Obavijesti

Kolumne

Komentari 84

Veličanje Martine Dalić sličilo je na ruganje i pojačalo gađenje

Veličanje Martine Dalić sličilo je na ruganje i pojačalo gađenje
1

Promocija knjige Martine Dalić pred političkom i društvenom elitom nije samo sličilo na beatifikaciju kompromitirane potpredsjednice Vlade, već i na kolektivno ispiranje mozga, uz orvelovsko prekrajanje povijesti

VIDEO

Ono što je počelo sa "svetim Antom" Ramljakom završilo je, eto, sa "svetom Martinom" Dalić.

Jučerašnju pompoznu promociju dugo najavljivane knjige Martine Dalić o "Slomu ortačkog kapitalizma u Agrokoru" Božo Petrov najavljivao je kao beatifikaciju bivše potpredsjednice Vlade. 

Iako je sve to više sličilo na kolektivno pranje biografije i kolektivno ispiranje mozga. Pa možda i orvelovsko prekrajanje povijesti.

Nema više grupe Borg, nema klijentelizma, nema afere Hotmail, nema ortaka koji su napisali zakon i na njemu digli pola milijarde kuna u Agrokoru, nema Dalićkina laganja pred saborskim odborom, nema njezine brutalne osvete Plenkoviću...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lex Agrokor sada je operacija koju se uspoređuje s "Olujom", o njoj će učiti studenti na fakultetima, krivci su pozitivci, negativci su junaci, a način na koji je pisan taj zakon postao je oglednim modelom kako se vodi država. I doista, bio je to slom ortačkog kapitalizma - ali s drugim ortacima.

Gađenje u državi

Ako išta više može izazvati gađenje u ovoj državi, onda je to veličanje i slavljenje potpredsjednice Vlade koja je najurena zbog afere Hotmail, samo kako bi se spasila Plenkovićeva vlada.

Hoćete pranje povijesti? Kaže Martina Dalić da nije bilo nikakve grupe Borg, iako je među njihovom korespondencijom pronađen mail Ante Ramljak u kojem svojoj "grupi Borg čestita Uskrs" i poručuje da je "sretan što jaše s njima".

Hoćete paradoks? Šampionka slobodnog tržišta postala je jučer heroina državnog intervencionizmu. 

A hoćete kontroverzu? Predsjednica Republike prije samo par dana poručila je kako afera Hotmail "nije zatvorena" i da je "nacionalna sigurnost bila u pitanju jer se nisu koristile institucije i primjerena sredstva komunikacije".

Ali sve je to sada iza nas. 

"Hvala Martina"

Martinu Dalić jučer su ritualno poškropili svetom vodicom, proglasili je ispravnom (Emil Tedeschi) i "jasno i glasno rekli joj hvala" (opet Tedeschi), pa bi stoga bilo najpoštenije da ju nakon tog čišćenja ponovno vrate u Vladu.

Afera je prošla, medijski pritisak također, Dalić više nije bijesna na Plenkovića, čak je jedan njegov citat iskoristila u knjizi ("Promijenit ću HDZ, a onda i Hrvatsku"), pohvalila je premijerovu "volju i političku hrabrost", i to nakon što je potvrdila kako je i on bio uključen u ortačku operaciju, pa onda doista nema više nikakvih prepreka da izbrišemo povijest i vratimo se na staro.

Pogazili su institucije, procedure i obzire, našalili se s javnosti i građanima, zaradili pola milijarde, proglasili se spasiteljima...

I dodatno pojačali gađenje prema ovoj vlasti.

Ivo, Milan, Martina...

Nakon što je Ivo Sanader oslobođen, Milan Bandić promoviran u najsnažnijeg koalicijskog partnera, sada je i Martina Dalić unaprijeđena u heroinu našeg doba. 

Treba li nam nešto više od toga?

U mnogo čemu, jučerašnja promocija knjige detronizirane i kompromitirane ministrice, pred auditorijem koji se smatra političkom i društvenom elitom, sličila je na obično ruganje. 

Ruganje zdravom razumu, ruganje činjenicama, ruganje institucijama, javnosti, građanima, medijima...

U društvu koje bi trebalo počivati na zakonima i transparentnim procedurama, slavi se operacija koja je vođena u niskoprofilnim restoranima, putem privatnih mejlova, u sukobu interesa, klijentelistički i gerilski.

Ako je to model kojim će se voditi ova država, onda toj državi nema spasa.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....