Obavijesti

Koracima prošlosti - tradicija ispijanja kave

Koracima prošlosti - tradicija ispijanja kave
2

Kad spomenemo kavu jedna od prvih asocijacija koja nam zaškaklja um, osim naravno arome i okusa je dobro društvo. Kava je od pamtivijeka uvijek bila vjeran suputnik u svako doba dana

Danas kavu ispijamo u kafićima, klubovima, restoranima, kod kuće.. Međutim, ako se osvrnemo gotovo pet stotina godina u prošlost, kava se prvo ispijala u kavanama.

Ispijanje kave u dobroj i opuštenoj atmosferi se i prije par stotina godina prakticiralo upravo u kavanama. Popularnost kavana su privukle mnoge književnike, službenike i profesore. Kavane su poticale na druženje, razgovore o književnosti, a pjesnici su predstavljali svoja najomiljenija djela upravo uz kavu. Prve kavane su otvorene u Carigradu još u 16. stoljeću. Kavane su tada imale drugačiji izgled. Sastojale su se primarno od male čađave sobice uz kavedžiju koji je kuhao kavu. Uz zidove bili su smješteni jastuci na kojima su sjedili ljubitelji kave u iščekivanju svog omiljenog napitka. Kavedžija je u to vrijeme u sredini sobe prvo pržio kavu, zatim mljeo zrnca i naposljetku kuhao. Samljevenu kavu se, ukoliko se nije odmah pripremala, čuvalo u dobro zatvorenim limenim posudama kako se ne bi izgubila okus i miris. Kavane su u to vrijeme bile sinonim za aromu koja se širila okolnim kućama i pozivala na druženje.

Zagreb također ima svoju tradiciju kavana. I danas, odlazak na kavu je doslovce ritual mnogih Zagrepčana. Međutim, vratimo li se također malo u prošlost, vidjet ćemo da su preteče kavana u Zagrebu bile kavotočine, šatori na glavnim okupljalištima u kojima se ispijala kava još sredinom 18. stoljeća. Prvi takav šator je bio postavljen na ulazu u Harmicu u Zagrebu. Nedugo nakon toga, prva kavana u Zagrebu se otvorila u Demetrevoj ulici, još 1794. godine. Ubrzo nakon toga, sljedeći miris kave, počele su se otvarati i druge kavane. Unutrašnjem uređenju kavana pridavala se velika pozornost, koja se vrlo često povjerila prestižnom arhitektu. Stropovi takvih kavana su često bili ukrašeni raskošnim lusterima, gosti su sjedili za mramornim stolovima, a na stolicama presvučenim baršunom gosti su uz šalicu dobre kave razmjenjivali novosti. Ispijajući kavu u kavani je bio svojevrsni mali ritual. Bilo je važno vidjeti, ali i biti viđen.

Zaista, ritualu ispijanja kave se uvijek pridodala jedna dodatna vrijednost. Ali zaista, zagledamo li se malo u šalicu, naš omiljeni napitak je uistinu poseban.

Vrste kave

Nakon prženja, prilično sve kave izgledaju isto. No, jeste li znali da postoje zapravo na desetke različitih vrsta kave? Kad je u pitanju vaša dnevna šalica kave, ipak, postoje zapravo samo dvije koje su bitne: Arabica i Robusta. To su dvije osnovne vrste kave koje se uzgajaju za ispijanje. Sukladno tome, ovisno o vrsti kave, načinu obrade, ali i same pripreme, možemo odabrati onu šalicu koja nam najviše prija nepcu. Između Robuste i Arabice postoji nekoliko razlika..

Robusta

Većina Robuste se uzgaja u srednjoj i zapadnoj Africi, zatim dijelovima jugoistočne Azije, uključujući Indoneziju, Vijetnam te Brazil. Iako to čini samo oko 30 posto svjetskog tržišta, proizvodnja Robuste je u porastu. Robusta ima prednost jer je otpornija biljka, lakše ju je uzgojiti i njegovati.

Arabica

Arabica vrsta kave koja potječe od izvornih stabala kave otkrivenih u Etiopiji. Arabica predstavlja finu, blagu, aromatičnu kavu i predstavlja oko 70 posto svjetske proizvodnje kave. Drvo Arabica kave treba više njege i pažnje nego Robusta.

Usporedba Robuste i Arabice

Arabica je kava kod koje se naspram Robuste može očekivati blaži okus, manje trpak i gorak, više okusa na orašaste plodove i voće. Robusta je kava sa karakterom trpkosti, zemljanog okusa i oporosti, te ju također prati i gotovo dvostruko veći udio kofeina.

Upravo zbog novih i profinjenih nota, danas na tržištu možemo pronaći Franck 100% Arabica kavu.

Franck 100% Arabica nastala je mješavinom pomno odabranih zrna isključivo sorte arabica. Odlikuje se aromatskim bogatstvom, slatkoćom i blagošću, dok dominantna aroma čokolade prožeta notama lješnjaka i badema pruža savršen užitak ispijanja. Može se pripremati na nekoliko načina - u džezvi, kafetijeri, kao filter kava ili pomoću metode french pressa, a posebnim načinom mljevenja Franckov je razvojni tim postigao optimalan omjer grubih i finih čestica što garantira jednako bogat okus bez obzira na način pripreme.

Franck premium „single origin“ kava Costa Rica je 100 % čista arabica. Kava vrhunske kvalitete koju odlikuje puna i aromatična karamel-čokoladna svilenkasta nota.

Franck premium „single origin“ kava Guatemala, također je 100 % čista arabica. Uzgaja se na nadmorskim visinama između 1500 i 1800 metara  u uvjetima idealnima za uzgoj najkvalitetnije kave. Bogata aroma i punoća okusa ove kave prepoznaju se u svakoj šalici napitka.

Odlazak na kavu zaista je ritual većine Hrvata, svaki dan i to u bilo koje doba dana. Većina ljubitelja kave tako ima i omiljeno mjesto gdje vole ispijati kavu, održati sastanak ili provoditi vrijeme s dragim prijateljima. Za kavu bi gotovo uvijek mogli reći da je prekratko s nama. Kava je cijenjeni član svakog društva, prijatelj za svako jutro i vjeran suputnik za odmor nakon radnog dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u