Obavijesti

Kolumne

Komentari 31

Pomažu Škori u kampanji, a Plenkoviću u razbijanju štrajka

Pomažu Škori u kampanji, a Plenkoviću u razbijanju štrajka
1

Nakon što su sindikati profesora i nastavnika pjevali Škorine bećarce ispod prozora Banskih dvora, čelnik srednjoškolskog sindikata pozvao je Škoru da se očituje o plaćama u prosvjeti. Kao da je njegov stav bitan...

VIDEO

Kad su sindikati ovoga proljeća skupili 770 tisuća potpisa protiv mirovinske reforme, Andrej Plenković i HDZ optužili su ih da su se politički angažirali na europskim izborima.

Sada, međutim, Plenković šutke promatra kako srednjoškolski sindikati politiziraju štrajk koketiranjem s predsjedničkim kandidatima, kompromitirajući time njegovu organizaciju i svrhu.

Premijeru sada to odgovara.

Nije do kraja jasno što je motiviralo Branimira Mihalinca, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, da pozove Kolindu Grabar Kitarović i Miroslava Škoru da objave svoj stav o plaćama učitelja.

Predsjednica je, naravno, jedva dočekala priliku da poruči kako je ona apsolutno za veće plaće profesorima i nastavnicima, te da krivnju za niske plaće svali na SDP i vladu Zorana Milanovića.

Državnički sastanak

A Škoro, čije su pjesme sindikati pjevali pod prozorom Banskim dvorima, jedva je dočekao da ga netko ozbiljno shvati u kampanji, pa da državnički pozove sindikate na sastanak.

Iako nije ni predsjednički kandidat, a kamoli predsjednik.

Ali eto, on je postao faktor u priči koja već tri tjedna okupira medije i politiku. Sindikati pritišću Vladu, pa će i on baciti koji kamen. Svi pišu o štrajku, pa će malo pisati i o njemu.

Svaka promocija je dobra, naročito ona besplatna.

Naravno, reakcije su bile burne, oglasili su se nastavnici koji kritiziraju ovaj potez Mihalinca, pojavile su se prve pukotine u solidarnosti među štrajkačima, ugrožena je i podrška javnosti profesorima i nastavnicima u štrajku. 

A zbog čega?

Bez ikakve svrhe i potrebe.

Predsjednik je nemoćan

Jer, predsjednik Republike, još manje predsjednica, još manje kandidati, a najmanje oni koji kandidatima nisu još ni postali, mogu riješiti problem s plaćama i koeficijentima i dodacima nastavnicima, učiteljima i profesorima.

Predsjednik države za to nema ovlasti, nema instrumenata, osim naravno, da u stilu Kolinde Grabar Kitarović lupi premijeru šakom o stol. Ali čak se ni to nije dogodilo.

Čemu onda prozivanje predsjedničkih aspiranata da se očituju o plaćama nastavnika? Kad će im oni bez krzmanja u kampanji reći da im treba utrostručiti plaće. Mogu im to reći i kad dođu na Pantovčak. I to opet neće ništa značiti.

Još je, međutim, zanimljivije što se Mihalinec obratio, pored aktualne predsjednice, upravo i samo Miroslavu Škori, bivšem saborskom zastupniku HDZ-a u vrijeme kad je Ivo Sanader arčio po Hrvatskoj, po državnom proračunu, državnim poduzećima i institucijama, zbog čega je država bankrotirala, a nastavnici ostali bez plaća.

Nije se obratio nijednom drugom pretendentu na predsjedničke izbore, diskvalificirajući Zorana Milanovića kao premijera koji je srezao plaće, ali i ignorirajući osobe koje se doimaju ozbiljnije od Škore.

Referendumom do plaća

Sindikatima bi mogla biti atraktivna Škorina vizija uloge predsjednika. On bi želio vladati referendumima, čime bi zaobilazio Vladu i dodvoravao se masama kojima bi pred nosom mahao pitanjem jesu li za povećanje plaća profesorima i nastavnicima. 

Pa da vidimo onoga tko bi bio protiv.

No, Miroslav Škoro im svejedno neće morati osigurati te plaće, neće morati sastaviti proračun, neće izbalansirati prihode i troškove...

Ovom prilikom Branimir Mihalinec podlegao je starom iskušenju da se sindikati za svoja prava mogu izboriti tako što će ući u političku arenu i koketirati s političarima, promovirajući se tako i sami u političke aktere. Međutim, jedino što su ovime postigli jest da su političarima digli perje.

Miroslav Škoro jedva je dočekao poziv sindikata i pozvao ih na razgovor. Kolinda Grabar KItarović jedva je dočekala dati podršku profesorima koji su joj inače zadnja rupa na svirali. Dok je Andrej Plenković dobio novi adut u ratu sa štrajkašima, optužujući ih za politiziranje svojih akcija i zahtjeva.

A najviše od svega, Mihalinec je ovime razbio štrajk.

Pjevanje Škorinih podoknica bilo je samo zagrijavanje. Pregovaranje sa Škorom moglo bi razbiti solidarnost štrajkaša.

Na Plenkovićevo zadovoljstvo.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode