Obavijesti

Kolumne

Komentari 118

ZDS mogu koristiti HOS-ovci, može i Thompson.. I tko još?

ZDS mogu koristiti HOS-ovci, može i Thompson.. I tko još?
1

"Taj se pozdrav može iznimno koristiti samo na grbu HOS-a", kazao je akademik Kusić. A jučer je sutkinja u Slunju odlučila da ga može koristiti i Marko Perković Thompson. Lista onih "iznimnih okolnosti" se brzo širi

VIDEO

I tako, imamo odluku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, imamo presude Ustavnog suda, imamo nekakve zakone, imamo čak i neke sudske presude, imamo braniteljske spomenike, dvosmislene političke poruke, imamo izjave predsjednice Republike... 

A sada smo dobili i prvostupanjsku presudu Marku Perkoviću Thompsonu.

I još uvijek ne znamo ono najvažnije: smije li se u ovoj zemlji koristiti poklič "Za dom spremni"? 

"Taj se pozdrav može iznimno koristiti samo na grbu HOS-a", poručio je nedavno akademik Zvonko Kusić. "To je jedna službena tolerancija i koja se striktno regulirano može tolerirati".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A onda je sutkinja Prekršajnog suda u Slunju jučer oslobodila pjevača Marka Perkovića Thompsona zbog uzvika "Za dom spremni" na koncertu u Slunju, pod obrazloženjem kako taj poklič "nije bio praćen političkim porukama niti je izazvao remećenje javnog reda i mira".

Osuđeni Joe

To je pak evociralo uspomenu na presudu Visokog prekršajnog suda u Zagrebu koji je kaznio nogometaša Josipa Šimunića zbog toga što je slavio pobjedu na utakmici skandirajući "Za dom spremni", pod tumačenjem kako se radi o pozdravu "korištenom u NDH koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije".

Šimunić se žalio Ustavnom sudu, a suci odbacili tužbu uz obrazloženje da je osuđujuća presuda za širenje mržnje "temeljena na zakonu". Kojem sad zakonu?

A nakon svega toga, Kolinda Grabar Kitarović je rekla da je ZDS "stari hrvatski pozdrav". Tko se usudi reći da nije?

I može li netko onda u ovoj zemlji napokon donijeti konačni pravorijek o tome smije li se koristiti pozdrav "Za dom spremni"?

"Taj pozdrav suprotan je Ustavu RH, ali se može koristiti iznimno uz prethodno dopuštenje”, poručio je prije par mjeseci premijer Andrej Plenković.

Znači, mogu ga koristiti HOS-ovci u grbu i na spomeniku, može ga koristiti Thompson na svojim koncertima, valjda i njegovi obožavatelji koji pjevaju "Čavoglave", ali ga ne smije koristiti Šimunić u slavlju nakon pobjede. Pobjede na utakmici, ne pobjede u ratu. 

Ustaše u Domovinskom ratu

Ustaški pozdrav legalan je i legitiman kad se koristi u kontekstu Domovinskog rata i u kontekstu desničarskih udruga i koncerata, ali ne i u kontekstu nogometne utakmice.

Josip Šimunić branio se nakon svog opjevanog incidenta da se služio refrenom operne arije. Čak je prijetio da će o tome napisati knjigu. Nije mu prošlo. Osuđen je za "poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti". 

Thompson je koristio ustaški pozdrav u kontekstu svoje pjesme i pritom se branio da nije spomenuo ustaše ni NDH.

I to mu je prošlo na sudu, unatoč prijavi policije.

Hoće li nakon ovoga policija uopće više prijavljivati izgrednike koji viču "Za dom spremni"? Oni se uvijek mogu braniti da su pjevali Thompsona (ali ne i operu "Nikola Šubić Zrinski") i da nisu pritom mislili na ustaše i NDH i Jasenovac i rasne zakone i Crnu legiju...

Kao što će HOS-ovcima ostati naziv bojne po ustaškom bojovniku "Rafaelu Bobanu". Oni isto nisu mislili na ustaštvo i NDH kad su dali bojni takvo ime.

Normalna pojava

Dakle, iz ovog sveopćeg političko-pravno-povijesnog kaosa izrodila se činjenica da je ustaški pozdrav postao normalna, dijelom legitimna pa i legalna pojava u hrvatskom društvu i u javnosti, a da su one Plenkovićeve "iznimne okolnosti" neočekivano proširile.

Ustavni sud kaže da je to ustaški pozdrav iz doba NDH. Zašto se onda smije koristiti u kontekstu Domovinskog rata? I zašto se smije koristiti u pjesmama i na koncertima? I koliko ćemo još iznimki dočekati?

Ako je Thompsonu i njegovu odvjetniku prošao argument da pjevač s ustaškim pozdravom "nije mislio na ustaše i NDH", možemo li zamisliti da bi u Njemačkoj prošlo da netko kaže kako nacistički pozdrav nije korišten u kontekstu Hitlera i Trećeg Reicha?

Pomažu Beogradu

Osim toga, ovakve "iznimke", sudske, povijesne ili političke, samo daju dodatno gorivo neumornim optužbama službenog Beograda da hrvatske vlasti rehabilitiraju i toleriraju ustaštvo. Jer od ustaštva prave iznimke.

Ali puno opasnije, time se unosi totalna konfuzija u hrvatsko društvo koje je i službeno kontaminirano ustaškim simbolima, od braniteljskih udruga do koncerata. Hoće li se na utakmicama smjeti skandirati udruzi HOS-a? Ili pjevati intro pjesme "Čavoglave"? I slaviti ustaše, a misliti na Domovinski rat?

Jadni Joe Šimunić se zabunio. Trebao se braniti da je na Maksimiru slavio poginule dragovoljce HOS-a uz prigodni refren Marka Perkovića Thompsona. 

Ustaški pozdrav, da zaključimo, ne smije se koristiti kad se slavi ustaštvo, ali može kad se slavi Domovinski rat i Oluja. U tom kontekstu ustaštvo nije baš ustaštvo.

Zbog čega je ono još zlokobnije.

Jer se ne bavi davnom prošlošću, već živi u sadašnjosti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje