Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Želim pobijediti strah od pasa, koja je za to najbolja pasmina?

U Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanja koje su najbolje pasmine za nekoga tko se želi riješiti straha i kako pomoći psu koji ima ranu na stražnjici

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kupujem štene pasmine cane corso

Poštovani, ja sam Emanuel iz Crne Gore i pronašao sam vas na internetu. Namjeravam ovaj tjedan kupiti štene pasmine cane corso i zanima me sve, od hrane, treninga i bolesti. Veliki pozdrav. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pasmini cane corso treba veći prostor, a muče ju najčešće problemi s okom

Poštovani,

Cane corso je pasmina koja zahtijeva prethodno iskustvo socijalizacije i odgoja pasa te se ne preporučuje osobama koje nemaju nikakvih iskustava u radu s psima. Kao štene zahtijeva snažno vodstvo i dosljedan trening. Prirodni instinkt ove pasmine je da bude sumnjičav prema strancima i zbog toga treba početi sa ranom socijalizacijom (ova pasmina voli biti u stalnoj blizini svoga vlasnika).  S obzirom da  je veliki i mišičavi pas poželjno je da ima veći prostor za kretanje (dvorište), te duge šetnje. 

To nisu boležljivi psi, no mogu imati genetsku predispoziciju za razvoj lakatne displazije i displaziju kukova (tako da se preporučuje rani ortopedski pregled i RTG dijagnostika između trećeg i četvrtog mjeseca starosti kako bi se na vrijeme moglo intervenirati u slučaju potrebe).Od ostalih oboljenja česta su: torzija želuca, demodikoza, bolestima oka (entropium, ektropium, prolapsus glandule nicticans). Što se tiče hrane preporučujem neku od superpremium hrana pogotovo u prvim godinama života šteneta dok se razvija. Prosječni životni vijek ove pasmine je između 10 i 12 godina.

Pas ima ranicu na stražnjici, kako mu pomoći?

Poštovani, molim vas za savjet. Pas ima ranicu na guzi koja stalno krvari i dosta je izbočena prema van. Može li se to izliječiti na bilo koji drugi način osim operacijom? Pas ima osam godina. 

Obavezno treba posjetiti veterinara, mogući uzrok je tumorozna tvorevina

Poštovana,

Obzirom na dob Vašeg psa i krvarenje koje gotovo ne prestaje moglo bi se raditi o tumoroznoj tvorevini. Savjetujem Vam posjet veterinaru bez odlaganja! U koliko se radi o tumoroznoj tvorevini operativni zahvat je nužan. U koliko Vaš pas do sada nije kastriran preporuka bi bila i kastrirat ga (većina tumoroznih tvorevina brže raste pod utjecajem spolnih hormona), što je uobičajeni postupak.

Kao malu ugrizao me pas i želim se riješiti straha, koja je najbolja pasmina za mene?

Poštovani, kao malu me pas ugrizao za nogu i od tada ih se bojim. Ljudi mi govore da bih trebala nabaviti psa da se riješim tog straha. Ne mogu odlučiti kojeg psa da uzmem. Možete li mi preporučiti najbolju pasminu?

Dobar odabir su mirne pasmine poput zlatnog retrivera, mopsa i mađarske vižle

Poštovana,

Odabirom pasmine nećete ukloniti strah prouzročen ugrizom u djetinjstvu. Dobro bi bilo da pokušate riješiti svog straha sa već socijaliziranim, dobrim i poslušnim psom. U koliko se nakon toga odlučite nabaviti psa na prvom mjestu preporučio bih Vam štene iz azila (iz iskustva Vam mogu potvrditi da su to najzahvalniji psi).  Pasmine koje su mirnije i nisu sklone agresivnom ponašanju su npr. kavalir King Charles španijel, labrador retriver, zlatni retriver, mops, francuski  i buldog buldog, bokser, mađarska vižla, portugalski pas za vodu, lagotto romagnolo, bostonski terijer. Morate imati na umu da u su dobri i uravnoteženi psi  dobrim dijelom takvi, baš zato što su i njihovi vlasnici staložene, strpljive i uravnotežene osobe.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith