Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Krstičević treba dati ostavku zbog lova na veprove

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Nova TV objavila je informaciju o tome da su pripadnici oružanih snaga u ožujku helikopterom išli u krivolov na veprove. Informacija se osam mjeseci skrivala u MORH-u. Ministar treba snositi odgovornost za sve to.

Vepar nije preživio krivolov vojnih specijalaca u helikopteru. Treba li ga preživjeti ministar obrane Damir Krstičević?

Nova TV objavila je sinoć priču o tome kako je nekoliko pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon obuke vojnim helikopterom krenulo u lov na vepra, a svoju potjeru cijelo su vrijeme snimali. 

Protiv njih je na kraju podignuta optužnica zbog kaznenog djela protuzakonitog lova i ribolova, a premda su u helikopteru bila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, protiv njih nije podignuta optužnica budući da nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.

Incident se dogodilo u ožujku. 

Informacija o krivolovu u vojnom helikopteru skrivala se, dakle, punih osam mjeseci. 

Odgovornost ministra

Zbog svega toga otvara se pitanje odgovornosti samog ministra obrane u tom događaju koji se ne može samo ograničiti na krivolov, već seže mnogo šire od toga. Radi se o zlouporabi vojne opreme, trošenju novca poreznih obveznika (sat letenja je 7500 eura), o bahatosti, samovolji, pa i razularenosti u redovima oružanih snaga. 

A onda i o skrivanju informacija od javnosti.

Nije to prvi puta da MORH nešto prešućuje. Index je u listopadu ove godine objavio informaciju o tome da je Krstičevićevo ministarstvo punih godinu dana skrivalo podatak o nesreći na vojnoj vježbi u kojoj se prevrnulo borbeno vozilo i ozlijeđeno je osam vojnika i dočasnika.

A nije ovo ni prvi puta da je lov na vepra doveo u pitanje mandat ministra u Vladi.

Kirinov poučak

U prosincu 2007. godine ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin podnio je ostavku nakon lova na veprove s haškim optuženikom Mladenom Markačem koji je time prekršio uvjete puštanja na slobodu do suđenja.

Krstičević, naravno, nije sudjelovao u lovu na vepra, ali nije ni trebao. U njegovu resoru dogodila se dosad nečuvena zlouporaba vojne opreme, samovolja, razularenost, kršenje zakona, a onda i zataškavanje incidenta.

Pa ako samoreklamerski ministar javno prisvaja zasluge kad vojska obavi dobar posao, pogotovo u poplavama i požarima, neka sada snosi odgovornost kad vojska proizvede skandal.

Naravno, ovdje je riječ o ogromnom resoru u kojem ministar ne može kontrolirati svaki aspekt i svakog pojedinca, svaku glupariju i samovolju. Međutim, ovaj incident može se smatrati slikom i prilikom Krstičevićeve vojske. A prešućivanje incidenta punih deset mjeseci otkriva metodu kojom se zataškavaju ovakvi skandali.

Kako se ne bi narušila slika vojske, a još više imidž samog ministra Krstičevića.

Kakvo je to rasulo?

Javnost se slobodno može zapitati kakva je to vojska pod Krstičevićevim mandatom, kad si prisvaja pravo ovako se bahatiti s vojnom opremom. I kakvo je to ministarstvo koje javnost ne izvještava o takvim incidentima, kao i o opasnim nesrećama?

Gdje je tu odgovornost, gdje je transparentnost, gdje je vojnička disciplina u resoru kojim upravlja ratni zapovjednik?

Očito ljudi misle da mogu u toj vojsci raditi što god im se prohtije.

Ovakve rasprave o odgovornosti ministra prolazili smo godinama. Od Božidara Kalmete i njegove odgovornosti za nesreće vlakova i brodova, do odgovornosti ministra zdravstva zbog incidenata u zdravstvu, pa nadalje.

Damir Krstičević se nametao u javnosti kao lice hrvatskih oružanih snaga. Naličje tih snaga postalo je time i njegovo naličje. Neposluh, kršenje zakona, prešućivanje oslikavaju se i na njegov mandat.

I da budemo malo zločesti, kakva je to, kako reče Krstičević, pobjednička vojska koja s modernim naoružanjem ne može odstrijeliti jednog običnog vepra?

Sudionici tog incidenta odgovarat će pred sudom zbog krivolova, ali zbog svega trebao bi politički odgovarati i ministar obrane. Neka makar ponudi ostavku. Ionako znamo da neće biti prihvaćena.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (116)
  • A koliko su puta isli u lov helikopterom a da se nisu snimali?

    23. 11. 2018,   11:23
  • Čekam prvi komentar tipa, a kad je Tito (Kardelj, Bakarić...) odstrelio medvjeda (vepra, jelena...) niste se bunili.

    23. 11. 2018,   11:34
  • Klauški, ne tako davno "pao" je policajac koji je na bankomatu oduđio 200 kn koje je gospođa prije njega zaboravom ostavila. Policajac je kažnjen sukladno zakonu i propisima. No, da li je zbog njegovog postupa ministar unutarnjih poslova trebao dati ostavku? Unatoč tome da je policajac za svoj prekršaj stegovno kažnjen? Da se razumijemo, Krstičević bi bio odgovoran i trebao bi podnijeti ostavku da je kojim slučajem znao za ovo, te da je slučaj zataškao, a počinitelji da nisu stegovno i kazneno procesuirani. Tada bi ministar bio odgovoran. Ovako, nisi u pravu. Pristran si politički Tomo, i ta politička pristranost progovara iz tvog pera.

    23. 11. 2018,   12:49