Obavijesti

Kolumne

Komentari 64

Zoranu Milanoviću su u politici žene samo ukras ili nužno zlo

SDP ima najviše žena u Saboru, ali s obzirom da HNS ima tri puta više žena na ministarskim pozicijama, ta činjenica može se uzeti tek kao obična propaganda

VIDEO

Pa gdje su te silne žene kojima se Zoran Milanović toliko hvali?

Prilikom nedavnog predstavljanja zajedničke liste za izbore za Europski parlament premijer se pohvalio da na listi ima sedam žena i pet muškaraca. "I ovaj put dokazujemo da smo mi i naši partneri dosljedni u promoviranju kvota, da to nije poza i manekenstvo, nego sadržaj".

Još prije toga, prilikom službenog posjeta Njemačkoj,  istaknuo je "da nema Socijaldemokratske partije, žena ne bi uopće bilo u hrvatskom parlamentu". "SDP je jedina stranka koja vodi računa i o ukupnom broju ljudi na listama u smislu rodne ravnopravnosti".

Sva njegova ministarska imenovanja su muškarci, svi ključni stranački suradnici su muškarci, kao što su svi glavni kandidati na predstojećim lokalnim izborima muškarci. Istina, SDP ima najviše žena u Saboru, ali s obzirom da HNS ima tri puta više žena na ministarskim pozicijama, ta činjenica može se uzeti tek kao obična propaganda. Da ne kažemo šminka. A možda čak i nužno zlo.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, Milanović je na nedavnom Savjetu žena SDP-a poručio svojim kolegicama što zapravo misli o njima. "Budite bolje, pametnije, lukavije, i zaboravit će da ste žene, svi će vas se bojati", kazao je Milanović i zaradio prijavu pravobraniteljici za ravnopravnost spolova zbog kršenja Zakona o spolnoj diskriminaciji.

Možda je opet bio krivo shvaćen. A možda je ispalio takvu šovinističku poruku kakva se na političkoj sceni nije čula još od onog Vukojevićevog "Manje pričaj, više rađaj".

Pored toga, na prošlih par izbora za predsjednika SDP-a kandidirala se samo jedna žena - Željka Antunović - koju je Milanović kasnije marginalizirao i praktički izbacio iz stranke. Ona je ujedno bila i zadnja SDP-ova političarka "velikog kalibra". Osim ako se kalibar nije stanjio na mjerilo Milanke Opačić.

Tako ispada da jedina žena koju Milanović ozbiljno promovira u politici jest njegova vlastita.

Iako statistike govore SDP-u u prilog, činjenica je da je čak i HDZ više gurao žene na istaknute pozicije, bez obzira što mislili o njima: Jadranka Kosor bila je šefica stranke i Vlade, kao i predsjednički kandidat, Marina Matulović Dropulić bila je gradonačelnica i ministrica, imali su žene kao gradonačelnice ili kandidatkinje u velikim gradovima. Na što se onda svode Milanovićeve parole o ženskim kvotama u SDP-u? Na floskule.

"Što se tiče Hrvatske, problem je što imamo zakone, politike i strategije o kojima pozitivno govorimo, ali kad spustimo to na praksu, onda vidimo da ono što volimo govoriti, ne volimo baš primjenjivati", upozorila je Gordana Sobol, predsjednica Foruma žena SDP-a. I pritom kao da je opisivala politiku svog stranačkog šefa. 

On se sa ženama hvali, ali ženama ne vjeruje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu