Obavijesti

Kolumne

Komentari 351

U ovom cirkusu falila nam je samo predsjednica od kartona

U ovom cirkusu falila nam je samo predsjednica od kartona
1

Posjetitelje na Pantovčaku ovoga je vikenda zatekla uzbudljiva atrakcija. Kartonski lik Kolinde Grabar Kitarović s dva kartonska gardista namještena za fotografiranje

VIDEO

Ako je ova država cirkus - a imamo već šator, kositrene vojnike, lažne generale, komedijaše, klaune, čak i brzopotezna lasvegaška vjenčanja na kojima samo fali Elvis - onda je potpuno normalno da imamo i predsjednicu od kartona.

Pravu predsjednicu od kartona. S dva kartonska gardista.

Naime, u Uredu predsjednika na Pantovčaku ovog je vikenda posjetitelje dočekala prava atrakcija: kartonski likovi Kolinde Grabar Kitarović i dvojice gardista kroz čija lica posjetitelji mogu gurnuti svoje glave i slikati se s predsjednicom.

Za uspomenu i dugo sjećanje s Pantovčaka.

Nažalost, nije bilo šećerne vune i flipera, no to nije nimalo umanjilo dojam Disneylanda. Doduše, efektnije bi bilo da je lik predsjednice izrezan od neke ružičaste haljine, pa još s mašnicom u kosi, ali ne može se na početku sve dobiti.

Ima Kolinda još pet godina vremena da upotpuni tu cirkusku atrakciju.

Jer, ovo je doista atrakcija. Toga još u hrvatskoj politici nije bilo. Svega smo se nagledali, to je istina, svakakvih Keruma, Bandića, Đapića i Glavaša, međutim kartonska predsjednica oborila nas je s nogu.

Nakon što je s Pantovčaka izbacila Titovu bistu, ubacila je svoj kartonski lik. Na opće oduševljenje pristalica i sveopće naslađivanje kritičara.

Zato je ono pitanje iz ankete povodom stotinu dana Kolindina predsjedničkog mandata, o tome je li predsjednica ispunila vaša očekivanja, zapravo bilo trik pitanje. 

Za sve one koji su njezinu pobjedu dočekali na nož i koji su pratili njezine gafove i ispade, Kolinda je čak i premašila očekivanja. Pogotovo s ovom kartonskom predsjednicom.

Znalo se da je politički ona potpuno šuplja, ispražnjena od sadržaja,  napuhana spinovima i preparirana poput reklame, a sada je ovim kartonskim likom to samo potvrdila.

I svojim je pristalicama, onima koje je uvjeravala da misli ozbiljno, da će ozbiljno pristupiti tom poslu, vratiti dignitet Uredu predsjednika i krenuti stopama Franje Tuđmana, demonstrirala svoje viđenje funkcije koju obavlja.

Zemlja koja ima Gospu od snijega zaslužila je i Predsjednicu od kartona.

A između ove kartonske i one prave verzije praktički nema razlike. Onu pravu ionako se uglavnom vidi na slikama u novinama ili na Facebooku, komunicira priopćenjima, skriva se od novinara, pa građani doista imaju dojam da se na čelu države nalazi neka umjetna verzija.

Koja, vidjeli smo to na slikama, stoji potpuno samostalno. Osim ako povuče baš neki jaki propuh.

Jedina bitna razlika je u tome što nas ona prava verzija stoji neusporedivo više od kartonske. S gotovo istim efektom.

I kako da sad predsjednicu Kitarović shvaćamo ozbiljno? Koja nam se predsjednica obraća? S kojom komuniciramo? Koja je na slikama: prava ili lažna? Trebamo li čekati lutku trbuhozborca koju će Karamarko posjesti na koljeno i upriličiti jednu cirkusku točku?

Uglavnom, nebrojeno je mnogo opcija koje pruža kartonska predsjednica. A najisplativija je ipak ona da se njezin ured lijepo zaključa i kartonski izrezak stavi pred vrata, pa da se turisti i državnici dođu poslikati.

A mogu i ostaviti pet kuna u škrabici

Uglavnom, bila bi to sramota da to nije posve očekivano od Kolinde Grabar Kitarović. Ona je definitivno ispunila sva naša očekivanja. Pa još i više od toga.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 351
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode