Protiv kašlja uspješno pomaže čajna mješavina od jednakih udjela podbjela, plućnjaka, timijana i trpuca koju prelijete kipućom vodom i kasnije zasladite medom
Za suzbijanje kašlja mnogima će ovih dana zatrebati podbjel
Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na ublažavanje kašlja prirodnim pripravcima.
Gotovo da se ne sjećam subote i nedjelje koju nisam s obitelji provela u prirodi. Mi smo hodači. Teško bismo za sebe rekli da su planinari jer ne brojimo previše osvojenih vrhova, ali hodači svakako jesmo. Obično povežemo naše vikend šetnje s dobrim ručkom u nekoj planinarskoj kući i vratimo se nakon lutanja šumom u gradski smog čistih pluća, nahranjeni, sretni i ispunjeni. Uz to me, nakon povratka doma, posebnom dragošću ispuni pogled na čistu kuhinju u kojoj se ništa nije kuhalo cijeli dan.
Vjerujem da će svaka domaćica shvatiti značaj ovog dodatnog bonusa koji naše šetnje nose. Prošećemo tako kroz sva godišnja doba i kroz sve vremenske prilike i, moram priznati, najteže mi pada onaj rimski dio godine u kojem priroda miruje. Podnesem nekako prosinac podnesem i siječanj, ali u veljači već nestrpljivo čekam proljetnice uz rub šume, čekam da prokolaju životni sokovi i da sve počne iznova.
Protiv kašlja uspješno pomaže čajna mješavina od jednakih udjela podbjela, plućnjaka, timijana i trpuca koju zasladite medom
Zato se svake godine posebno razveselim kad uz neki potočić ili nasip ugledam cvjetne glavice podbjela. Podbjel (Tussilago farfara) čiji cvijet ubiremo u najranije proljeće, a list kada šume već dobrano zazelene, jedna je od biljaka koja će, zbog kašlja, mnogima zatrebati ovih dana. Uključujući i mene. Ovaj tjedan nije bilo šetnje šumom jer me sredila viroza, pa sam se cijeli vikend družila s toplim čajevima, eteričnim uljima, jastukom i televizorom. A dok pišem ove retke, već sam fino došla sebi i izbjegla opasnu komplikaciju svoje respiratorne funkcije.
Pomogao mi je, između ostalog, čaj napravljen od jednakih udjela podbjela, plućnjaka, timijana i trpuca koji se priprema tako da se dvije žlice čajne mješavine preliju s 200 ml kipuće vode i ostavi odstajati 10 minuta. Procijedi se i pije zaslađeno medom. List podbjela, zbog pirolizidniskih alkaloida, nemojte koristiti dulje ako ste trudnica ili dojilja.