Obavijesti

Kolumne

Komentari 112

Kriva je srpska agresija? A što je onda s 'agresijom' HDZ-a?

Kriva je srpska agresija? A što je onda s 'agresijom' HDZ-a?
1

U jeku najave prosvjeda protiv ratnih zločinaca u Vukovaru i optužbi protiv nelojalnog Milorada Pupovca, premijer Plenković otkrio je krivca za propadanje Slavonije. Krivac je srpska agresija, ali ne agresija HDZ-a

VIDEO

Andrej Plenković s lakoćom je prihvatio izazov.

Kad je već gradonačelnik Vukovara Ivan Penava najavom prosvjeda aktualizirao temu srpskih ratnih zločinaca, premijer je odlučio za sve okriviti srpsku agresiju. 

Pa je ovoga vikenda u posjetu Vinkovcima poručio kako "divna bogata" Slavonija "još uvijek trpi posljedice agresije na Republiku Hrvatsku i svih onih tegoba koje smo imali u Domovinskom ratu".

Punih 27 godina nakon rata. Punih 20 godina nakon mirne reintegracije. Nakon ukupno 20 godina vladavine HDZ-a. 

Plenković se može pohvaliti da je bio prvi premijer u jako dugo vremena koji je krivnju za osiromašivanje "divne bogate" Slavonije svalio na rat koji je okončan u vrijeme dok je još Franjo Tuđman drmao Hrvatskom.

Agresija, ali ne HDZ-ova

Otada se dogodilo svašta: korupcija, pljačka, optužnice protiv premijera i ministara, financijska kriza, pet mandata HDZ-a, ali za sve je još uvijek kriva srpska agresija. Jer neće valjda biti kriv HDZ.

Naravno da se Plenković opet u nevolji dohvatio ratne retorike: želio se obratiti svojim biračima rječnikom koji oni najbolje razumiju, a istodobno je pronašao način kako će se dodvoriti prosvjednicima u Vukovaru.

Oni se spremaju zapaliti lomaču, a on im je nabacio par klada.

I nije to sve. Tomislav Josić, bivši vukovarski stožeraš, a sada savjetnik gradonačelnika Penave, izjavio je ovih dana da najavljeni antivladin prosvjed "nije usmjeren protiv ove Vlade, jer je ona na vlasti samo dvije godine", te da stoga ona "nije odgovorna zbog toga što se ratni zločini nisu procesuirali 27 godina".

Napad na Pupovca

U tih 27 godina HDZ je na vlasti bio ravno 20. Koliko puta je Josić prosvjedovao protiv HDZ-ovih vlada u čijim mandatima se, navodno, nisu procesurali ratni zločini? Zar se zločini moraju procesuirati samo u mandatima SDP-a?

Ima toga još. Ivan Penava u Nedjeljom u dva konačno je otkrio kako se protivi koaliciji njegova HDZ-a i SDSS-a, što se pak poklopilo sa zahtjevima Steve Culeja i nekih drugih da se Milorad Pupovac javno zakune u lojalnost Hrvatskoj. 

Bez obzira što taj Pupovac drži na vlasti već treću HDZ-ovu vlade, a kao saborski zastupnik svojim presudnim glasom spašavao Tuđmanove izmjene hrvatskog Ustava. 

Pupovac drži ljestve HDZ-u već petnaestak godina. Ili ako hoćete, HDZ već petnaest godina prisno surađuje s Pupovcem.

Pa tko je onda zapravo kriv za sve što nam se događa?

Lojalan HDZ-u

Plenkoviću je za osiromašenje Slavonije kriva agresija, ali ne agresija HDZ-a. Josiću za neprocesuiranje zločinaca nije kriva "ova HDZ-ova Vlada" protiv koje prosvjeduje, već sve prošle protiv kojih nije prosvjedovao. Penava podržava Vladu, iako faktički ruši Vladu. Prosvjeduje protiv srpskih ratnih zločinaca, ali ustvari radi na rušenju Pupovca.

Koji je već petnaest godina lojalan HDZ-u.

Uglavnom, shvatili ste: krivi su svi, ali nikada nije kriv HDZ.

Ni ovaj današnji, ni onaj jučerašnji, ni onaj Tuđmanov koji je podario amnestiju. 

Slon u prostoriji

Nije kriv čak ni Tomislav Karamarko koji je kao ministar u HDZ-ovoj vladi potpisivao sporazume sa SDSS-om u Vukovaru i time se hvalio pred Europskom komisijom. Ili koji je gonio zločince iz 1945., a ne 1991. godine.

HDZ je u cijelom ovom metežu, u podgrijanoj pučističko-huškačkoj atmosferi, HDZ je postao famozni "slon u prostoriji": o njemu se ne govori, iako ga svi vide. O njemu ne govori ni Plenković, ni Josić, ni Penava.

Ne optužuju HDZ zato što koalira s Pupovcem, već napadaju Pupovca zbog toga što je nelojalan Hrvatskoj. Ali lojalan HDZ-u.

I kad se podvuče crta, opet ispada da su za sve krivi Srbi. Krivi su i Penavi, i Josiću, pa čak i Plenkoviću koji se nadovezuje na ovu histeriju, apostrofirajući upravo srpsku agresiju kao glavni uzrok propadanja Slavonije.

Stoga bi možda najbolje bilo da Plenković stane na čelo kolone u Vukovaru. S Pupovcem pod rukom. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode