Obavijesti

Kolumne

Komentari 184

Zbog čega bi netko još uvijek želio glasati za Mirelu Holy?

Zbog čega bi netko još uvijek želio glasati za Mirelu Holy?
1

Izjavama kako je spremna poslije izbora podržati SDP te da je HDZ "izvor velikog zla", Holy šalje poruku biračima da im je bolje odmah glasati za Zorana Milanovića.

VIDEO

Dok Mirela Holy smisli što će učiniti ako bude prevaga nakon parlamentarnih izbora, moglo bi se vrlo lako dogoditi da više uopće ne bude prevaga.

Da poput Buridanova magarca umre od gladi razmišljajući kojoj od dviju stranaka će se prikloniti.

Jer, koliko je njoj teško o tome kalkulirati, javnosti je još veći problem u svemu tome se snalaziti.

Evo, recimo, prije nekoliko dana je rekla kako bi se "prije ubila nego koalirala s gospodinom Karamarkom". 

"HDZ je stranka", kazala je ona, "koja je nepravomoćno osuđena za kriminal i korupciju, koja je veliki izvor zla i općenito ovakve percepcije politike u Hrvatskoj. Dakle, bilo kakva suradnja s HDZ-om ne dolazi u bilo kakvu opciju".

To je jasno, to nikad nije bilo upitno, kao što zapravo nije ni previše bitno.

Za Holy i njezine birače od samoga početka ionako je najvažniji bio odnos prema Zoranu Milanoviću i SDP-u.

SDP isti kao HDZ

A o premijeru šefica ORaH-a nikad nije imala lijepe riječi. Optuživala ga je da se "ponaša bahato", da "nema interesa raditi u javnom interesu", da s njim ne može više normalno razgovarati, pa mu se stoga više ne javlja na telefon.

Za SDP je imala još teže riječi. "Po čemu se ovakav SDP razlikuje od HDZ-a?", upitala je prije pola godine. "HDZ i SDP u provedbi svojih politika imaju gotovo identične programe. Oni se na vlasti ponašaju jednako. Oni su daleko sličniji nego što je OraH sličan SDP-u".

Nije moglo biti jasnije. A pokušajmo sad sve to staviti u neki kontekst. 

HDZ je "veliki izvor zla" i Holy s njim ne bi nikad u savez. S druge strane, SDP se na vlasti ponaša isto kao HDZ.

I onda, prije tjedan dana, Holy napokon objavljuje kako je spremna podržati lijevu koaliciju nakon izbora, ali pod uvjetom da se sklopi sporazum s "točnom dinamikom realizacije ključnih projekata, s reformom teritorijalnog ustroja, pravosuđa, poreznog i mirovinskog stava".

Dakle, sa svime onime što SDP nije želio učiniti ni prvi puta dok je Holy sjedila u njegovoj Vladi, zbog čega je izašla iz te stranke, i zbog čega je kasnije dizala svoj rejting na kritici premijera i SDP-a.

Zašto OraH kad može SDP?

Umjesto da najprije pokupi glasove, pa onda postavlja uvjete, Holy je otvaranjem mogućnosti za koaliciju riskirala da se glasovi unaprijed preliju prema SDP-u.

I nije to jedini problem.

Predsjednica ORaH-a kaže da ne bi koalirala s Karamarkom jer je HDZ "izvor velikog zla". No, što će ona učiniti ako njezini mandati budu odlučivali o tome hoće li to "veliko zlo" doći na vlast?

Hoće li pod svaku cijenu spašavati Hrvatsku od tog zla, odbaciti sve uvjete i sklopiti postizbornu koaliciju s onim manjim zlom? Ili će i dalje ustrajati na programima koje Milanović neće ispuniti, kao što ih nije ispunio ni do sada, pa ako to propadne, oprati ruke i pustiti da to "veliko zlo" dođe na vlast?

Jer, SDP se ionako ni po čemu ne razlikuje od HDZ-a, zar ne?

Postavlja se onda logično pitanje zašto bi netko u tom slučaju još uvijek želio glasati za OraH.

Kad sama njegova predsjednica šalje poruku svojim biračima da je zapravo najbolje odmah glasati za SDP.  Najprije kako bi spriječili da HDZ osvoji na vlast, a onda i zato što je Holy ionako spremna poslije izbora ući u koaliciju s Milanovićem.

I tako, dok OraH zajedno s drugima malim strankama postojano korača prema ponoru koji se otvara između dviju najvećih stranaka, Mirela Holy izvodi političke akrobacije.

Premda je od početka mogla računati s tim da će se naći u ovakvoj situaciji.

Udaranje Milanovića

Rejting ORaH-a oduvijek se temeljio na frustriranim ljevičarima i SDP-ovim otpadnicima. Dokle god je udarala po Milanoviću i Vladi, mogla je računati na rast u anketama. 

Sve dok nije nabasala na Karamarka.

Sve dok nije sama priznala da je HDZ "veliki izvor zla" i time poslala poruku kako je prošlo vrijeme luksuziranja i rasipanja glasova. U pitanju su viši interesi.

SDP je možda isti kao HDZ, ali ipak treba spriječiti HDZ da pobijedi na izborima. Mirela Holy možda ne voli Milanovića, ali bi se prije ubila nego koalirala s Karamarkom. 

Zaključak: glasačima ORaH-a bilo bi najbolje da, za svaki slučaj, odmah podrže Milanovića i SDP, prije nego što Mirela Holy to učini nakon izbora.

Naravno, pod uvjetom da nakon svega ovoga uopće bude u poziciji to učiniti.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith