Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vidite plakate, čujete snimke i pitate se tko tu nije normalan

Gledate plakate Milana Bandića na kojima se hvali "sposobnima, a ne podobnima" dok na suđenju slušate snimke o zapošljavanju podobnih. I pratite suđenje gradonačelniku koji uredno radi ono za što mu se sudi.

Ovo uopće nije karikiranje. 

Ovo je samo primjer iz stvarnog života.

Ovih dana probijate se autom kroz ulice Zagreba i promatrate predizborne plakate Milana Bandića na kojima zasjeda grupa ljudi pod sloganom "Kad posao vode sposobni, a ne podobni", dok istodobno na radiju slušate snimke sa suđenja Milanu Bandiću na kojima gradonačelnik urla na suradnike, dogovara zapošljavanja u gradskoj upravi i koeficijente zaposlenika, te izmišlja radna mjesta.

A nakon tih snimki sa suđenja, slijede vijesti o redovnim i svakodnevnim aktivnostima gradonačelnika Milana Bandića.

I vi se pitate tko tu nije normalan.

Bandiću se sudi zbog zapošljavanja podobnih, dok se u kampanji  hvali angažiranjem sposobnih. Bandić obavlja posao gradonačelnika, dok mu traje suđenje zbog kriminalnih djela koja je počinio upravo na gradonačelničkoj dužnosti. A na ta suđenja uopće ne dolazi jer je zauzet obavljanjem gradonačelničkog posla.

Kako je to uopće moguće u nekoj državi koja se pretvara da je normalna?

Ne samo da Milan Bandić pravi ljude budalama, rugajući se svima s tim sloganima, već ih budalama pravi i sustav koji sve to omogućava.

Suđenje u realnom životu

Zamislite samo, čovjek kojemu se sudi zbog nedjela koja je počinio na dužnosti i dalje uredno obnaša tu dužnost. Suđenje traje, snimke se preslušavaju, svjedoci se mijenjaju, razotkriva se praksa Bandićeva upravljanja Zagrebom, dok za čitavo to vrijeme taj Bandić i dalje uredno upravlja Zagrebom.

Vjerojatno na isti način, istim metodama, istim sredstvima.

I u isto vrijeme vodi kampanju za europarlamentarne izbore na sloganu koji u kontekstu preslušanih snimaka na suđenju zvuči kao autoparodija. Kao gerila marketing. Slogan lakše ulazi u uho birača ako su ga već zapazili na suđenju Bandiću.

I pored svega toga, Bandić kaže da je ponosan na to što se čuje na snimkama.

To je teška burleska.

I to je slika glavnog grada i slika države članice Europske unije.

Podobni, a ne sposobni

U ovoj državi moguće je da osoba kojoj se sudi zbog zlouporaba dužnosti istodobno obnaša tu dužnost. I dok obnaša tu dužnost, da se promovira sloganom koji je totalno diskreditiran snimkama sa suđenja.

I da ta osoba, povrh svega toga, upravlja saborskom i zagrebačkom većinom, skuplja parlamentarne "žetončiće" i skupštinske preletače, među njima i ljude koji su se smatrali ozbiljnim političarima.

I onda njih, njihovu rodbinu i prijatelje uhljebljuje u zagrebačkom gradskom aparatu. Kao podobne, a ne sposobne.

Ono zbog čega se Bandiću sudi, Bandić uredno provodi.

I nikome ništa. To je postala čista rutina. Nitko ni da trzne. Ostali smo bez podražaja.

Vozimo se pored licemjernih plakata i istodobno pratimo suđenje i redovno djelovanje optuženog Milana Bandića.

Ali ako Hrvatska može 24 godine nakon rata dobiti 1600 novih branitelja, ako predsjednica može i ustaše i partizane slaviti kao borce za slobodu, ako Milijan Brkić kao akter afere SMS može predsjedati Odborom za nacionalnu sigurnost, ako sve suludo može postati normalno, onda nam se i Milan Bandić može smijati u lice. 

I rugati sa suđenja.   

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (39)
  • Pa kako da ga mi zaustavimo??? Dovukao hercegovce za glasovanje, brojcano smo porazeni i nemremo mu nis, pravosudje i sustav opcenito dozvoljava da se s kriminalom ide dalje i sta se sada svi cude???

    10. 5. 2019,   11:03
  • I još se smije cijeloj naciji a pravosuđe pod dopingom.To treba procesuirati pod hitno jer svaki dan nanosi nepopravljivu štetu.

    10. 5. 2019,   11:17
  • Veliki dio Hrvata misli da sve što danas radiš mora biti suprotno od onoga što si radio prije, a "domoljubi" to debelo koriste! Treba se zapitati mora li danas baš sve biti suprotno od onoga prije da bi bilo normalno?

    10. 5. 2019,   11:02