Obavijesti

Kolumne

Komentari 139

Zar je doista tako teško osuditi ustaški pozdrav u Jasenovcu?

Zar je doista tako teško osuditi ustaški pozdrav u Jasenovcu?
1

Već mjesec dana nitko, ni Vlada ni HDZ ni SDP, nije osudio otkrivanje spomen ploče bojni HOS-a u Jasenovcu s ustaškim natpisom "Za dom spremni". Zar je to već postalo normalno, zamorno, ili možda poželjno?

VIDEO

Davor Bernardić pozdravio je ovoga vikenda svoje stranačke drugove i drugarice na konvenciji SDP-a "starim hrvatskim pozdravom Zdravo". Nažalost, propustio je istom prilikom javno osuditi postavljanje HOS-ove spomen-ploče sa "starim hrvatskim pozdravom Za dom spremni" koja od početka studenog stoji u Jasenovcu.

Vjerojatno mu nije bilo napisano na šalabahteru.

Tako bi valjda trebalo izgledati to mobiliziranje ljevice, vraćanje korijenima, ta borba za hrvatsko društvo, antifašizam i demokratske vrijednosti kojima je okrenut novi lider hrvatske ljevice. 

Ili možda taj novi SDP, slično kao i onaj stari Milanovićev SDP, vjeruje da se on ne mora o tim stvarima službeno očitovati.

Čekaju, kao i uvijek do sada, da to prvo učini HDZ.

A on, kojeg li čuda, također šuti.

Nema odgovora

Novi list uputio je ovoga vikenda zahtjeve za očitovanjima glasnogovornici Vlade, ministru unutarnjih poslova i HDZ-ovoj načelnici općine Jasenovac koja je, zajedno s predstavnicima Crkve, sudjelovala na otvaranju spomen ploče poginulim pripadnicima bojne HOS-a "Ante Paradžik", ali odgovore nije dobio. 

Kao što ih sve do danas nije dobio ni od SDP-a.

Reagirao je tek Arsen Bauk na Facebooku, a danas se nakon kritika na jedvite jade na Twitteru oglasio i SDP, tražeći od Vlade da ukloni spomenik. 

Prije dvanaest godina Vlada premijera Ive Sanadera donijela je, u skladu s Ustavom, odluku o uklanjanju spomenik Mili Budaku i Juri Francetiću u Slunju. Razlog: njihovo postavljanje suprotno je izvorišnim osnovama Ustava i šteti ugledu i interesima Republike Hrvatske koje je Vlada dužna štititi.

Ova Vlada šuti o spomeniku poginulim HOS-ovcima na kojem je istaknut ustaški pozdrav "Za dom spremni", pozdrav kojeg je osudila i predsjednica Republike i kojeg se odrekao čak i Zlatko Hasanbegović. I pozdrav koji je promoviran upravo u Jasenovcu, mjestu u kojem je pod tom parolom istrebljeno 80 tisuća nevinih žrtava.

Bio je to vrhunac cinizma i provokacije na koji mjesec dana nije reagirala ni Vlada, ni novi HDZ, ni novi SDP.

Onaj stari SDP, pod Zoranom Milanovićem, odšutio je otkrivanje spomenika bojni HOS-a "Rafael Boban" u Splitu kojem je nazočio njegov gradonačelnik Ivo Baldasar.

Novi SDP, novi HDZ

Ali ovaj novi SDP trebao bi se razlikovati od starog. Trebao bi okrenuti ljevici, antifašizmu i naročito obračunu s negativnim tendencijama u društvu. Tako je barem obećavao Davor Bernardić. 

I jednako tako, ovaj novi HDZ, pod vodstvom europejca Andreja Plenkovića, trebao bi se odreći filoustaškog nasljeđa starog Karamarkova HDZ-a, kao što se odrekao Zlatka Hasanbegovića.

Sanader je preko noći srušio spomenik ustaškim dužnosnicima i bojovnicima. Plenković nije osudio spomenik s ustaškim pozdravom, niti je Mostov ministar unutarnjih poslova nije poslao policiju, kao što je to učinio njegov prethodnik Ranko Ostojić u Splitu, da makar ukloni ustaški natpis s ploče hrvatskim braniteljima HOS-a.

"Došlo je vrijeme da bojovnici HOS-a i branitelji dobiju državu za kakvu su se borili, a ne da žive u državi kakvu su neki na dar dobili, a nikada je nisu ni željeli", izjavio je predsjednik HSP-a AS Hrvoje Niče.

Dakle, borili su se za ustaške pozdrave, povijesni revizionizam i relativiziranje Ustava. A to su i dobili: što se vidjelo iz nedavnog poziranja predsjednice Republike s hrvatskom zastavom s prvim bijelim poljem.

Je li sve to postalo normalno, očekivano, pomalo zamorno, ali čak i poželjno?

Ustaški pozdrav kod ustaškog logora

Normalno javnosti, zamorno ljevičarima, pa čak i SDP-ovcima, poželjno desničarima, čak i HDZ-ovcima. A nikome nije palo na pamet braniti, ako već ne Ustav, a ono međunarodni ugled Republike Hrvatske. Pa makar pred optužbama srpskog ministra Aleksandra Vulina.

Također, nitko nije našao za shodno osuditi ustaški pozdrav na braniteljskom spomeniku, na ceremoniji koju je uveličao čak i predstavnik Katoličke crkve, čime su se branitelji opet izjednačili s ustašama, a borba za samostalnu Hrvatsku povezala s Nezavisnom Državom Hrvatskom. 

I nitko nije našao za shodno osuditi ustaški pozdrav u mjestu stradanja tisuća ljudi u ustaškom logoru.

Prije dvanaest godina Sanader je rušio ustaški spomenik sa ciljem ispunjavanja uvjeta za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Danas Plenković tolerira ustaški spomenik dok se Europska unija guši u valu desničarskog radikalizma.

A Davor Bernardić ne koristi incident u Jasenovcu da na konkretnom primjeru, pred članovima, simpatizerima i budućim biračima, na konvenciji stranke promovira teze svog novog SDP-a: antifašizam, otpor desnici, zaštita temeljnih civilizacijskih vrijednosti, jačanje liberalne ljevice, ali i zaštita branitelja i Domovinskog rata od njihova poistovjećivanja s NDH i ustašama.

Bez obzira što govorili HDZ i njegova desnica, Hrvatska je još uvijek u Ustavu utemeljena na antifašizmu i ZAVNOH-u, a ne na NDH. I ako to ne zna, ne želi znati ili ne želi priznati sadašnja vlast, bilo bi poželjno da to javno naglase oni koji bi uskoro željeli doći na vlast.

Milanović je kao premijer odšutio Baldasarovo prtljanje s HOS-ovim ustaškim spomenikom u Splitu, a Plenković kao premijer ignorira i ovo HDZ-ovo prtljanje s HOS-ovim spomenikom u Jasenovcu.

Ispada da u ovoj državi nema nikoga tko bi ustao u obranu Ustava. Ako taj Ustav uopće više nekome nešto znači.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith