Obavijesti

Kolumne

Komentari 164

"Za dom spremni" u Saboru? Pa to je i Plenkovićeva zasluga

"Za dom spremni" u Saboru? Pa to je i Plenkovićeva zasluga
1

Velika se buka digla oko vukovarske izložbe Steve Culeja u Saboru i slike Jean-Michela Nicoliera na kojoj u prvom planu dominira grb HOS-a s jasno vidljivim natpisom "Za dom spremni". Ali danas je to normalno.

VIDEO

Pozdrav "Za dom spremni" ušao je napokon u Hrvatski sabor.

I to velikim dijelom zahvaljujući Andreju Plenkoviću i njegovu Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje je ustaški pozdrav u grbu HOS-a proglasilo legalnim i legitimnim. 

Taj grb nalazi se - štoviše, istaknut je u prvom planu - na umjetničkoj slici ubijenog vukovarskog branitelja Jean-Michela Nicoliera u odori HOS-a, a koju je Stevo Culej istaknuo na svojoj, sada već tradicionalnoj izložbi o Vukovaru 1991. godine.

"Taj se pozdrav može iznimno koristiti samo na grbu HOS-a", objasnio je ovog proljeća akademik Zvonko Kusić uz Plenkovićevo odobravanje. "To je jedna službena tolerancija koja je sad naslijeđena i koja se striktno regulirano može tolerirati".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sabor da, Jasenovac ne

Zato sada moramo tolerirati ustaški pozdrav u zgradi Hrvatskog sabora, iako ga više ne moramo trpjeti u Jasenovcu. Hrvatski parlament, za razliku od spomen područja, nije pošteđen ustaških obilježja.

"Ovo je poniženje za najviše predstavničko tijelo, poniženje za uspomenu na stradanje Vukovara i provokacija nikad viđena u Saboru", pobunila se na Twitteru bivša premijerka Jadranka Kosor. 

Ali premijer Plenković nije bio impresioniran. Na jučerašnje pitanje novinara da se odredi prema toj slici, on je uzvratio: "Sve smo se odredili. Ako se izložba bavi onim što se dogodilo 1991., to je bila činjenica iz vremena 1991.".

Koja je, eto, potpuno normalna 2018. godine.

Loše i dobre konotacije

Spomenik HOS-a sa spornim grbom uklonjen je iz Jasenovca na pritisak SDSS-a i HNS-a, uz Plenkovićev komentar kako "njemu taj pozdrav nije prihvatljiv i ima predominantne konotacije vezane za NDH i ustaški režim".

Sada su Vukovar, Domovinski rat i branitelji, zajedno s Hrvatskim saborom, na Culejevoj saborskoj izložbi također zaradili ustaške konotacije.

Uz Plenkovićev blagoslov.

Nije to, doduše, prva takva konotacija koja je zalijepljena za hrvatski parlament. Jednom je već, 1997. godine, službeno imenovan Hrvatskim državnim saborom po uzoru na period ustaške NDH. Preimenovan je četiri godine kasnije.

Normalizacija ustaštva

Stoga nema prevelikog razloga za konsternaciju zbog pozdrava "Za dom spremni" istaknutog na umjetničkoj slici na službenoj izložbi u zgradi Hrvatskog sabora. Riječ je o normalizaciji ustaštva, o njegovoj legalizaciji, o pravu građanstva koji je ustaški pozdrav dobio početkom devedesetih, a službeno ga zadržao 27 godina kasnije.

To su te iznimne situacije o kojima je govorio Plenković. To je ta 1991. godina koja legitimira ustaški pozdrav i koju taj pozdrav određuje. I da smo kojim slučajem zlonamjerni, pomislili bismo da se cijela slika francuskog dragovoljca ubijenog na Ovčari, istaknuta u Saboru, kreirala upravo oko tog, neproporcionalno naglašenog grba HOS-a.

Naravno, obećana zakonska regulativa za izmjenu grba udruge HOS-a nije pokrenuta. Za to očito nema nikakve potrebe, sad kad je "Za dom spremni" legaliziran. I udomaćen.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang