Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

10 crtića sa životno važnim lekcijama - i za djecu i odrasle

10 crtića sa životno važnim lekcijama - i za djecu i odrasle

Nasilje se predstavlja kao moralno ispravno jer “pravedni” likovi u crtićima imaju dobre namjere i stoga se djeci njihovo nasilje čini opravdanim, kaže dječja psihologinja Žana Pavlović

VIDEO

Izdvojili smo deset animiranih filmova iz kojih i djeca i roditelji mogu naučiti nešto dobro. Ali, otkrivamo vam i negativne strane crtiće te gledanja televizije općenito, a o čemu smo razgovarali sa dječjom psihologicom Žanom Pavlović.

Finding Dory - Potraga za Dory

Svi smo različiti i trebamo to poštovati

Glavni lik ovog crtića je slatka riba imena Dory koja je vrlo zaboravna. Mašta o pronalaženju svoje obitelji, ali se ne može sjetiti gdje su. Dory se je rodila sa smetnjama u pamćenju, a na primjeru ovog crtiće roditelji mogu objasniti djeci koliko je važno prihvatiti ljude onakvima kavi jesu - različitima.

Izvrnuto obrnuto - Inside Out

Nemoj se bojati svojih emocija

Glavna junakinja je Riley, djevojka koja se pokušava nositi sa svojim emocijama - radost, tuga, strah, bijes i nelagoda. Riley može pomoći i odraslima i djeci da vide da je normalno doživjeti različite emocije, samo ih je važno držati pod kontrolom.

Brave - Merida hrabra

Ostavite stereotipe po strani i budite svoji

Ovaj crtić je podsjetnik da se nitko ne bi trebao pridržavati očekivanja drugih, ako mu ne odgovaraju. Radi se o priči između hrabre Meride i njezine majke koja je isplanirala budućnost svoje kćeri do najsitnijih detalja.

Up - Nebesa

Nikada nije prekasno za slijediti svoje snove

Tužna i dirljiva priča o usamljenosti i starosti. Glavni lik svaki dan razmišlja o svojoj pokojnoj supruzi i o avanturama o kojima su zajedno sanjali. Napokon, Carl odluči krenuti putovati sam, no na putu mu se nađe simpatičan dječak koji donosi neke promjene u njegovim planovima. 

Wall-E

Svi smo odgovorni za naš planet

Glavni lik nas uči koliko je važno brinuti za Zemlju pokazujući potencijalnu budućnost našeg planeta ako nastavimo koristiti resurse neograničeno.

Ratatouille - Ju-huhu

Slijedite svoje snove čak i kada drugi kažu da to nema smisla

Remy je štakor koji sanja o tome da postane kuhar. Iako baš nitko ne vjeruje u njega, on hrabro ide prema svojem cilju. Ovaj crtić pokazuje kako nije važno tko smo i odakle dolazimo, već to da je važno biti dovoljno hrabar za slijediti svoje snove. 

The Incredibles - Izbavitelji

Nismo svoji ako skrivamo svoje talente

Glavni likovi ove priče su članovi obitelji koji pokušavaju izgledati obično. Ali, zbog toga se osjećaju depresivno i tužno - moraju skivati svoje supermoći. Poanta ovog crtića je to da su naši talenti i vještine dio osobnosti i ne treba ih skrivati.

Finding Nemo - Potraga za Nemom

Svatko ima pravo pogriješiti i slijediti svoj put

Marlin je brižni otac koji pokušava zaštititi Nemu od cijelog svijeta. Ali, njegova pretjerana zaštita samo pogoršava stvari. U ovom crtiću roditelji vidjeti koliko je važno biti potpora svojoj djeci, ali i pomoći im u istraživanju svijeta oko sebe.

Monsters, Inc. - Čudovišta iz ormara

Oni koji su najstrašniji često su najuplašeniji

Uloga čudovišta u ovoj priči je uplašiti svako dijete na svijetu, ali zastrašivanje je najgore oružje koje društvo može koristiti. Heroji u ovom crtiću brzo otkrivaju važnost međusobnog razumijevanja, poštovanja i želje za dobrobiti, a to je puno moćnije od straha.

Toy Story - Priča o igračkama

Vrijeme prolazi, ali pravo prijateljstvo ostaje

Ovo je fantastična priča o igračkama koje žive svojim vlastitim životima kada ih nitko ne gleda. Osjećaju ljubomoru, prijateljstvo, domišljati su... Iste su kao i ljudi - svi žele biti voljeni i prihvaćeni.

Crtež psihologu otkrio zašto je dječak (8) nasilan prema mami
Crtež psihologu otkrio zašto je dječak (8) nasilan prema mami

Negativne strane crtića i TV-a općenito

- Glavni likovi (kao npr. Spiderman) prikazuju se kao pravednici koji se pomoću nasilja bore protiv negativaca. Nasilje se predstavlja kao moralno ispravno jer “pravedni” likovi u crtićima imaju dobre namjere i stoga se djeci njihovo nasilje čini opravdanim. Veća je vjerojatnost oponašanja agresivnog ponašanja kod djece ukoliko je prikazano kao moralno ispravno - objasnila nam je dječja psihologinja mr. spec. Žana Pavlović, prof. psihologije.

- Poruke nasilja su kratke, efektne, djelotvorne i etički upitne. Na primjer, u crtiću Kapetan Planet kažu "Zbog prenapučenosti planete, nemojte imati više djece - dodaje.

Preporuka ove dječje psihologinje za roditelje:

  • Gledanje televizije ne možemo zabraniti, ali možemo ograničiti.
  • Ne upotrebljavajte televiziju kao "odgajateljicu".
  • Ne TV u dječjoj sobi – imajte pod nadzorom što dijete gleda!
  • Provjeravajte sadržaje emisija koje vaše dijete gleda.
  • Odvojite malo vremena i pogledate skupa s djetetom neku od emisija.
  • Razgovarajte o likovima filmova, serija i crtića i o razlikama između stvarnog i izmišljenog tj. TV života, o posljedicama nasilja.
  • Budimo djeci pozitivan model!

- Djeca vole kad provodimo slobodno vrijeme s njima, u današnje vrijeme, oni to doživljavaju kao nagradu (odlazak na igralište, izlet, u park). Što više vremena provoditi u motoričkim igrama na zraku, koje su odličan poticaj za cjelokupan djetetov razvoj (od govornog područja, samopouzdanja, do kognitivnog i motoričkog razvoja) - kaže.

- Čak i kad vrijeme nije idealno (kad pada kiša- imamo kišobran!) sve može biti odgojno i poticajno, upoznavanje boja u prirodi, igra s kamenčićima pored rijeke ili mora i sl. U kući preferirati zajedničke igre, društvenog tipa ili pustiti da se dijete samo zabavi, uz vršnjake ili u samostalnoj igri..najbolje da je kreativna..npr. napraviti cestu od kartona za jurića! I slično -  dječja psihologinja Žana Pavlović. 

- Ono što nam se dešava je da upadamo u zamku neprestanih aktivnosti za dijete koje se nije u stanju samo zabaviti. U školskoj dobi se očituje u pohađanju 5 do 6 slobodnih aktivnosti koje su sve samo ne slobodne, npr. nogomet, engleski, talijanski - dodaje.

Otkrila nam je i rezultate nekih istraživanja.

Analizi sadržaja TV programa (Boban i sur, 2006.

  • Nešto više od polovice prikaza sadrži nasilje.
  • Najviše agresivnih scena u igranim filmovima, sapunicama, i animiranim filmovima.
  • Najčešće se prikazuje fizička agresija (45,4%), a od agresivnih činova su najzastupljenije svađe (31,9%), ubojstva (23,4%) i tučnjave (21,6%).
  • Najmanje bilo onih koje su namijenjene djeci i mladima (11%).
  • Najviše agresivnih scena prikazano je u poslijepodnevnom terminu, zatim u prijepodnevnom, ranovečernjem i na kraju kasnovečernjem.
  • Sve sličniji američkim i europskim TV
Crteži otkrivaju kako se dijete osjeća - sretno, tužno, ljuto...
Crteži otkrivaju kako se dijete osjeća - sretno, tužno, ljuto...

Brojke o gledanosti TV kod djece

  • 28 sati (1680 min) tjedno gledaju TV, 38 ,5 min u razgovoru s roditeljima.
  • Djeca do 6 godine, jednako borave na zraku kao i gledaju TV.
  • ¼ djece ima TV u sobi (s tim u skladu, 5 puta više gledaju TV).
  • 50% glavnih protagonista se našlo u činu nasilja, 10% je ubijeno, 5% je izvršilo samoubojstvo.
  • Hrvatska ima 20 agresivnih scena na sat (Finska 4)
  • Dijete do 21 godine na TV vidi oko 8.000 ubojstava.
  • Više sati TV- veća mogućnost za razvoj poremećaja prehrane (pretilost i bulimija) i oštećenja vida.
  • 25% djece nižih razreda OŠ gleda TV više od 3 sata dnevno (HR).
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'