Obavijesti

Kolumne

Komentari 104

Afektiranje i glumatanje. Kako je Kolinda objavila kandidaturu

Afektiranje i glumatanje. Kako je Kolinda objavila kandidaturu
1

Kolinda Grabar Kitarović iskoristila je dvodnevnu proslavu u Kninu kako bi pripremila teren za objavu svoje kandidature za drugi mandat.Pritom je opet pokazala kako joj ništa nije sveto u promociji političke karijere.

VIDEO

Kolinda Grabar Kitarović stigla je sinoć u Knin praćena najnovijim rezultatima Crodemoskopa prema kojima je predsjednica države više (ili opet) nije najpopularnija političarka u zemlji.

A u Knin je došla kako bi godišnjicu Oluje iskoristila za objavu svoje kandidature za drugi mandat.

Nije stoga bilo nimalo neobično što je u sinoćnjem nastupu na prijemu za ratne zapovjednike učinila sve kako bi popravila dojam iz anketa. A već smo davno naučili kako izgleda kad Kolinda Grabar Kitarović krene popravljati dojam.

To se bez iznimke pretvara u afektiranje, patetično glumatanje i besramno nametanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednica je u Knin stigla s namjerom da se promovira u glavnu zvijezdu i nema nikakve sumnje da je u tome uspjela. Ali ne onako kako je to zamislila. 

Jer, pripremala je teren za objavu kandidature za predsjednicu države, a u sinoćnjem govoru zvučala je kao da ističe kandidaturu za tajnicu NATO saveza. Ili makar ministricu obrane SAD-a.

Zakletva Americi

Pola dvadesetminutnog nastupa Kolinda je potrošila na obraćanje (na engleskom jeziku!) američkoj generalici i američkom vojnom atašeu, veličajući pred njima hrabrost hrvatskih vojnika koji nikad ne bježe i "nisu kukavice". Zatim je to povezala s nazočnošću hrvatskih vojnika u Afganistanu, gdje se "brani Hrvatska". A nije propustila ni priliku dotaknuti se i islama, i to "radikalnog".

Bila je to, u najkraćem, Kolindina zakletva Americi.

A zatim je predsjednica prešla na drugu omiljenu temu - sebe.

Govoreći o danima Oluje, skromno je izjavila kako je bila "među 10-15 diplomata koji su tih dana spavali u Ministarstvu", priznajući kako ju je tada "grizla savjest".

"Najradije bih uhvatila pušku i otišla na bojište", kazala je pred generalima, časnicima i vojnicima. Koji su za divno čudo uspjeli zadržati ozbiljan izraz lica.

Jer netko je sinoć ipak trebao biti ozbiljan.

Kolinda Marisol

Sve to nije moglo proći bez glazbenog nastupa, kad je predsjednica sa zborom hrvatske mornarice zapjevala ariju "U boj, u boj" iz opere "Nikola Šubić Zrinski". 

Kao u sitnim satima na svadbi.

Uglavnom, Kolinda Grabar Kitarović učinila je sinoć ono što u pravilu čini na velikim događajima i važnim protokolima: iskoristila je priliku da se promovira u glavnu zvijezdu.

Čak i kad je govorila o drugima, o vojnicima, braniteljima, generalima, o poginulima i odlikovanima, nastojala je naglasiti svoju ulogu, svoju bol, svoju zahvalnost. I sve to popratiti patetičnim tonom i gestikulacijama na razini meksičke sapunica. 

I to pilot epizode.

Oluja kao poligon

Takvo nešto moglo je proći na nogometnom prvenstvu u Rusiji, gdje je Kolinda bila veća zvijezda od Luke Modrića, ali na ovako ozbiljnom događaju kao što je prijem za Oluju, gdje se zahtijeva dostojanstvo i umjerenost, predsjednica je svojim nastupom marginalizirala sve ono u što se tamo zaklinjala.

I sve to, čitavu manifestaciju, sam događaj i državni praznik, sve ono što je veličala iskoristila je tek kao poligon za objavu kandidature.

"Ovdje sam danas kao predsjednica i idućih pet godina ću se viđati ovdje s vama kao predsjednica", rekla je Kolinda Grabar Kitarović jutros novinarima nakon svečanosti na kninskoj tvrđavi.

Kao da je netko u to sumnjao.

Kao da iz svega viđenog u ova dva dana u Kninu nije bilo jasno da je Kolinda u kampanji.

I kao da u ova dva dana nismo dobili nagovještaj da predsjednica u toj kampanji neće prezati ni od čega. Kao što se, uostalom, ni do sada nije previše suzdržavala. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno
JESTE LI USAMLJENI?

Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno

Istraživanja pokazuju da, ako se netko osjeća usamljeno, njegovi bliski prijatelji i obitelj imaju 52 posto veću šansu da se i onu počnu osjećati usamljeno