Obavijesti

Kolumne

Komentari 60

Za Kolindin rođendan falili su samo još štafeta, slet i pioniri

Za Kolindin rođendan falili su samo još štafeta, slet i pioniri
1

Jučer je u Zagrebu na displeju osvanula poruka "Sretan rođendan, predsjednice", a policija je na Susku ohladila šampanjac i napisala na bovu "Sretan rođendan". Bio je to Kolindin zadnji predizborni rođendan.

VIDEO

Prije nekoliko dana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je važnu poruku kako da je jedna od najvažnijih reformi u današnjoj Hrvatskoj "promjena mentaliteta".

A onda je došao njezin rođendan.

Na velikom displeju nedaleko maksimirskog stadiona (simbolika?) jučer je osvanula poruka "Dogodilo se na današnji dan, rođena je Kolinda Grabar Kitarović", uz potpis "Sretan rođendan, predsjednice", dok je prava fešta uslijedila prilikom predsjedničina posjeta kvarnerskim otocima.

Policija je ispred Velikih Srakana iz mora izvukla tradicionalnu vršu u kojoj se hladio pjenušac za predsjednicu i ostale putnike policijskog broda, a predsjednica je zagrlila supruga i pozirala fotografima uz veliku crvenu bovu na kojoj je pisalo "Sretan rođendan".

Presjekla tortu

Kolinda se dan ranije i sama spomenula svog rođendana, iskoristivši priliku da se "zahvali majci i ocu za sve što su učinili za nju", zadovoljna što je to mogla učiniti "u srcu i iz srca tijekom mise". Na sam rođendan, pak, sabljom je presjekla tortu od krokanta prilikom otvaranju nove rive na Susku.

Tako izgleda predsjedničina "promjena mentaliteta". Tako da se njeguje stari mentalitet robovanja kultu ličnosti. 

Ovo je, sudeći po cijeloj paradi, čestitkama i displejima bio najvažniji predsjedničin rođendan još od onog kojeg je prije četiri godine (navodno) slavila sa Zdravkom Mamićem. 

Zašto je ovaj, nepristojno je reći, ali ipak 51. rođendan, toliko važan?

Iz samo jednog razloga: zato što je zadnji rođendan u prvom mandatu. Ovo je, da ne okolišamo previše, najvažniji Kolindin rođendan.

Predizborni rođendan

Onaj u Mamićevoj režiji, a od kojeg predsjednica nastoji pobjeći, bio je najvažniji postizborni rođenda, obilježen par mjeseci nakon trijumfa na izborima. Ovaj je najvažniji rođendan uoči kampanje za drugi mandat.

Toliko je zapravo taj rođendan važan da je policija ohladila šampanjac i napisala čestitku na bovu, a grad Zagreb datum predsjedničina rođendana uvrstio u edukativnu kategoriju Dogodilo se na današnji dan. 

Ako ćemo raditi na promjeni mentaliteta, onda ćemo prestati slaviti i obilježavati rođendane predsjednika države. A možda moramo pričekati predsjedničke izbore...

Sjećate se kako se Kolinda brutalno obračunala s Titovom bistom na Pantovčaku? Sada preuzima Titov model proslave rođendana: publika i narod bili su tamo, nedostajali su samo slet, štafeta i pioniri. 

Zar je to promjena mentaliteta?

Sve je kampanja

Nema sumnje, kao i sve druge aktivnosti predsjednice Republike u posljednje četiri godine, i njezin rođendan uvršten je u predizbornu kampanju. Kao štoje uvršten u državnički protokol. A malo fali da ga se uvrsti u kulturnu baštinu.

Zašto Hrvatska nije prošle godine ovako pompozno slavila predsjedničin okrugli 50. rođendan? Zato što nije ulazio u predizbornu kampanju.

Dan prije jučerašnjeg važnog državničkog datuma Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako "više ni ne broji rođendane". Da bi dan kasnije s veseljem dočekala šampanjac i tortu i bovu i Jakova.

Narodni običaji i veselje

Sad je rođendan predsjednice države postao dio narodnog običaja, pa i narodnog veselja. Zašto to nije bio lanjski rođendan ili neki od prethodna četiri rođendana? Je li to promjena mentaliteta o kojoj je govorila Kolinda?

Ako jest, ako će se odsad javno obilježavati rođendani predsjednika države, ako će rođendani državnih dužnosnika (a Kolinda je samo to i ništa više) postajati dio državne baštine i nacionalne povijesti, onda se radi o vraćanju na mentalitet s kojim se sama Kolinda navodno obračunala.

Sada se vraćamo na Titove rođendane, sletove, štafete i idolopoklonstvo.

I na ostanak na vlasti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang