Obavijesti

Kolumne

Komentari 53

Živi zid je živi užas. Nažalost, ova vlast je još gora. I opasnija

Živi zid je živi užas. Nažalost, ova vlast je još gora. I opasnija
1

Ovo što se događa sa Živim zidom samo je dio njegove tradicije i šarma. Nažalost, slične i još opasnije stvari događaju se u HDZ-u, u njegovoj vladajućoj koaliciji, a ni Kolinda Grabar Kitarović ne zaostaje previše.

VIDEO

Živi zid oduvijek je bio Jerry Springer Show hrvatske politike. 

A ni sada nije iznevjerio očekivanja.

Nakon što se sekta pred očima nacije počerupala oko europskog mandata, supruga predsjednika stranke, a ujedno i potpredsjednica, obilazila je jučer sve televizije kako bi svjedočila svoju istinu. S knedlom u grlu i suzom u oku.

Njezin suprug, ujedno i predsjednik, bio je u šoku od svega. Njezin bivši dečko, ujedno i najveća uzdanica, prijeti izlaskom iz stranke, a sinoć je navodno čak najuren iz njezine kuće.

Branimir Bunjac kaže da je "Vladimira Palfi umrla u njegovu srcu".

I to nakon što je u javnost izašla snimka na kojoj se bio spreman potući s kolegom iz stranke.

Javnost se zabavlja i naslađuje nad tim cirkusom, a birači dobivaju ono za što su oduvijek i glasali.

Jer, to je bio i ostao Živi zid. Obiteljsko-stranačko-financijski reality show u kojem se svakoga dana željno iščekuje nova doza političkog trasha. 

Doze smeća

I te doze redovito pristižu. Kad ih se ne iznosi iz sabornice, prijete smrću saborskoj straži. Prepucavaju se tko je s kime ljubovao, tko je kome rekao da "nije lijep", tko je koga prevario, tko je koga iznevjerio... Veliki apetiti i niske strasti. Uvijek na rubu raspada, ali zato uvijek u srži interesa javnosti.

Što su odvratniji, to su popularniji. 

"Ako će mediji raditi show, ja sam spreman biti klaun", kazao je jednom Ivan Pernar.

I to je oduvijek, ne samo kad se u nepotističko-incestuoznoj epizodi javno kolju oko jedne fotelje, bio dio šarma Živog zida.

On je uvijek bio, najblaže rečeno, razbarušen, neobuzdan, nekonvencionalan, nepotističan, pohlepan, tabloidan, izvan okvira, izvan regula i normi, čak i pristojnog ponašanja.

Živi zid nije bio drugo lice, već naličje hrvatske politike. 

I to naličje koje su njegovi birači smatrali nužnim, neophodnim, pa i spasonosnim u vremenima kad je tradicionalna politika uništavala državu.

Međutim, ono što se sada na karikaturalnoj, tabloidnoj razini odvija u Živom zidu, odvija se u gotovo svim hrvatskim strankama.

Prostitutke i droga

U HDZ-u, recimo, hvataju "crnog labuda" i progone zamjenika predsjednika kojeg se spominje u kontekstu prostitutki i svodnika. A potpredsjednika Vlade gledali smo na (lažnoj) fotografiji s prostitutkom i kokainom. 

Netko postavlja pitanje što će misliti birači Živog zida. A što su mislili birači HDZ-a svih ovih godina kad je ta stranka drmala državom, istresala ju iz gaća i punila svoje džepove? Što misle birači Milana Bandića koji skoro dva desetljeća drma Zagrebom? 

Kažu da su birači Živog zida prevareni. A kako su se osjećali tvrdokorni birači HDZ-a kad je Andrej Plenković primio liberale u Vladu ili što su mislili birači HNS-a kad su uskočili Plenkoviću u krilo? Ili što bi mislili birači Mosta nakon svih vratolomija koje je ova stranka izvela u par godina postojanja?

Živi zid se raspada pred našim očima. Baš kao što smo to pratili godinama s drugim strankama.

Saboteri i lažnjaci

Predsjednik HDZ-a, recimo, nastoji se riješiti zamjenika kojeg sumnjiče da je sabotirao izbore, ali i da je bio povezan s ljudima koji su lansirali lažne vijesti, podmetali i rovarili. To bi bio Jerry Springer show samo da je Plenković malo razbarušeniji.

Ali dobro, uvijek može Roberta Kopala gurnuti pred kamere.

Takva politika prolazi u svim strankama. Sjetimo se što je sve radio Zoran Milanović sa svojim "zoranizmima", ustašijanjima i teferićem s Josipom Klemmom. Ili kad se rugamo Pernaru i Palfi i ekipi, pogledajmo što radi Milan Bandić. Pa je on čuvar Plenkijevih "žetončića". 

Ili pogledajmo, kad smo već kod toga, kako se ponaša Kolinda Grabar Kitarović. Tko je njoj organizirao rođendane, kako se ona ponaša u državničkim susretima, kakav cirkus izvodi pred kamerama. 

Vladimira Palfi je mala beba.

U državi u čijem Ustavnom sudu sjedi HDZ-ov ministar koji se u Austriji lažno predstavljao, ne treba se previše skandalizirati nad Bunjcem, Pernarom i Palfi.

Cirkus u vlasti

Pritom ne smijemo zaboraviti da Živi zid ima samo tri saborska zastupnika i samo jednu fotelju u Europskom parlamentu. Nisu faktori u vlasti niti će u dogledno vrijeme biti. 

Mnogo nas više treba zabrinuti cirkus među vladajućima. Koji se odvija pod egidom "vjerodostojnosti", uglađenosti i stabilnosti. Kao što nas mora zabrinuti prijetnja nacionalizmom i desnim populizmom koji buja u pozadini europskih izbora. I još gore, dok se prati cirkus Živog zida, HDZ se obračunava s Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa.

Živi zid zaslužuje da mu se rugamo. Ali kad se ispucamo na tom reality showu i narugamo sektašima koji se trgaju oko jedne fotelje, sjetimo se da je HDZ-ovci glođu oko sabotera koji su im ukrali izbore.

Živi zid je bio naličje hrvatske politike. Iza kojeg se skrivaju još gore svinjarije.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu