Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zna se što bi se trebalo raditi, ali nitko se ne usuđuje započeti

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Što treba učiniti? Za početak, uliti nadu građanima. Dati im nadu u promjene. Kako? Ne praznim govorima. Najavom konkretnih mjera

Ono najgore u našoj drami jest to što su sva rješenja koja nas mogu spasiti jednostavna, jasna i vidljiva, ali kako se zasad čini - nedohvatljiva! Hrvatska danas nalikuje na bogatog baštinika koji se utapa u rijeci; dovukao se nekako u blizinu obale, ona mu je tu, u blizini, ali ga snažni vir vuče prema dnu. Što treba učiniti?

Za početak, uliti nadu građanima. Dati im nadu u promjene. Kako? Ne praznim govorima. Najavom konkretnih mjera. Prvo, najavom postupne demontaže svih neproduktivnih “input” institucija koje bez ikakvog “outputa” troše proračunski novac.

Trećinu Hrvatske čini javni sektor, trećinu apartmani i turizam, samo trećina nešto proizvodi. Jedan zaposleni uzdržava 1,2 penzionera. Pa to ne može ne propasti! Drugo, hitrim uvođenjem kriterija moralnosti i stručnosti u javni život. Ne može Martina Dalić instalirati grupu Borg a onda kotirati kao kandidatkinja za guvernera.

Premijer mora hitro opovrgnuti takve glasine i posuti se pepelom zbog borgovskih nepodopština. Svaki takav događaj, naime, u inozemstvo šalje novi kontingent Hrvata, jer je glavni razlog našeg egzodusa moralni slom društva. Treće: u Hrvatskoj treba odmah početi rezati sve propise i institucije koje koče ulaganja. Četvrto, sve koji budu ulovljeni u traženju mita - a i to je (pre)česta zapreka investiranju - zauvijek izbaciti iz javnih službi, i prepustiti sudu. Neka idu u Irsku kad odsluže kaznu.

Iz javnog sektora treba izbaciti i sve s lažnim diplomama. Peto, dogovoriti se s parlamentarnim strankama koje su pozicije u državi političke a koje stručne, i samo ove prve rotirati prilikom izbora.

Šesto, osmisliti pošten izborni sustav... Itd. Andrej Plenković još ima priliku. Ali umjesto kritike, mora započeti sa samokritikom. Sebe, države, društva i javnog sektora. Samo to bi dalo nadu. To bi značilo da uočavamo greške, a onda ih i popravljamo...

Komentari (92)
  • Hrvatski narod se jasno 91. na referendumu (94,7%) izjasnio za neovisnost, a ne za udruživanje u raznorazne asocijacije ili tvorevine !!! Prodali su i uništili državu, raselili narod , a mladosti koja je dala živote za ovakvu državu se okreću kosti u grobu !!! Ovo je sramota, ja više nemam riječi , dođe mi da plačem a zaista smo mogli biti kao Švicarska !!!!

    27. 6. 2018,   09:46
  • Čuj Rašete nitko se ne usuđuje ?!? Kao da on išta smije od Brisela čovječe !!! Pa on je tu da radi po njihovom nalogu šti je tebi ?! SVE je uništeno !!! SVE !! Misliš da je to slučajno ili da je to posljedica neznanja !? Nije bogami !!!

    27. 6. 2018,   09:49
  • Problem je u tome što vladajućem HDZ-u nije važan napredak države i naroda, već jedino što dulji ostanak na vlasti radi osobnog bogaćenja čemu su sve podredili, a opozicija koja bi trebala biti njihov korektiv, praktično ne postoji.

    27. 6. 2018,   09:53