Obavijesti

Kolumne

Komentari 95

Zoki, krivo: Imamo Vladu koja samo misli da zna što hoće

Zoki, krivo: Imamo Vladu koja samo misli da zna što hoće
1

"Dođite u Hrvatsku jer ima Vladu koja zna što hoće", rekao je premijer Milanović američkim tvrtkama na svojoj poslovno-turističko-političko-obiteljskoj turneji po SAD.

VIDEO

"Dođite u Hrvatsku jer Hrvatska ima Vladu koja zna što hoće", poručio je premijer Zoran Milanović informatičkim gigantima na svojoj poslovno-turističko-političko-obiteljskoj turneji po SAD.

Eto, sva sreća da barem netko zna što ova Vlada zapravo hoće. Jer mi sigurno ne znamo.

Na početku smo mislili da hoće provesti plan koji su napisali, pa smo onda gledali kako ga konstantno mijenjaju, bacaju, izbjegavaju, korigiraju i zaobilaze. 

Onda smo mislili smo da hoće ono što nudi Radimir Čačić, ali kad je on otišao iz Banskih dvora, zajedno s njim otišli su i njegovi grandiozni energetski i građevinski projekti. 

Mislili smo da Vlada hoće provoditi poreznu politiku Slavka Linića, pa je s njegovim izbacivanjem došlo do, kako reče Milanović, "malih korekcija porezne politike". A zapravo značajnih.

Hoću-neću

Isto tako, mislili smo da Vlada hoće Ostojićev master plan bolnica, pa je to otišlo u smeće. Mislili smo da hoće Građanski odgoj, pa je ispalo da nije baš sigurna. Mislili smo da neće Pelješki most, pa je ispalo da je to prioritet. Mislili smo da neće nakrcavati tržište novim stanovima, pa ipak kreću u projekte. 

Mislili smo da žele pročistiti birokraciju, reformirati javnu upravu, smanjiti broj županija, uvesti red u državu. Mislili smo da hoće investicije. Da hoće gospodarski rast. Da hoće "tri plaće u plusu, a ne minus od kojeg nam se plače". Pa vidimo što smo na kraju dobili.

Dobili smo Vladu koja misli da zna šta hoće. A zapravo nema blage veze.

Evo, baš ovih dana Branko Grčić nam sav ponosan objašnjava kako smo "negdje ispod same površine vode i čekamo da izronimo iznad". Poput ajkule. I tako jedanaest kvartala zaredom i još brojimo.

Ali pomaka, kaže on, ipak ima, pogotovo u industrijskoj proizvodnji. Koja je upravo, po svježe objavljenim podacima Zavoda za statistiku, u kolovozu pala 4,2 posto u odnosu na srpanj, najviše od svibnja prošle godine kad je potonula 5,3 posto.

Krvoločna ajkula je opet malo zaronila.

To je, dakle, Vlada koja zna šta hoće.

Silikonska dolina

Koja prvo hoće graditi elektrane, brane i mostove, da bi se nakon tri godine sjetila krenuti malo prema Americi ne bi li tamošnjim informatičkim divovima u, kako reče ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Gordan Maras, "Silikonskoj dolini" ponudili zemlju i ceste u Lici. Ali ne i električnu energiju, s njom malo oskudijevamo.

To je Vlada koja zna šta hoće.

Hoće puniti državni proračun kako bi zaposlila nove desetke tisuća ljudi u administraciji, probušila nove budžetske rupe i podigla masu državnih plaća, dok u isto vrijeme pušta da se u privatnom sektoru ugasi stotinu tisuća radnih mjesta.

Hoće zapošljavati prijatelje i rodbinu, voditi na put sinove i supruge, osnivati fiktivne udruge kako bi preko njih izvlačili novac.

Hoće američkim korporacijama nuditi specijalne pogodnosti za ulaganja, umjesto da uredi sustav i stvori svima jednake uvjete za privlačenje svih investitora ili makar zadržavanje ovih postojećih.

To je Vlada koja hoće spin off, hoće outsourcing, hoće piškit', hoće kakit'.

Ali zato zna da hoće ono najvažnije - ostati na vlasti.

Treba još samo vidjeti je li to ono što hoće i njezini birači.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu