Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrdoljak i HNS ne spašavaju prosvjetare nego sami sebe...

None Foto:

Predsjednik HNS-a prijetio je da će otići iz Vlade ako se prosvjetarima ne povećaju koeficijenti i daju kompenzacije, a na kraju prihvatio ono što sindikati ne žele. Samo kako bi HNS i ostao u Vladi i pogotovo u vlasti.

Dirljivo je bilo vidjeti Ivana Vrdoljaka pred kamerama nakon sinoćnjih sastanaka u Vladi i u stranci. 

Izmučenog lica, s debelim podočnjacima, teškog, tronutog glasa pokušao je zainteresiranoj javnosti objasniti kako je danima spašavao prosvjetare, profesore, učitelje i nastavnike, kao i obrazovanje u cjelini.

Iako je zapravo spašavao samog sebe.

Vrdoljak je uspio u pregovorima s HDZ-om progurati ono što prosvjetari nisu htjeli, već ono što HNS zadržava u Vladi i u vlasti. A zatim je zajedno s HDZ-om zaprijetio prosvjetarima da ako ne prihvate taj politički dogovor koji HNS-u garantira opstanak u vlasti, neće im biti plaćeni dani u štrajku.

Prvo se prodaje usluga, a onda slijedi ucjena.

Vrdoljakova žrtva

Sindikati su se odmah pobunili da HNS ne može pregovarati u njihovo ime, kao da nisu do kraja shvatili svu žrtvu koju je Ivan Vrdoljak, skupa sa svojom strankom, podnio u ime obrazovanja i prosvjetara. Niti to žele cijeniti.

Izborio je dva posto povećanja koeficijenata umjesto šest, i to tek od srpnja iduće godine. Blaženka Divjak je objasnila kako "dva nije šest, ali je uredba ta koja mora prepoznati šest". A onda je HNS podvukao crtu i zaključio kako su sindikati tražili šest posto povišice, a dobili osam i kusur.

I ako prosvjetari tu računicu ne shvate i ne uvaže, neće im se platiti štrajk.

Uglavnom, možda Vrdoljak nije spasio profesore i nastavnike, ali se opet poslužio obrazovanjem kako bi sačuvao svoju poziciju u Vladi, nakon što se na grbači obrazovanja prije dvije godine ukrcao u Vladu.

Skrivaju se iza djece

Ministrica Divjak skriva se iza interesa učenika, pozivajući sindikate na prekid štrajka, a Vrdoljak se skriva iza obrazovanja, pristajući na ono što im je HDZ ponudio kao uvjet za ostanak u vlasti.

Vrdoljak je, onako izmučen i iscijeđen, učinio sve što je u njegovoj moći da u ime obrazovanja ostane u vlasti. A sindikati će biti krivi što obrazovanje naše djece trpi i pati.

Stabilnost je možda nužna. Ali ne kao stabilnost HNS-a u vlasti.

Plenkijev šamar

A koliko je Vrdoljakov pritisak na premijera bio snažan, svjedoči i današnja Plenkovićeva posprdna opaska kad je na početku sjednice u Banskim dvorima komentirao: "Svi ministri na Vladi, to je dobro, to je neobično. Čestitam".

Ako to nije bio šamar, teško je reći koji bi bolje odjeknuo.

Plenković je izblefirao HNS s pregovorima o plaćama prosvjetara, natjerao Vrdoljaka da prihvati ono što sindikati nisu tražili, jer je znao da HNS prijeti praznim oružjem.

A HNS sada više ne ratuje s HDZ-om za veće plaće i bolje koeficijente profesora i nastavnika, već ratuje sa sindikatima koji ne žele prihvatiti uvjete koji HNS-ovce zadržavaju u vlasti.

Jer, bez Vrdoljaka nema obrazovanja, bez HNS-a nema prosvjetara, bez njih nema stabilnosti, a bez stabilnosti nema budućnosti.

A nakon izbora nema više ničega.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (7)
  • HNS se kao bori se za prosvjetare, a ustvari bori se za sebe! Kako perfidno!

    31. 10. 2019,   13:32
  • Kako ih nije sram?

    31. 10. 2019,   12:49
  • Ajooooooj Vrdoljak spašava živu glavu a ne skolstvo a Plenki nema rezervu kak je imal za Most? A nažalooooooost Most je naivno išao u HNS -ovu klopku? Čudi me jako jako da to nije Petrov kao psihijatar preduhitril i to IZBJEGEL??? Eto kako to radi Vrdoljak a i Pupi? Nema nikad išel predaleko???

    31. 10. 2019,   13:27