Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zašto se svima može odrezati, a strankama je protuzakonito?

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jednako kao što nije prošlo ni smanjivanje prava zastupnicima da dobivaju godinu dana plaću čak i ako su bili minutu u Saboru. Nema ni obećanog rezanja plaća dužnosnicima...

U saborskim kuloarima sve su glasnije priče da se ipak neće moći oduzeti ništa od rekordnog iznosa koje će političke stranke dobiti ove godine. Radi se od čak 62,8 miijuna kuna zbog prilično sulude odredbe da stranke za svojeg 151 zastupnika dobivaju više novca što više država troši. 

Određena tumačenja smatraju da je nemoguće odrezati strankama u proračunu jer je zakon već odredio koliko će dobiti ove godine, i to na osnovu potrošnje iz 2014. Navodno je to zabetonirano. Također se opet ismijava i Most koji je predložio amandman kojim stranke gube 15 milijuna kuna.

Ta logika je nakaradna i tjeranje maka na konac, a ako rezanje strankama ne prođe, to će biti samo zato što u biti nitko ne želi izgubiti novac iz proračuna. Pa će biti pravnog rušenja i neformalnog lobiranja. Sve daleko od kamera i diktafona u kojem saborski zastupnici i šefovi najvećih stranaka nikad neće jasno reći da ne žele manji iznos. Ali kao što vidimo, zakoni su uvijek tu da se razvuku. 

To ne vrijedi za socijalnu pomoć ili učenički prijevoz. Prvo će se smanjiti novac, a tek onda mijenjati zakon i odrediti novi imovinski cenzus. Smanjuje se iznos i za znanost i istraživanje, a nikoga nije briga postoje li već potpisani ugovori. Svjesno se krši ugovor sa sindikatima jer novca nema pa će se pregovarati o 1,8 milijardi kuna. I Mesiću je prvo odrezano, pa će se mijenjati zakon. I za ostale uštede je logika ista. Vlada smanjuje iznose jer najavljuje promjenu zakona, način obračuna, pravilnike i sl. 

Jedino strankama to ne ide. Jednako kao što nije prošlo ni smanjivanje prava zastupnicima da dobivaju godinu dana plaću čak i ako su bili minutu u Saboru. Nema ni obećanog rezanja plaća dužnosnicima. Za to uvijek ima nekih prepreka. Za rezanje građanima - nikad nema.

Komentari (82)
  • Sad su otvoreno poručili ovom tulavom narodu: "jesmo, mi smo bahati alavi šljam. J..at ćemo vas u glavu, otimati od vas gdje god stignemo jer smo složni u tome cilju i jedinom našem zadatku...i što nam možete, bijedne i jadne ovce?" A ja jedino kaj mogu je sterat ih u 100 hiljada ..č.. ........, pa to i činim, po ko zna koji puta...

    19. 3. 2016,   09:13
  • Ovo je žešća sprdačina sa građanima RH i nema ama baš nikakve veze ni sa HDZ-om,SDP-om nit bilo kojom drugom strankom.Radi se o tome da vrana vrani oči ne kopa.Naime oni u Saboru su svi isti.Pred kamerama gume nekakve velike neprijatelje,borce za demokraciju,prava građana i ostala bla bla trkeljanja,a kad se kamere ugase ruku pod ruku odlaze u saborski kafić.Naravno da neće sami sebi rezati,to im nikada ni nije bilo u planu.Ovime su sabotirali namjeru MOST-a da ispune svoja predizborna obećanja.Da sam na mjestu Bože Petrova srušio bih Vladu i zahtjevao ponovne izbore!!

    19. 3. 2016,   11:33
  • Ako Sabor odluči da se strankama da manje onda je to obvezujuće. Dali su i siromašnima manje. Dali su i osobama sa invaliditetom manje. Zašto za neke nešto važi, a za neke ne važi ? Zato što su stranke u Hrvatskoj važnije od ikoga i od ičega..

    19. 3. 2016,   12:15