Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uvedimo vaučere u zdravstveni sustav, onda ćemo kraće čekati

Tamo gdje su liste čekanja preduge pacijent bi, s vaučerom kojim bi HZZO platio uslugu, umjesto u javnu kliniku otišao u privatnu. Javno bi se zdravstvo rasteretilo, privatno dobilo klijente...

Koliko je komunista, ali i esdepejaca i hadezejaca, spremno radije umrijeti čekajući na red u javnoj bolnici umjesto da se s vaučerom pregledaju ili liječe u privatnoj poliklinici? To mi je pitanje postavio jedan ekonomist liberalne orijentacije, koji smatra da bi uvođenje vaučera riješilo značajne probleme hrvatskog zdravstva.

Tamo gdje su liste čekanja preduge pacijent bi, s vaučerom kojim bi HZZO platio uslugu, umjesto u javnu kliniku otišao u privatnu. Javno bi se zdravstvo rasteretilo, privatno dobilo klijente, a društvo zdravije ljude i manju smrtnost. Taj ekonomist smatra da takvih “komunista, esdepejaca ili hadezejaca” baš i nema puno, ali svejedno, taj tip rješavanja problema u zdravstvu nema političku podršku ni s desna ni s lijeva. “Štoviše, ideje vaučera nailaze na otpor, kako u zdravstvu tako i u školstvu.

Taj je otpor dijelom protumačiv potrebom da se održe klijentelističke mreže, pa onda i mreže zapošljavanja rodbine, prijatelja i poznanika. Njih možete uvaljivati u javni sektor bili oni dobri ili ne, u privatni baš i ne.

Postojeći model u javnom sektoru omogućuje liječnika s kupljenom diplomom, a što je više korupcije, punija su groblja.” No nije problem dokazati ljepotu ideje nego savladati lobije koji je blokiraju. Npr. u Sloveniji su ovrhe nekoliko puta jeftinije nego kod nas. Zašto ne prepišemo slovenski zakon? Zato što od našeg zakona pojedini lobiji i ustanove sjajno žive. “

Osim tih lobija, to bi podržali skoro svi osim doktora s nesposobnom djecom”, nastavio je moj sugovornik. “Dakle, bit tih vaučera je da bolesni dobiju što prije uslugu, u privatnom i/ili javnom sektoru, gdje im je bolje i brže, i drugo, da se suzbije korupcija i zapošljavanje rođaka.” U perspektivi, HZZO bi javnim bolnicama dao samo novac za plaće, a sve drugo bi zarađivale na tržištu. To bi unijelo živost, dovelo do snaženja konkurencije, pada cijena, boljeg zdravstva i zdravije nacije - jedino bi zakukali lobiji koji bi ostali bez privilegija...

Komentari (16)
  • Je,kak da ne. Nama ništa dobro. Danas bio na "Rebru" da se naručim za ultrazvuk štitnjače (pregled traje oko 10 minuta) - na redu sam sredinom 9. mjeseca ove godine.

    9. 1. 2019,   18:52
  • Za ovakav prijedlog uopće ne moraš biti ekonomist već trebaš imati samo malo zdrave pameti i logike. I moja malenkost je ovdje o tome pisala prije nekoliko dana. Prijelazna faza bi bila da HZZO ljudima koji si to mogu priuštiti sufinancira odlazak u privatne klinike jer i oni uplaćuju u HZZO, ali bi uz neki iznos participacije lakše odriješili kesu i ne bi se osjećali glupo jer plaćaju dva puta. Tako bi se bitno rasteretile državne klinike i smanjile liste čekanja, a svi bi bili zadovoljni. Ako me MR kod privatnika košta 1.500 kn, nije da nemam, ali mi je glupo da sam sve to plaćam jer sam to već platio HZZO-u. Kada bi HZZO platio barem polovicu toga iznosa, svi sretni i zadovoljni.

    9. 1. 2019,   18:08
  • I dalje bi oni koji u privatnoj ambulanti plaćaju u gotovini bili prije na redu, a ovi s vaučerom bi čekali jer privatnik zna da će se načekati dok mu HZZO plati taj vaučer (ako mu uopće plati). I sada ima puno privatnih ambulanti koje imaju ugovor s HZZO i primaju pacijente na uputnicu, ali za te pacijente postoji red čekanja, a oni koji plaćaju u gotovom ulaze odmah.

    9. 1. 2019,   19:59