Obavijesti

Kolumne

Komentari 393

Za vanjsku upotrebu partizani, za domaće potrebe opet ustaše

Dok Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću raspravlja o ukidanju Titovih ulica i trgova i zabrani petokrake, Ministarstvo vanjskih poslova suočilo se s tužbom od 3,5 milijarde dolara i brže-bolje otkrilo ZAVNOH.

VIDEO

Neslužbeno ZAVNOH može, službeno ZAVNOH ne može.

Neslužbeni izvor u Ministarstvu vanjskih poslova, citiran prekjučer u Večernjem listu, komentirao je vijest o tužbi Židova, Srba i Roma protiv Republike Hrvatske s odštetnim zahtjevom od 3,5 milijarde dolara zbog zločina u NDH i objasnio kako "Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH".

U jučerašnjem priopćenju medijima, kojeg nema na službenim web stranicama, Ministarstvo vanjskih poslova naglašava kako "Republika Hrvatska nije sljednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske".

Bez spominjanja ZAVNOH-a. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njega ima u Izvorišnim osnovama Ustava, ali ne i u priopćenju ministarstva. Može ga se spomenuti neslužbeno, ali ne i službeno. 

Suočavanje s milijardama

Nije ni čudo: društvene mreže i mediji cijeli jučerašnji dan naslađivali su se činjenicom da se hrvatska Vlada panično poziva na ZAVNOH čim se nađe pred tužbom teškom 3,5 milijarde dolara. 

U međuvremenu Hrvatska izbacuje Tita iz Ureda predsjednice, želi zabraniti petokraku, progoni komunizam, izjednačava ustaše i partizane, afirmira ili tolerira ustaštvo, slika se pod ustaškim zastavama i opravdava ustaški pozdrav u Jasenovcu...

Ali kad joj se zbog ustaštva zaprijeti tužbom iz SAD-a, hvata se ultimativnog argumenta da moderna Hrvatska počiva na odlukama ZAVNOH, Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske. Na čelu s Titom, pod crvenom petokrakom i uz partizanski pokret.

To je za vanjsku upotrebu, Za domaće potrebe ministarstvo Davora Ive Stiera zaustavilo se tek na spominjanju Izvorišnih osnova Ustava.

Javno se, kako se to i očekuje u ovakvim situacijama, odreklo NDH, ali se nije usudilo otići toliko daleko i eksplicitno pozvati na ZAVNOH.

Koga to baš jako zanima, može sam pogledati u Ustav.

Teško da će se HDZ-ovi birači baš pomamiti.

Izvorišne osnove ustaštva

U međuvremenu, HDZ i njegova vlada osnivaju Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, s namjerom izjednačavanja ustaštva i partizanskog pokreta, fašizma i komunizma, ustaškog "Za dom spremni" i crvene petokrake. 

Za domaće potrebe toleriraju ulice ustaških dužnosnika, ministre koji hvale ustaše, isplaćuju mirovine ustašama, odobravaju postrojavanje ustaša, fotografiraju se uz ustaške zastave, ignoriraju ustaška i fašistička skandiranja. 

No, kad se zaprijeti masnom tužbom, kad se oglasi SAD ili se ode u posjet Izraelu, onda se brže-bolje hvataju izvorišnih osnova Ustava u kojima se moderna hrvatska država naslanja na antifašističko, da ne kažemo partizansko nasljeđe.

ZAVNOH je očito, što bi rekao naš premijer, "delikatno pitanje".

Za vanjsku uporabu HDZ ima antifašizam i partizane, za domaću ima ustaše. Za neslužbenu uporabu ima ZAVNOH, u službenoj uporabi ZAVNOH se može zaobići.

Bilo bi dobro čuti što će o tome reći famozno Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, koje preporuke će ono donijeti. 

Kako će se Hrvatska suočavati sa ZAVNOH-om na domaćem, a kako na međunarodnom planu?

Hoće li se hvaliti njime u inozemstvu, a sramiti se u zemlji?

Naravno, pritom će ipak biti najvažnije očuvati vjerodostojnost. Onu vjerodostojnost u dvoličnosti na kojoj je HDZ tako uspješno parazitirao proteklih četvrt stoljeća. I nema namjeru sada odustati.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 393
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'