Obavijesti

Kolumne

Zagreb ima najbolji advent, ali kamo ćete ako želite putovati?

Zagreb ima najbolji advent, ali kamo ćete ako želite putovati?
1

Kad zasvjetle prve božićne lampice i na radiju zasviraju prvi taktovi božićnih pjesama, ja znam da kreće vrijeme uživanja. Uvijek je tako bilo.

VIDEO

Još kao djeca smo shvaćali kako je to znak da svijet stavljamo na pauzu i krenemo s uživanjem. Uživanjem u ljubavi, domu, obitelji, prijateljima, hrani, piću, lampicama i ukrasima... Idealno doba za jedan mali bijeg od stvarnosti. Još kad bi se taj bijeg mogao i fizički realizirati, pa da barem na jedan vikend odemo nekoliko stotina kilometara daleko uživati i ostaviti brige iza sebe, to bi bilo idealno. I potpuno zasluženo!

Budimo se, živimo i idemo leći sa stresom. Da mi je kuna za svaki put kad mi netko od prijatelja ili poznanika spomene stres, stanje na mojoj Mastercard® ili Maestro® kartici bi bilo kudikamo idealnije nego sada. Toliko nam je taj stres postao dio svakodnevice da ga možda više ni ne detektiramo. Navikli smo na stres, na to da smo stalno dostupni na mobitelu i mailu, na to da nam radni dan po potrebi traje 24 sata, na to da su nam čak i godišnji odmori nezamislivi bez laptopa, za svaki slučaj. Mislim da je vrijeme da stavimo pauzu na tu priču i dopustimo si barem za blagdane da malo uživamo. Ali onako istinski uživamo. Da nam jedina briga bude može li naš želudac podnijeti još jednu germknedlu i je li finije crno ili bijelo kuhano vino (ja sam u timu bijelo). Da se nagradimo za sav onaj trud, rad, umor, alarme u 5-6 ujutro, preskočene doručke, žuljeve od štikli, povišen hormon stresa, narušen bioritam i nedostatak opuštenosti.

Pošto je nerijetko bijeg od stvarnosti moguće izvesti jedino ako se zaista maknemo iz svog uobičajenog habitata, učinila sam nam svima uslugu i istražila koje su to destinacije svima nama nadomak ruke, a imaju sve ono što nam treba za jedno kvalitetno blagdansko uživanje.

Destinacije koje bi mogla biti ove godine naš winter wonderland, obećana zemlja smijeha, ležernosti, ravne obuće, manjka šminke, redovitih (i prečestih) obroka i generalno resetiranja. Mjesto za isključiti se od svega i isključenje svega... osim mobitela, ali isključivo u svrhe uploadanja fotki na društvene mreže.

Beč

Dok Zagreb nije krenuo s osvajanjem titula najbolje adventske destinacije u Europi, svi smo svake godine čeznutljivo gledali fotografije i slušali priče o savršenom adventu u Beču. To što ga je Zagreb možda mrvicu zasjenio zadnjih godina, ne znači da se ne isplati skoknuti do njega i uživati u zborovima na svakom koraku, božićnim sajmovima ili recimo poznatim bečkim slasticama na nekim kultnim i manje kultnim mjestima. Moja preporuka je i da imaš Mastercard karticu pri ruci jer u Beču, kao i u ostatku Europe, manje više svugdje i sve možeš plaćati karticom i pri tom ne brinuti gdje s novcima, gdje su bankomati ili mjenjačnice i slične brige kojima si obično kvarimo doživljaj.

Budimpešta

Božićni market u Budimpešti počinje već krajem studenog i traje sve do početka drugog tjedna u siječnju, što ga čini jednim od najdužih božićnih sajmova u Europi. Razloga da ga posjetiš je more: relativno nam je blizu i prometna povezanost je dobra, Budimpešta je prekrasna u svako godišnje doba, a posebno u ovo božićno, cijene noćenja su povoljne, a još povoljnije ako rezerviraš smještaj na vrijeme putem nekog od internet servisa, s tim da nemaš straha jer svi oni primaju kartice, tako da dođeš na destinaciju na kojoj te čeka već plaćen smještaj. Zima nije zima u Budimpešti ako se ne okupaš u nekom od njihovih termalnih bazena (na otvorenom), pa ubaci i to na „to do“ listu uz sve one delicije koje te tamo čekaju.

Prag

Još jedan od onih gradova koji će te oduševiti u svako doba godine, a posebno u ovo adventsko. Kao i u prethodnim destinacijama, i u Pragu sve obiluje božićnim sajmovima, kuhanim vinima, kobasama i svim ostalim faktorima koje usko vežemo uz doba adventa. Do Praga možeš avionom, autobusom ili vlakom, s tim da u svakoj od tih opcija je moguće uhvatiti dosta povoljne karte, te ih plaćati Mastercard karticom. Još jedna mala napomena, nemoj da ti se dogodi da si bio u Pragu a da nisi probao njihovu tradicionalnu slasticu trdelnik, koja je zadnjih par godina postala veliki hit i u našoj adventskoj ponudi.

Salzburg

Grad koji je na vrhu moje liste želja za posjet u zimskim mjesecima. Dovoljno mi je da vidim neku fotografiju Salzburga zimi, i odmah mi je jasno koliko romantike i ljepote ima u sebi. Koliko sam čula od onih koji su ga posjetili, božićni sajam im je poprilično spektakularan, a i generalno u gradu vlada sjajna atmosfera. Imaj samo na umu da advent kod njih službeno traje samo do 26. prosinca, pa požuri. Još nešto, među nama, Salzburg slovi za jaaaako romantičnu destinaciju, pa ako imaš nekoga u čijim bi džepovima rado ugrijao prste... Go for it!

U svakom slučaju, za koju god destinaciju se odlučite ovaj advent, sigurna sam da nećete pogriješiti. Mastercard u novčanik, sve i da vam lokalne valute budu trebale, postoje bankomati na kojima možete s karticom podizati novac bez provizije, tako da nemate nikakve brige, par stvarčica u kufer, u glavu odluku da ćete zaista odmoriti i isključiti se... i uživajte!

Svijet svakako neće stati u tim trenucima naše potpune isključenosti, a kada malo odmorimo od svakodnevice i prebacimo mozak na mode „uživanje“, shvatimo da je sve to što nam se čini strašno važno, u principu banalno i nevažno. Treba češće staviti sebe na prvo mjesto. To vam ja želim za ove blagdane.

O autorici:


Radijska voditeljica. Pa malo televizijska voditeljica. Nesuđena glumica. PR managerica. Negdje duboko djevojčica. Na vani frajerica. U duši spisateljica. Poeta. Hodajući kaos. Igračica riječima koje skuplja u glavi dok ne postane tijesno. Kad tamo postane tijesno, onda nastane Ruž & Ružmarin. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku

Družimo se, čitamo se, volimo se! Bez granica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka