Obavijesti

Kolumne

Komentari 124

Više nije ni Kujundžić bitan. Vrijeme je da ode i Plenković...

Više nije ni Kujundžić bitan. Vrijeme je da ode i Plenković...
1

Plenković je dosad smijenio 13 ministara, sad se čeka odlazak četrnaestog. Mnogi su otišli zbog afera i skandala, zbog muljanja s imovinom. Previše za jednu hrvatsku Vladu. Pa čak i za HDZ-ovu vladu.

VIDEO

Nemojmo se zavaravati: priča o Milanu Kujundžiću priča je o Andreju Plenkoviću.

Kao i o svim prethodnim ministrima koji je premijer morao izbaciti iz Vlade zbog skandala i afera, zbog muljanja s nekretninama i imovinskim karticama, zbog slučajeva kojima se bavi državno odvjetništvo, zbog sukoba interesa, zbog korupcije...

A zamislimo samo da je kriterij za izbacivanje bila i nesposobnost?

Gdje bi nam kraj bio?

Previše je sve ovo da bi bilo slučajno. Za jednog tako samouvjerenog, suverenog, savršenog, uzvišenog, pa i bahatog premijera previše se prljavština nagomilalo u njegovu mandatu da bi odgovornost snosili samo ministri.

Njihova slika ujedno je i slika osobe koja ih je u Vladu dovela, u Vladi održavala i na kraju iz Vlade potjerala. A smrad njihovih afera mora se osjetiti i na Plenkoviću.

Sada smo, eto, došli do Milana Kujundžića.

Naramak afera

Došli smo do ministra zdravstva kojeg je Plenković više puta branio u Hrvatskom saboru, ali ga je navodno želio izbaciti u zadnjoj rekonstrukciji Vlade samo da bi se predomislio kada mu je Kujundžić zaprijetio da će praviti probleme većini u Hrvatskom saboru.

Pa ga sada ispraća s golemim naramkom afera.

To je ministar kojeg je Plenković doveo u Vladu i držao u Vladi, unatoč lošem radu, kritikama, problemima, pa čak i prošle godine sudski utvrđenom lažnom ratnom putu.  

Ne može Plenković biti samo portir koji otvara i zatvara vrata Banskih dvora. Valjda bi morao podijeliti odgovornost s ljudima koje je smatrao dovoljno kompetentnima i ispravnima da im dodijeli funkciju ministra.

I to ministrima iz njegove stranke. 

Premijer kao "uteg"

Za Kujundžića se danas iz anonimnim HDZ-ovih krugova govori da je "preveliki uteg Vladi". Kao što su to bili i svi oni koje je Plenković već pobacao s palube. Pa rejting vladajuće stranke, kao i Vlade, postojano tone. I neće se popraviti ni Kujundžićevim odlaskom.

Je li moguće da je onda Plenković postao uteg, možda i najveći?

Jer ove afere nisu samo slika Plenkovićeve Vlade, već i Plenkovićeve stranke koja kao da ne može pronaći osobu čiste biografije ili makar čiste imovinske kartice.

Previše čak i za HDZ

I može se dogoditi da se u kadrovskoj selekciji u Vladu prošvercaju jedan ili dva sumnjivca. Ali ovo je već stvarno previše, čak i za HDZ-ove kriterije. I može se dogoditi da se u imovinskoj kartici nađu jedan ili dva sumnjiva slučaja, ali ne da se širom otvori slavina svih zatajenih, neprijavljenih, podcijenjenih kuća i stanova. Plus poneki crni mercedes u dvorištu.

Andrej Plenković ne može se više praviti da s tim nema nikakve veze.

Kao što ni javnost ne može više tupo pratiti afere i smjene ministara. Ili još gore, njihovo pravdanje i amnestiranje. To jednom mora stati, a najsigurnije će stati smjenom kompletne Plenkovićeve Vlade.

Barem tako nećemo morati strepiti od toga da će iz HDZ-ove Pandorine vlade iskočiti još neki novi slučaj ili afera. 

Pa bi na red konačno mogla doći rasprava o kompetentnosti ministara. A tu bi tek trebao nastati pokolj...

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta