Obavijesti

Kolumne

Komentari 167

'Uznemiravanje branitelja': Za to bi se sada moglo ići u zatvor

'Uznemiravanje branitelja': Za to bi se sada moglo ići u zatvor
1

"Uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije, opasan je i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu", poručio je ministar Tomo Medved zastupniku Mirandu Mrsiću

VIDEO

Ministar Tomo Medved izmislio je novi pojam - "uznemiravanje branitelja". 

Okarakterizirao je to kao "opasan i protuzakonit presedan" i zaključio kako on "u dobrom dijelu podliježe kaznenom progonu".

Tko dosad nije shvatio, ministar branitelja mu je u jutrošnjem priopćenju lijepo objasnio. Tko uznemiruje branitelje, mogao bi za to kazneno odgovarati. Kratko i jasno.

Mirando Mrsić, bivši ministar u SDP-ovoj vladi, ponovio je jučer svoje više puta ponavljanje tvrdnje kako HDZ da kupuje glasove branitelja i da time ugrožava mirovinski sustav. Opširni agitpropovski demanti Ministarstva branitelja naprosto nije bio dovoljan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ministarstvo: '6579 branitelja umrlo je u zadnje dvije godine'
Ministarstvo: '6579 branitelja umrlo je u zadnje dvije godine'

Trebalo je, u ovom predizbornom tjednu, zaoštriti prijetnju.

I tako je Hrvatska, praktički preko noći, dobila novo kazneno djelo: "uznemiravanje branitelja". Koje se, pogađate, uznemiruje kad god se progovori o njihovim mirovinama i primanjima.

Uznemiravanje šatoraša

Znamo što se dogodilo zadnji puta kad se "uznemirilo branitelje". Otvorili su šatore, izvukli plinske boce i 555 dana, uz aktivno sudjelovanje sadašnjeg ministra, rušili vlast i kršili zakone. Sve to amenovao je Tomislav Karamarko slavnom parolom: "Kakav zakon, pa to su branitelji!". 

Branitelji su, točnije oni koji su tvrdili da zastupaju branitelje, doveli HDZ na vlast koji im je ubrzo nakon toga podebljao mirovine i na taj način, kaže Mrsić, ugrozio mirovinski sustav. A sve sa ciljem da branitelji ne budu "uznemireni".

Jer u tom slučaju oni vade plinske boce, jurišaju na Banske dvore, udaraju na policiju, prijete naoružavanjem i državnim udarom. 

Sada bi se, pak, zbog "uznemiravanja branitelja" moglo ići u zatvor.

Uznemiravanje javnosti postoji kao kazneno djelo. Ali ni u jednom zakonu nema "uznemiravanja braniteljske populacije". Branitelje se ne smije uznemiravati, ali što je s drugim društvenim skupinama?

Uznemiruju se radnici, žene, manjine, građani...

Uznemiruju se radnici Uljanika pričama o stečaju. Uznemiruju se žene "prigovorima savjesti". Uznemiruju se novinari prijetnjama tužbama i cenzurom. Uznemiruju se Srbi prijetnjama "klanjem". Uznemiruju se antifašisti promoviranjem fašizma i povijesnog revizionizma. Uznemiruju se građani premijerovim lažima, ministarskim aferama, sukobom interesa, korupcijom, kriminalom.

'HDZ-ova vlada braniteljskim mirovinama kupuje glasove'
'HDZ-ova vlada braniteljskim mirovinama kupuje glasove'

Uznemiruju se građani najavama propasti mirovinskog sustava i ukidanja drugog stupa. Uznemiruju se pacijenti urušavanjem zdravstvenog sustava. Uznemiruju se građani klerikalnim atakom na hrvatsko obrazovanje...

O braniteljima u četiri zida

Zašto bi, pored svega toga, upravo "uznemiravanje branitelja" bilo "opasan i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe kaznenom progonu"?

Branitelji su, odnosno šatoraši, godinu i pol dana uznemiravali hrvatsku javnost. A sada su, pored Franje Tuđmana, izborili status "nedodirljive" kaste. Za kritiziranje Tuđmana već se ide u zatvor. A sada će se ići u zatvor i za "uznemiravanje branitelja". Spominjanjem njihovih mirovina.

I kao što se "o Tuđmanu, Šušku i Domovinskom ratu smije govoriti u svoja četiri zida", tako će se u tišini smjeti govoriti o mirovinama branitelja. 

Da se oni ne bi "uznemirili".

Pa da ih HDZ u kampanji mora tješiti. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.