Obavijesti

Kolumne

Komentari 99

Ugasimo svjetlo u Banskim dvorima. Pa makar telefonom

Ugasimo svjetlo u Banskim dvorima. Pa makar telefonom
1

Tko više uopće vjeruje ovoj Vladi? Ne vjeruju građani, ne vjeruju investitori, strani ulagači, kao ni kupci hrvatskih obveznica. Sabor nema kvorum, vlast nema većinu, a Vlada nema sjednice, osim telefonskih.

VIDEO

"Svi smo se složili da izvršna vlast neometano nastavi svoj rad", poručila je sinoć kasno hrvatska Vlada, "te da Vladin tim na svakodnevnoj bazi nastavlja surađivati korektno i punom radnom energijom".

Pa je danas odgođena sjednica Vlade i opet će se održati telefonska sjednica.

Jučerašnja kavica i poziranje u Banskim dvorima očito nisu urodili plodom. Premijer Tihomir Orešković sazvao je prvog i drugog potpredsjednika na kavicu i poziranje u Banskim dvorima kako bi demonstrirao zajedništvo, stabilnost i posvećenost reformama.

Dakle, čak i kad bi netko želio ugasiti svjetlo u ovom propalom eksperimentu u Banskim dvorima, ne bi to mogao učiniti. Osim telefonom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali to je manje važno.

Puno je važnije da je istoga dana kad je Vlada demonstrirala zajedništvo u Banskim dvorima propala prodaja hrvatskih obveznica  na stranim financijskim tržištima.

Domaće nejasnoće

Ministarstvo financija objavilo kako je Vlada, unatoč "vrlo pozitivnoj reakciji investitora" (!), odustala od prodaje hrvatskih obveznica na međunarodnim financijskim tržištima, odnosno prolongirala za period "nakon što se otklone trenutke domaće političke nejasnoće".

Bio je to "understatement" godine.

Nažalost - ili na sreću - te "domaće političke nejasnoće" teško da će biti otklonjene kavicom u Banskim dvorima, baš kao što jučerašnji prosvjed za kurikulum nije bio ispuhan kavicom kod Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku.

Poziranja ne daju željeni rezultat.

Rezultat daje inercija kvartalnog rasta BDP-a naslijeđena iz prošlog mandata Vlade, ali jedini opipljivi rezultat ove Vlade jest odustajanje od prodaje obveznica na stranim tržištima, zbog onoga što je ekonomski analitičar Željko Ivanković sinoć nazvao čak i "ucjenom" oko visine kamate.

"Ovo je primjer nerazvijene demokracije, odnosno koliko je ekonomija ovisna o uređenoj demokraciji", izjavio je sinoć na N1. "U ovom trenutku se pokazuju sve napukline hrvatske demokracije".

Pokrivanje napuklina

A te napukline teško se mogu sanirati kavicom s premijerom kojem nitko više ne vjeruje, na čelu Vlade koja se raspada, u sklopu koalicije koja je pred raskolom i u državi u kojoj pedeset tisuća ljudi izlazi na prosvjed, a dvije trećine građana u anketama traži nove izbore.

Eksperiment je propao, a za ono što je svima jasno od prvog dana nove Vlade, dobili smo potvrdu i na međunarodnim financijskim tržištima. Bez obzira na "vrlo pozitivne reakcije investitora".

Stoga jučerašnje poziranje u Vladi nije bilo namijenjeno domaćoj, nego stranoj javnosti. 

Svejedno, ovih dana nas zasipaju svim mogućim razlozima protiv prijevremenih izbora.

Pa tako, premijer naglašava kako je bitno paziti na stabilnost Vlade zbog kreditnog rejtinga, pa zbog birokrata u Bruxellesu, pa zbog stranih ulagača, a prije par dana ministar Tomislav Tolušić upozorava kako bismo zbog prijevremenih izbora mogli izgubiti dvije milijarde eura iz EU fondova.

Kao da već zbog ovako nestabilne Vlade nismo počeli gubiti na stranim financijskim tržištima.

Tko više vjeruje Vladi?

Investitori više ne vjeruju Vladi, kreditni rejting odavno je na dnu i to je znak da je kriza postala ozbiljna. Vladi ne vjeruju građani, ne vjeruju financijeri. Tko joj onda uopće vjeruje?

HDZ? Samo bez Mosta. Most? Samo bez HDZ-a. 

A famozno preslagivanje, pa još s Milanom Bandićem, produciralo bi još nestabilniju Vladu od ove koja je već "hodajući mrtvac": bez većine, bez kvoruma, bez komunikacije, bez povjerenja, sada i bez sjednica...

Što je onda manja šteta?

Nastaviti s eksperimentom koji ne samo da ne daje rezultate, već proizvodi kontraefekt tamo gdje je Vladi najvažnije, među stranim investitorima? Ili priznati da je eksperiment propao i poslati poruku građanima i ulagačima da Hrvatska ide na izbore kako bi dobila stabilnu Vladu?

Jučerašnji dvostruki udarac na Vladu, prosvjed za kurikulum i debakl na stranim financijskim tržištima, neće popraviti nikakvo poziranje, pijuckanje kave, nikakva "Tim building" priopćenja. Država nema Vladu, nema većinu, uskoro neće imati ni Ustavni sud.

Došlo je vrijeme da netko ugasi svjetlo u Banskim dvorima. Pa makar portir. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.