Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

'Zbog seksualnih frustracija ptica si čupa perje na trbuhu'

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanja zašto psi povraćaju i imaju proljev, a rješava i probleme ptica, mačaka...

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Moj pas boluje od epilepsije

Poštovani,

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mene zanima šta bi trebalo napraviti sa psom koji boluje od epilepsije, naravno i čipiran jeMolim Vas odgovor, ukoliko je to ikako moguće! S poštovanjem,  Višnja Svečak

Postoje i druge bolesti, stanja koja mogu biti uzrok

Poštovana,

Trebate psa odvesti na veterinarski pregled kako bi se utvrdilo da se radi o epilepsiji. Naime postoje i druge bolesti, stanja koja mogu uzrokovati epileptiformne napade (napadi izgledaju poput epileptičnog no uzrok nije epilepsija). Ukoliko se utvrdi da pas boluje od epilepsije propisati će mu se terapija. 

Pomozite, pas ima napadaje

Pas mi već pet dana za redom ima nadaje dva ili tri puta na dan.Ne znam što da radim, možete li mi molim Vas reći neki savjet. Veterinar kaže da nema lijeka. Jako mi ga je žao,  bojim se da ne umre. Molim Vas,ako znate neki lijek ili bilo što, a što mu može pomoć,i recite mi. Puno bi mi značilo. Hvala. 😘

Lijeka za epilepsiju ima stoga pod hitno promijenite veterinara

Poštovani,

Lijeka za epilepsiju ima stoga pod hitno promijenite veterinara. S većim razlogom što tako učestali napadi se trebaju terapirati odmah, bez odgađanja jer mogu izazvati oštećenja na mozgu pa i smrt. Pas treba biti pod intenzivnom njegom dok se napadi ne smire, nakon toga treba se napraviti dijagnostička obrada psa te s obzirom na nalaze prepisuje se adekvatna terapija. Više o epilepsiji smo pisali OVDJE .

Što se događa? Prednje šape su mu otkazale, ima proljev, kvrgu...

Poštovani, molim Vas za savjet. Imam belgijskog ovčara starog pet i pol godina. Prije otprilike dvadesetak dana jednom je povratio i imao proljev. Posjetom veterinaru po nalazu krvi je ustanovljeno da se vjerojatno nečim otrovao i nakon infuzije, glukoze, Ringerove otopine, vitamina i antibiotika stanje je bilo dobro. Izgubio je oko dva kilograma na težini i otada stoji na istom. 

Međutim, nakon toga on prilikom svakog izlaska vani ima najmanje četiri stolice, od kojih su prve dvije čvrste i normalne boje, dok ostale su rjeđe, proljevaste, a koji put i sama bistrija tekućina u ne velikom mlazu. Krv nisam primijetila niti u stolici niti u mokraći. Ima apetita i jede i pije normalno. Preporuka nam je promjena hrane, pa smo se odlučili za Trovet i uzeli smo mu vitamine Biogance Digest. Analiza stolice nije pokazala prisutnost parazita niti razloga za zabrinutost. Inače voli biti aktivan i uglavnom je uvijek živahan, raduje se izlascima vani i voljan se igrati.

Iako sam primijetila da se pri trčanju malo brže umori nego inače i koji put izgleda kao da je nestabilan na šapama. U dva navrata u razlici od dva mjeseca pri izlaganju većem fizičkom naporu izgledalo je kao da će izgubiti svijest, prednje šape su mu doslovno otkazale, iako do potpunog gubitka svijesti nije došlo. To je zadnji put bilo početkom listopada i otada ga izlažem manjem fizičkom naporu i nije se ponavljalo. Danas je međutim, nakon što se treći put zatrčao, vratio sa malom kvrgom na lijevoj lopatici. Meko je na dodir, on dopušta da ga se dira na to mjesto, ne šepa, izgleda da ga ne boli, samo se dosta po tom i okolnom mjestu češe. 

Sa suprotne strane na jednom mjestu kao da mu fali dlake, jako je kratka i jako suha na dodir. Dobio je tabletu protiv buha. Veterinar je savjetovao da ga pratimo i ukoliko se desi da se kvrga poveća ili primijetimo da šepa da ga odmah dovedemo. Zasad to nije slučaj. Zanima me da li bi svi ovi simptomi mogli biti nekako povezani, čitam o posljedicama ugriza krpelja i komaraca....Imam li razloga za zabrinutost i da li da zatražim kompletnu krvnu obradu? Unaprijed hvala.

Svakako je potrebna daljnja obrada vašeg ljubimca

Poštovani,

Svakako je potrebna daljnja obrada vašeg ljubimca kako bi se riješio sada već kronični proljev. Koliko shvaćam ni promjena hrane nije pomogla stoga preporučujem ponovnu hematološku obradu kako bi se utvrdilo stanje nakon terapije. Što se tiče ostalih sporadičnih simptoma, a ljetujete ili živite na Mediteranu lišmanioza je bolest koja se treba isključiti s obzirom da se javlja sa vrlo nespecifičnim simptomima (mršavljenje, sporadične kožne promjene, artropatije, limfadenopatija, anemija, hipergamaglobulinemija, otkazivanje bubrega). Izraženiji umor nakon fizičkog napora može biti povezan i sa kardiološkim bolestima stoga zamolite veterinara da prilikom pregleda obrati više pažnje na taj dio.

Pas stalno bježi od kuće

 Poštovani, sredinom rujna ove godine udomili smo (navodnog) mješanca pointera starog otprilike godinu i pol. Bio je supermršav i miran. Smije u kuću, a unutra ima svoj krevet (velika košara od pruća) sa jastukom gdje spava i odmara. Kod nas je prvi put došao za vikend i prvi dan kad smo otišli na posao je preskočio ulazna vrata dvorišta i čekao ispred. Susjedi su ga stavili u dvorište i to je bilo to. Nakon toga je svaki dan malo zadramio, ali nije preskakivao, samo kopao po dvorištu. Do sada je sve bilo ok, ali prošli tjedan su počeli problemi sa bježanjem. Svaki put ga susjed stavi natrag u dvorište, ali ni to nije pomagalo pa su ga zavezali. 

Ovaj tjedan sam ga i ja počela vezati jer ne znam što drugo (boks nema). Na lancu je dobar, ali to mi je pretužno i prestrašno. Ima vodu, igračke, krov nad glavom, zaklon od vjetra, madrac za spavanje. Lud je kad dođem doma (nekad oko dva, nekad oko pet, nekad se vratim na posao) i hoće da odmah idem k njemu, a kad prvo uđem u kuću laje i cvili kao blesav. Nisam sigurna bi li konstantno krpanje ograde pomoglo, pošto sad već i preskače lesu. Problem je što je u ponedjeljak izašao van i kad sam ja bila doma, i to nakon dvosatne šetnje. Samo sam ušla u kuću na pet minuta i susjeda mi je već kucala na vrata da je pas vani. 

Pokušava sam sa savjetima kako postati vođa čopora (kontrolirati hranu - da ja jedem prije njega, izolirati ga kad je zločest, ignorirati ga i maziti ga tek kad se smiri i šetati bez da me vuče), ali pas je od toga samo luđi. Nikad nije lajalo kad sam mu petljala oko hrane, ali s ovom metodom je počeo. Ne znam trebam li izdržati pa će se smiriti ili postoji nešto normalnije, a da ne završim na tabletama i ne posvađam se sa svima zbog psa. I da, kastriran je. Hvala

Obratite stručnjacima koji se bave problemima u ponašanju pasa

Poštovani,

Po vašem opisu rekao bih da sve uredno radite i da trebate samo biti uporniji i izdržljiviji od njega, no da ne bi bilo zabune najbolje da se obratite stručnjacima koji se bave problemima u ponašanju pasa. Kod nas postoji par centara koji se bave edukacijom vlasnika i resocijalizacijom pasa i uvjeren sam da će te od njih dobiti najbolji odgovor.

Zašto nam je ljubimac naglo uginuo?

Poštovani, lijepo vas molim da mi temeljem ovih  napravljenih nalaza date očitovanje. Naime, radi se o psu starom više od 14 godina koji nam je jako, jako brzo uginuo. Sve se odigralo munjevito, nismo ništa primjećivali na njemu, osim što je u nedjelju oko 17 sati bio miran i nemoćan, i malo je teže disao, da bi ga odmah u ponedjeljak odveli veterinaru gdje je dobio infuziju. Nije imao temperaturu, čak je bio pothlađen. Poslije je uslijedio i napadaj, i to je bio kraj. Pokušali su ga reanimirati kisikom, ali bezuspješno. 

Rekli su nam da su mu otkazali bubrezi, po ovim vrijednostima da li je bila upala ili što? Normalno je jeo i normalno se ponašao za psa svojih godina. Da li se možda radi o trovanju (nije povraćao niti imao proljev)? Molim vas temeljem ovih nalaza da mi pokušati objasniti o čemu se radi. Ja znam da nam to ne može vratiti psa, ali ne možemo se pomiriti jer nam je to doista došlo jako naglo. Hvala na razumijevanju i u očekivanju vašeg odgovora srdačno vas pozdravljam.

Jasno je vidljiva jaka anemija

Poštovani,

Žao mi je zbog vašeg gubitka i svjestan sam da je izuzetno teško kada smrt nastupi tako naglo. Nažalost bez pregleda i uz nedostatak simptoma teško je komentirati same nalaze. Ono što vam mogu reći je da je jasno vidljiva jaka anemija i trombocitopenija  (niske vrijednosti eritrocita, hemoglobina, hematokrita - vrijednosti ispod 20% indikacija su za transfuziju, jako niske vrijednosti trombocita). Po vašem opisu događanja stvari vaš pas je uginuo upravo zbog te anemije. Na žalost simptomi anemije su jako suptilni i teško ih je raspoznati pogotovo u starijih pasa jer ih vrlo često pripisujemo "starosti" (umor, nepodnošenje fizičkog napora, pospanost). 

Već kada anemija uzme maha možemo primijetiti otežano disanje, bljedilo sluznice, gubitak svijesti i sl.Što se tiče biokemijskih nalaza povišene su vrijednosti koji ukazuju na oštećenje bubrega (kreatinin i ureja). Oštećenje bubrega može dovesti do anemije te mislim da je to bio zaključak veterinara. No, osim oštećenja bubrega vide se i  povišene vrijednosti jetrenih enzima (AST, ALT) koji govore u prilog oštećenja jetara. Također prisutna je leukocitoza (povećani broj leukocita) koja govori u prilog upali, ali u vašem slučaju može biti samo reakcija organizma na trenutno stanje. Uzroci anemije mogu biti mnogobrojni, no u starijih jedinki najčešće nastaje kao posljedica kroničnih bolesti kao što je kronično zatajenje bubrega i neoplazijske bolesti. 

Živim na otoku i tamo ne mogu sterilizirati mace

Poštovani, budući da živim na otoku i nemam mogućnost sterilizirati mace (imam ih šest), što biste mi drugo preporučili da napravim. Kako ukupno imam 12 maca, novo potomstvo mi nije opcija. Bila sam koristila injekcije koje bi kod nekih maca djelovalo, kod nekih ne. Ali sada čujem da ni injekcija nema više.  Zahvaljujem na odgovoru, Gordana

Nema druge opcije nego transportirati ih

Poštovana,

Na žalost opcije tri nema. Preostaje vam samo dogovor sa veterinarom kako prevesti mačke i stacionirati ih  nakon sterilizacije dok ne budu spremne za transport natrag. 

Je li možda tužna jer je bila sa mnom u stanu?

Poštovani, ove godine u 7. mjesecu pronašli smo psa uz cestu. Bila je tad stara dva mjeseca. Odveli smo ju veterinaru i zadržali kod sebe. Pas je trenutno u kući i ima naviku obavljanja nužde isključivo vani na travi. Javljam Vam se s problemom preseljenja. Naime, iz kuće selim u stan, polako je na privikavanju. Inače, nema običaj provoditi se u dugim šetnjama, dok sam ju ja ovaj vikend odvela u dvije duge šetnje nakon kojih je cijeli dan spavala. Inače je jako razigrana i nemirna. 

Zanima me da li je možda bila tužna jer je bila samo sa mnom u stanu dok su drugi ukućani bili u kući te nije provodila vrijeme s njima ili je bila samo umorna? Također bih vam bila zahvalna kada biste mi rekli da li je pogrešno ako bi pas bio sam u stanu osam sati dok sam ja na poslu, s time da bi omogućila šetnje prije i poslije posla. Pas je mješanac i dosta brzo raste. U iščekivanju odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

Vjerujem da je pas bio samo umoran od šetnje

Poštovani,

Vjerujem da je pas bio samo umoran od šetnje te da je zato samo spavao, to je i cilj šetnje, da se pas izmori i da mu ne bude dosadno osam sati u stanu već da iskoristi to vrijeme za odmor i punjenje baterija za ponovni izlazak. Ukoliko primijetite malaksalost i nedostatak energije i prilikom šetnje ili neke druge simptome savjetujem da posjetite veterinara. 

Staford stalno povraća

Dobar dan, imam psa od dvije godine, u pitanju je američki staford. Inače, problem je počeo od jutros čim se probudio željeo je da mu bacam kamenje (obožava da donosi kamenčiće) i trčao je i odjednom počeo povraćati. Prvo je izbacio samo vodu i sad opet posto nije doručkovao. E sad ne znam što može biti problem, ne vjerujem da je uspio progutati kamen. Ali i dalje povraća.

Psa odvedite veterinaru

Poštovani,

Svakako psa odvedite veterinaru ukoliko ne prestaje povraćati. Povraćanjem se gubi puno tekućine i mijenja se elektrolitski sastav tjelesnih tekućina što može relativno brzo dovesti do dehidracije. Jedenje stranih predmeta, odnosno u vašem slučaju kamenja nije rijetko (pogotovo u igri) stoga bih preporučio da se učini i RTG.

Smrdi mu iz usta i jako je čudan

Imam psa labradora koji ima 7 godina. Sad u zadnje vrijeme ima jako loš zadah, a dosad ga nije imao nimalo i nekako je čudan, nije više kao prije. I problem je u tome što mu jako ispada dlaka. Hvala.

Vaš pas treba stomatologa

Poštovani,

Što se tiče lošeg zadaha iz usta najvjerojatnije je povezan sa nataloženim zubnim kamencem. Naslage zubnog kamenca kao i kod ljudi odlična su podloga za rast bakterija koje uzrokuju upalu te dolazi do upale zubnog mesa i uništavaju korijen zuba koji propada. Svog ljubimca morat će te odvesti kod veterinara te dogovoriti termin za stomatološku obradu. Zubni kamenac treba ukloniti i zube ispolirati (preporučujem Vam veterinara koji ima ultrazvučni skidač zubnog kamenca te zahvat može napraviti u inhalacijskoj anesteziji). 

Zube koji se klimaju ne treba spašavati nego ih treba ukloniti (tako riješit će te ga boli koju svakodnevno proživljava). U koliko ima „pokvareni zub“ npr. fraktura krune zuba, zub se možda i može spasiti pa porazgovarajte s veterinarom o mogućnosti saniranja takvog zuba. S obzirom na njegove godine obavezno napravite preoperativni pregled i pretrage na taj ćete način napraviti i mali sistematski.

Zašto čupa perje?

Poštovani, imate li neki savjet za divnog sivog žakoa koji čupa perje ispod krila i na trbuhu? Zdrav je, dobro raspoložen ali ne znam kako da riješim ovu lošu naviku. Srdačan pozdrav,

Ima poremećaj ponašanja

Poštovani,

Automutilacija (samoranjavanje) je u ptica najčešći poremećaj ponašanja.  Ovaj oblik poremećenog ponašanja uključuje grizenje nokata, prstiju, žvakanje i čupkanje perja. U težim slučajevima ptica odbija hranu i mršavi. Liječenje započinje opsežnom pretragom kojom je potrebno isključiti infekciju ili prisustvo parazita. Zatim do takvog stanja može dovesti i nepravilna hranidba te dosada (počinju se pretjerano uljepšavati što prelazi u neurotično ponašanje). Nadalje seksualne frustracije su česte u ptica. 

Prirodni nagon da budu stalno s partnerom, čini ih "izbezumljenima" kad je osoba "partner” odsutna veći dio dana. Također ptica postaje ljubomorna zbog drugih članova obitelji ili ako se loše prilagodi promjeni okoliša. Čak i vlasnikovo emocionalno stanje može djelovati na vladanje ptice. Dijagnoza se postavlja temeljem iscrpne anamneze, te utvrđivanjem svojstava počupanog perja. U početku ptica čupka letna i konturna pera, ali na kraju može mehanički oštetiti i čupati i perje s glave. 

Maltezer piša po kući

Dobar dan imam pitanje imam mladunce maltezera dva mjeseca i piša mi po kući i kaka. Što da napravim da to prestane? Danas je kakao vani, ali i dalje piša po kući. Hvala.

Štene treba naučiti gdje obavljati nuždu

Poštovana, 

Vaše štene je još premalo da bi već znalo samo gdje bi trebao obavljati nuždu. Mislim da ste dobro započeli no trebat će još strpljenja i upornosti. Kada uočite da će Vaš ljubimac obaviti  nuždu probajte ga što prije prenijeti na mjesto koje ste Vi predvidjeli kao njegov toalet. Predlažem da to bude u kući/stanu na prostirci/peleni jer vaše štene bi se sada trebalo cijepiti protiv zaraznih bolesti i nije uputno da izlazi vani dok se ne procijepi. 

Ako obavi nuždu tamo gdje Vi ne želite, nemojte ga kažnjavati jer dovoljno je svega nekoliko sekundi i on Vašu kaznu više neće moći povezati s radnjom koju je obavio. Kako neće znati zbog čega je kažnjen to kod njega može izazvati zbunjenost i nesigurnost. Mjesta koja je već obilježio svojim urinom dobro očistite i zamaskirajte drugim mirisom (postoje gotovi preparati za tu svrhu). Nakon nekog vremena vidjet ćete da je nemoguća misija bila samo njegova jedna mala kratka životna faza. 

Štene obavlja nuždu pored pelene

Poštovani, dobili smo na dar malog njemačkog špica starog tri mjeseca. Kod nas je 10-ak dana i piški i kaki pored pelene koju koristimo za to. Da li da probamo koristiti pijesak za nuždu i kako ga naučiti da obavlja nuždu na jednom mjestu, a ne okolo pelene. Željeli bi da to mjesto bude u WC-u. Lp

Trebate biti uporni

Poštovani,

Vjerujem da treba samo malo upornosti. Odgovor je gotovo identičan kao na prethodno pitanje. Pelenu nemojte premještati i kad vidite da se namješta za obavljanje nužde stavite ga na pelenu. Također možete ostaviti uneređenu pelenu kako bi shvatio da se baš tamo obavlja nužda.

Mačke pišaju posvuda

Poštovanje imam šest mačaka manjih, dvije idu u WC s pijeskom, a ovi drugi pišaju i kakaju svagdje. Kako ih odučiti od toga?

Nadgledajte ih i premještajte u WC

Poštovana,

To je dosta težak zadatak s obzirom da ih imate puno. Kao i kod prethodna dva odgovora trebali biste "nadgledati" mačiće i kad vidite da će obaviti nuždu izvan wc-a premjestiti ih u wc. Također mačke su izuzetno teritorijalne i čiste životinje te se često javlja problem u smislu da svaka mačka želi svoji wc (jednostavno ne želi obaviti nuždu na već "zauzeto" ili "zaprljano" mjesto). Ukoliko imate samo jedan wc za sve njih preporučujem da kupite još jedan ili dva wc te da na taj način pokušate riješiti problem.

Pas se jako peruta

Poštovani,  imam brak jazavčara i prilikom trimiranja jednom tjedno  pas se jako peruta. Molim za savjet.

Promijenite prehranu

Poštovani,

S obzirom da stanje nije konstantno predlažem da promijenite prehranu ili kupite neke dodatke prehrani. Što se tiče hrane možete preći na neku dermatološku liniju veterinarske hrane i/ili nabavite dodatke prehrani na bazi Omega 3 masne kiseline (npr. lososovo ulje) koje ćete redovito davati vašem ljubimcu. Poboljšanja ne očekujte već prvom primjenom, prvi znaci zapažaju se tek nakon mjesec dana.

U ljekarni nemaju Propalin sirup protiv urinarne inkontinencije

Poštovani! Pretraživanjem po internetu naišla sam na Vašu adresu te Vam se obraćam sa zamolbom. Naime da pojasnim imam psa ženku mješanku haskija i njemačke ovčarke staru tri i pol godine. Sterilizirana je prije dvije godine a već godinu dana koristi Propalin sirup protiv urinarne inkontinencije. Sirup je djelotvoran međutim danas sam bila u Novom Marofu u ljekarni i nema više sirupa. 

Da pojasnim gospodin je telefonirao i dobio odgovor da se taj sirup više neće uvoziti na naše tržište. Pitajući što ima u zamjenu rekao je ništa. Pokušavam danas na sve moguće načine vidjeti da li još gdje postoji koja bočica međutim svi pokušaji su bezuspješni.  Lijepo Vas molim za bilo kakvu pomoć jer naša Stela je i u kući i to je jako teško kada se ona upiški. Unaprijed zahvalna Maja Oljača

Zamjena su Incurin tablete

Poštovana,

Zamjena za Propalin sirup su Incurin tablete koje možete naručiti kod uvoznih ljekarni.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang