Obavijesti

Kolumne

Komentari 19

Nasilje nad ženama ne može biti interna stvar jedne stranke

Nasilje nad ženama ne može biti interna stvar jedne stranke
1

Kao što zlostavljači žele vlastita nedjela proglasiti "internom stvari" njihove obitelji, tako je Plenković kažnjavanje župana Alojza Tomaševića, optuženog za nasilje nad suprugom, proglasio "internom stvari HDZ-a".

VIDEO

Najprije su obitelj i djeca nagovarala Maru Tomašević, suprugu požeškog župana Alojza, da suprugovo zlostavljanje zadrži kao internu stvar njihove obitelji.

Onda je supruga pisala mejlove predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kako bi mu skrenula pažnju na nasilje u obitelji i upozorila da njezin suprug kao zlostavljač ne može obnašati visoku političku funkciju, smatrajući kako je to interna stvar njegove stranke.

Ali kad je afera izbila u javnost, a sporni mejlovi konačno bili "prineseni pozornosti" Andreju Plenkoviću, činjenica da HDZ na poziciji župana i u svojim redovima ima obiteljskog zlostavljača prestala je biti "interna stvar HDZ-a".

Pa ipak, Plenković je jučer svejedno poručio kako on "ne može diskriminirati ni župana niti županiju kada je on legalno izabran na dužnost", a kad su ga novinari podsjetili na njegovu najavu da župan mora odstupiti, on je lakonski poručio da je to "interna stvar HDZ-a".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što je zvučalo skandalozno.

Bezosjećajno, konspirativno, politički štetno.

Problem društva

Nasilje nad ženama nije interna stvar obitelji, kao što ni obiteljski zlostavljači ne mogu biti interna stvar političkih stranaka. 

Plenković doista ne može smijeniti župana, ali ga može nagovarati da odstupi ili ga jednostavno isključiti iz stranke. Kao što je nedavno pokrenuo postupak izbacivanja Hrvoja Marušića zbog skandaloznih prijetnji strijeljanjem članovima nevladinih udruga.

Ovako, mjesecima nakon prijavljenog zlostavljanja Tomašević još uvijek nije podnio ostavku na dužnost župana, kao što ni Plenković nije pokrenuo postupak njegova sankcioniranja u HDZ-u. Osim što je tek formalno, bolje reći fiktivno, raspustio županijsku organizaciju HDZ-a.

Umjesto da stranka kazni zlostavljača i javno ga se odrekne, Plenković je župana Tomaševića gurnuo pod stranačke skute. 

U svoja četiri zida

Nažalost, Plenković nije objasnio na koji način će to biti interna stvar HDZ-a. Osim što je to zvučalo kao da cijelu aferu želi sakriti od javnosti i sa županom se obračunati u svoja četiri zida. 

Otprilike kao što je župan vlastita nedjela želio sačuvati u svoja četiri zida.

Zlostavljači, međutim, zaslužuju javnu osudu, a ne privatne packe. Obiteljsko nasilje je problem čitavog društva, to nije interna, obiteljska, ni privatna stvar, niti su političke stranke konspirativne sekte već organizacije od kojih se očekuje transparentnost i koje imaju političku i društvenu moć boriti se protiv obiteljskog nasilja.

Andrej Plenković, kako smo vidjeli, na to nije spreman. A pitanje je koliko je za to uopće sposoban.

Pomogne ženama

Slučaj Alojza Tomaševića bila je idealna prilika da se javnosti pošalje poruka kako takvo ponašanje neće biti tolerirano u društvu, pa ni u visokoj politici, koliko god se sam kompromitirani političar grčevito, bez pardona, držao svoje fotelje i javne funkcije.

Umjesto da pomogne ženama i čitavom društvu da se bori protiv nasilja, Plenković šalje poruku kako će zlostavljači pronaći zaštitu u njegovoj partiji. 

Pa ako ništa drugo, onda mu makar šutnja predsjednice Republike koja nije osudila zlostavljača niti ustala u zaštitu Mare Tomašević može biti motiv da on kao premijer i predsjednik HDZ-a učini nešto više od proglašavanja te afere "internom stvari HDZ-a".

Nakon jučerašnje izjave još manje možemo vjerovati Plenkovićevoj tvrdnji kako nije bio upoznat sa supruginim mejlovima u kojima ga je upozoravala na nasilje. Vjerojatno je i tada to smatrao "internim pitanjem".

Popis "internih stvari HDZ-a" dosegnuo je tijekom godina zabrinjavajuće razmjere: od kriminala i korupcije, preko ratnih zločina i tajkunske pretvorbe, do nepotizma, uhljebljivanja, crnih fondova, raznih pronevjera, pa i fizičkog nasilja.

Sada mu je Plenković dodao i obiteljsko nasilje.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang