Obavijesti

Kompenzirano 20 tona CO2 'ugljično neutralnog' sajma

Kompenzirano 20 tona CO2 'ugljično neutralnog' sajma
1

GREENVEST: BUILD, prvo izdanje sajma održive arhitekture, gradnje i uređenja, kompenzira 20 tona CO2 nabavom kredita kojima se pospješuje stanje okoliša.

Za prvo izdanje sajma održive arhitekture, gradnje i uređenja GREENVEST: BUILD, koji se u organizaciji Saveza za energetiku Hrvatske i Energo Media Servisa održava u zagrebačkom Hypo centru od 13.-15.03., izvršena je procjena i kompenzacija emisija CO2, a sama kompenzacija je izvršena nabavom kredita kojima se pospješuje stanje okoliša putem raznih projekata diljem svijeta.

U partnerstvu s hrvatskom tvrtkom i članicom Saveza za energetiku Hrvatske CO2CUT, uložena su sredstva u ugljikove kredite projekata obnovljivih izvora energije i pošumljavanja. Projektima je neutralizirano 20 tona CO2 emisija prostora sajma, dolaska i odlaska sudionika na konferenciju, noćenja i logistike. Detaljan iznos prikazan je i umirovljen na javnoj svjetskoj platformi financijskog registra Markit.

4 tona CO2 kompenzirano je nabavom 4 kredita u korist 'Vjetroenergetskog projekta AL - Energija vjetra' (Tamil Nadu, Indija, ID: 100000000001025). Projekt se sastoji od 6x1.25 [MW] vjetroturbina i 10x0.225 [MW] vjetroturbina. Ukupna instalirana snaga projekta iznosi 9.75 MW. Proizvedena električna energija prenosi se u energetsku mrežu indijske savezne države Tamil Nadu. Ovim projektom znatno se smanjuje lokalna proizvodnja električne energije nastale izgaranjem fosilnih goriva.

Preostalih 16 tona CO2 kompenzirano je nabavom 16 kredita u korist 'Projekta tvrtke Redd Forests: Zaštita tasmanijske šume' (ID: 100000000000683). Svrha i cilj ovog projekta je zaštita lokalnih šuma koje bi u nedostatku financiranja iz ovih izvora bile posječene. Zaštita šuma smanjuje razinu emisija uzrokovanu sječom te održava razinu šumskih ugljikovih zaliha.

Podsjetimo, GREENVEST: HOME EDITION koji se održao u listopadu prošle godine u organizaciji Saveza za energetiku Hrvatske i Energo Media Servisa prvi je 'ugljično neutralni' sajam u Hrvatskoj i regiji s izračunatim i kompenziranim emisijama stakleničkih plinova, a tom je prigodom kompenzirano 85 tona CO2.

Više o temama vezanim za energetiku i održivost potražite ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Žiri Eurosonga Lasagni neće biti naklonjen? Kladionice: Najviše bodova dodijelit će Švicarcu...
UKUSI SE NE POKLAPAJU

Žiri Eurosonga Lasagni neće biti naklonjen? Kladionice: Najviše bodova dodijelit će Švicarcu...

I dok publika uvjerljivo podržava Lasagnu, stručni žiri će, izgleda, imati druge favorite

FOTO Pogledajte kako danas izgleda Pero iz 'Života na vagi'
I DALJE JE UPORAN

FOTO Pogledajte kako danas izgleda Pero iz 'Života na vagi'

Pero Jukić izgubio je više od 60 kilograma u showu 'Život na vagi' te je završio kao najbolji među nefinalistima
Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke