Obavijesti

Kolumne

Komentari 116

Ministar Krstičević treba dati ostavku zbog lova na veprove

Ministar Krstičević treba dati ostavku zbog lova na veprove
1

Nova TV objavila je informaciju o tome da su pripadnici oružanih snaga u ožujku helikopterom išli u krivolov na veprove. Informacija se osam mjeseci skrivala u MORH-u. Ministar treba snositi odgovornost za sve to.

VIDEO

Vepar nije preživio krivolov vojnih specijalaca u helikopteru. Treba li ga preživjeti ministar obrane Damir Krstičević?

Nova TV objavila je sinoć priču o tome kako je nekoliko pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon obuke vojnim helikopterom krenulo u lov na vepra, a svoju potjeru cijelo su vrijeme snimali. 

Protiv njih je na kraju podignuta optužnica zbog kaznenog djela protuzakonitog lova i ribolova, a premda su u helikopteru bila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, protiv njih nije podignuta optužnica budući da nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.

Incident se dogodilo u ožujku. 

Informacija o krivolovu u vojnom helikopteru skrivala se, dakle, punih osam mjeseci. 

Odgovornost ministra

Zbog svega toga otvara se pitanje odgovornosti samog ministra obrane u tom događaju koji se ne može samo ograničiti na krivolov, već seže mnogo šire od toga. Radi se o zlouporabi vojne opreme, trošenju novca poreznih obveznika (sat letenja je 7500 eura), o bahatosti, samovolji, pa i razularenosti u redovima oružanih snaga. 

A onda i o skrivanju informacija od javnosti.

Nije to prvi puta da MORH nešto prešućuje. Index je u listopadu ove godine objavio informaciju o tome da je Krstičevićevo ministarstvo punih godinu dana skrivalo podatak o nesreći na vojnoj vježbi u kojoj se prevrnulo borbeno vozilo i ozlijeđeno je osam vojnika i dočasnika.

A nije ovo ni prvi puta da je lov na vepra doveo u pitanje mandat ministra u Vladi.

Kirinov poučak

U prosincu 2007. godine ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin podnio je ostavku nakon lova na veprove s haškim optuženikom Mladenom Markačem koji je time prekršio uvjete puštanja na slobodu do suđenja.

Krstičević, naravno, nije sudjelovao u lovu na vepra, ali nije ni trebao. U njegovu resoru dogodila se dosad nečuvena zlouporaba vojne opreme, samovolja, razularenost, kršenje zakona, a onda i zataškavanje incidenta.

Pa ako samoreklamerski ministar javno prisvaja zasluge kad vojska obavi dobar posao, pogotovo u poplavama i požarima, neka sada snosi odgovornost kad vojska proizvede skandal.

Naravno, ovdje je riječ o ogromnom resoru u kojem ministar ne može kontrolirati svaki aspekt i svakog pojedinca, svaku glupariju i samovolju. Međutim, ovaj incident može se smatrati slikom i prilikom Krstičevićeve vojske. A prešućivanje incidenta punih deset mjeseci otkriva metodu kojom se zataškavaju ovakvi skandali.

Kako se ne bi narušila slika vojske, a još više imidž samog ministra Krstičevića.

Kakvo je to rasulo?

Javnost se slobodno može zapitati kakva je to vojska pod Krstičevićevim mandatom, kad si prisvaja pravo ovako se bahatiti s vojnom opremom. I kakvo je to ministarstvo koje javnost ne izvještava o takvim incidentima, kao i o opasnim nesrećama?

Gdje je tu odgovornost, gdje je transparentnost, gdje je vojnička disciplina u resoru kojim upravlja ratni zapovjednik?

Očito ljudi misle da mogu u toj vojsci raditi što god im se prohtije.

Ovakve rasprave o odgovornosti ministra prolazili smo godinama. Od Božidara Kalmete i njegove odgovornosti za nesreće vlakova i brodova, do odgovornosti ministra zdravstva zbog incidenata u zdravstvu, pa nadalje.

Damir Krstičević se nametao u javnosti kao lice hrvatskih oružanih snaga. Naličje tih snaga postalo je time i njegovo naličje. Neposluh, kršenje zakona, prešućivanje oslikavaju se i na njegov mandat.

I da budemo malo zločesti, kakva je to, kako reče Krstičević, pobjednička vojska koja s modernim naoružanjem ne može odstrijeliti jednog običnog vepra?

Sudionici tog incidenta odgovarat će pred sudom zbog krivolova, ali zbog svega trebao bi politički odgovarati i ministar obrane. Neka makar ponudi ostavku. Ionako znamo da neće biti prihvaćena.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith