Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

10 jako dobrih razloga zašto jesti cimet baš svaki dan

10 jako dobrih razloga zašto jesti cimet baš svaki dan
1

Cimet se od davnina smatra čudotvornim prirodnim lijekom. On usporava širenje raka, štiti od srčanih bolesti, ima protuupalna svojstva, a odličan je i za gubitak kilograma

VIDEO

Želite li biti zdravi i osjećati se bolje pojedite svaki dan žljičicu cimeta. Ovaj začin dobiva od unutarnje kore malog, grmolikog drveta iz porodice lovora i nazivaju ga čudotvornim prirodnim lijekom još od doba starih Egipćana. Postoji nekoliko vrsti cimeta, a najljekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum). U našim trgovinama najčešće se nalazi kineski cimet (Cinnamomum burmannii) koji nije toliko ljekovit kao cejlonski. Uz to, miris cimeta stimulira rad mozga pa nije loše držati ga na radnom stolu.

Ovo je top deset razloga zašto ga treba jesti svaki dan:

1. Pun je antioksidansa koji su nužni našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

2. Ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija i popravlja oštećeno tkivo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile, a povećava razinu dobrog kolesterola koji uništava onaj loš.

4. Regilira metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu kao i za transport šećera iz krvi u stanice.

5. Snižava razinu šećera u krvi jer jedan sastojak cimeta djeluje na stanice tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u stanice, ali djeluje sporije nego sam inzulin.

6. Ima pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakterizira progresivan gubitak strukture i funkcija stanica u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

7. Štiti od rakasmanjuje bujanje tumorskih stanica tako da ometa rast krvnih žila u tumorima, a bez njih se ne mogu širiti normalnom brzinom, pokazalo je istraživanje na životinjama. ZUnanstvenicima se čini da cimet djeluje toksično na stanice raka i ubija ih.

8. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, odnosno za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspješno liječi i infekcije respiratornog trakta uzrokovane gljivicama.

9. Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku kojiubija mikroorganizme i spriječava njihov rast, piše Authority Nutrition.

10. Pomaže u gubitku kilograma, a posebno je učinkovit u kombinaciji s medom. Na primjer, prokuhajte pola žličice cimeta i žličicu meda u malo vode ( oko 1,5 dcl). Pola te tekućine popijte ujutro na prazan želudac, a pola prije spavanja. I tako svaki dan. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru