno trijumfalni nastup u Hrvatskom saboru otkrio je Plenkovića kao diletanta, ali i kao licemjera i kalkulanta.

Lako je priznati grešku s Brunom Esih. Neka "bude muško" i prizna one prave greške.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode