Obavijesti

Kolumne

Želim da vas 5000. broj 24sata inspirira za bolju budućnost...

Želim da vas 5000. broj 24sata inspirira za bolju budućnost...
1

Moderne tehnologije, prava žena i obitelji, obrazovanje i kreativnost teme su koje je za 24sata odabrao gost urednik, priznati znanstvenik dr. Ivan Đikić

VIDEO

Živimo u svijetu ubrzanog ritma i vremenu u kojem promjenjivost predstavlja potrebu. Stoga objava 5000. broja 24sata upućuje na kvalitetu tih novina i vrijednosti koje su čitatelji prepoznali i vrednovali tijekom godina. To je kompliment u današnjem svijetu, ogrezlom u kratke memorije društvenih mreža, ispunjene oskudnim repetitivnim porukama koje dominiraju našim životnim vrijednostima.

Vrlo često smo pod pritiskom očekivanja s maksimom brže, više, jače. Nepomireni smo s prirodom, svojom vlastitom (starost, nemoć, bol, nesavršenost), ali i onom velikom globalnom (klimatske kataklizme). I tako nižemo godine koje postaju sve brže, ponekad iscrpljeni životnim ritmom, uronjeni u materijalnosti, rijetko se pitamo što uistinu želimo od života, pruža li nam današnji život zadovoljstvo i ispunjenost?

No ima i druga strana ovog našeg vremena, ona gdje moderna znanost i tehnologija s lakoćom premošćuju stotine godina siromaštva, bijede i bolesti, otvarajući neslućene mogućnosti za ljudski napredak i dostojanstveni život. Ona koja ima svijest o svakom čovjeku pojedincu, ne diskriminirajući ga zbog razlika bilo koje vrste, spola, dobi, vjere, boje kože, nacionalnosti... Ona koja više nego ikad prije nudi mogućnost iskazivanja talenta, koja cijeni kreativnost, rad, kulturu, umjetnost, obrazovanje i sport, i koja svakog čovjeka vidi kao vrijednu i snažnu individuu, uronjenu u društvo, odgovornu i svjesnu.

O svim tim temama 24sata detaljno su obavještavala svoje čitatelje kroz životne priče običnih ljudi, dajući medijski prostor pojedincima koje društvo zanemaruje, pisala su o gospodarstvu, znanosti i novim tehnologijama, o međunarodnim uspjesima mladih, o izvrsnim postignućima naših sportaša, ali i o problemima u obitelji, ovisnosti, iskorištavanju radnika, nepravdama u pravosudnoj praksi, nezakonitostima i kriminalu, te o odgovornosti političara koji svojim (ne)radom često čine najslabiju kariku u društvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije gotovo godinu dana s obitelji sam posjetio Nacionalni park Muir’s Woods. Smješten uz sjevernu obalu Kalifornije, u njemu se nalaze sekvoje, najstarije i najmasivnije drveće na svijetu. Osim onog očekivanog iskustva, osjećaja malosti i zadivljenosti pred čudom prirode, iznenadila me činjenica da najveće i najstarije drveće na svijetu nema najdublje korijenje i da ne baca najveću sjenu u kojoj gotovo ništa ne raste.

Njegovo je korijenje naprotiv relativno plitko, potpuno isprepleteno s korijenjem okolnog manjeg drveća i raslinja, i baš to ga čini iznimno snažnim, stabilnim i omogućuje mu da izraste stotine metara u visinu. Ispod sekvoje u simbiozi bujaju čudesna flora i fauna, krivudaju potoci i izvori, u daljini dodirujući more. Ne samo na tlu nego i u visini, na svakome metru debla sekvoja izmjenjuju se svjetovi u skladnom suživotu. Fantastična šuma čvrsto je ukorijenjena i isprepletena zajedničkom bazom (korijenima), koja je izvor njezine dugovječnosti i snage. Ta šuma mi se učinila kao odličan model za ljudsku civilizaciju gdje najveći i najsnažniji nisu dovoljni sami sebi jer društva ne ovise samo o briljantnosti i veličini pojedinaca, nego i o snazi baze, suživotu i suradnji te iskrenoj brizi za prirodu i ljudska prava. Takva organizacija je imperativ i za rješavanje rastućih izazova u budućnosti.

Odabir tema ovog izdanja 24sata posvećen je primjeni modernih tehnologija, poput umjetne inteligencije, ravnopravnosti žena i njihovim karijerama, svakodnevnim problemima mladih obitelji s djecom, razgovoru s novinarkom portala srednja.hr Dorom Kršul koja prati promjene u obrazovanju te, naposljetku, kreativnosti u kulturi, za što je temelj sloboda iskazivanja mišljenja.

Raduje me posebno ako ovaj jubilarni 5000. broj, uz mnoštvo zanimljivih tema, potakne čitatelje na razmišljanje, kritiku i nove ideje za budućnost.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....