Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

10 moćnih začina s najvišom koncentracijom antioksidansa

10 moćnih začina s najvišom koncentracijom antioksidansa
1

Antioksidansi djeluju kao "čistači" štetnih slobodnih radikala, poboljšavaju imunitet i pomažu u prevenciji brojnih bolesti. Osim namirnica, njima su bogati i sljedeći začini

VIDEO

Doktor Michael A. Schmidt, specijalist imunologije i nutricionizma, izdvojio je top 10 začina s najvećom koncentracijom antioksidansa za portal LiveStrong.

1. Klinčić

S jako visokim udjelom antioksidansa klinčić može pomoći u borbi s bronhitisom, astmom, tuberkulozom, mučninom i proljevom. 

2. Origano

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Origano je snažan borac protiv brojnih infekcija zbog svojih antibakterijskih svojstva. Ulje od lišća origana sadrži karvakrol, za koji je potvrđeno da ima antikancerogena svojstva.

3. Đumbir

Đumbir ublažava simptome brojnih bolesti, od prehlade i gripe, mučnina pa sve do Alzheimera. Ovaj moćni začin smanjuje i upalu zglobova te bolove kod artritisa. Može doprinijeti i u prevenciji raka, pokazale su studije. 

4. Cimet

Antioksidansi u cimetu pomažu kod stabilizacije razine šećera u krvi, u kontroli dijabetesa i kao prevencija od raka. Cimet djeluje pozitivno na visok kolesterol, regulira upale i sprječava rast tumora.

5. Kurkuma

Prepuna je antioksidansima koji pomažu štititi jetru od otrova, uključujući i alkohola. Antioksidansi u kurkumi usporavaju Alzheimer i smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. 

6. Bosiljak

Bosiljak sadrži antioksidans koji pomaže u prevenciji brojnih oblika karcinoma. Robin Keuneke, nutricionistica i autorica knjiga o borbi protiv raka, kaže da može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, da potiskuje rast rakom zahvaćenih stanica, potencijalno stvarajući zaštitu od raka crijeva, grudi i pluća.

7. Gorušica

Sjeme gorušice je jak antioksidant koji pomaže kod svega, od alergija do artritisa. Ima antibakterijska svojstva, blag je analgetik te ima dijuretička svojstva. Ovaj začin može poboljšati probavu, zaštititi od oštećenja slobodnih radikala i spriječiti bolesti poput raka.

8. Curry

Riječ je o mješavini začina koji se obično koriste u indijskoj i južnoj azijskoj kuhinji, kao što su češnjak, korijander, kumin i piskavica. Antioksidansi sadržani u curry prahu mogu pomoći u smanjenju brojnih upala, a i štite organizam od razvoja Alzheimerove bolesti.

9. Paprika

Konzumacija paprike u prahu doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, a djeluje i preventivno protiv raka. 

Paprika sadrži flavonoide koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale, a potiču i zdravu detoksikaciju. Paprika također može pomoći u smanjenju kronične boli i upala povezanih s artritisom.

10. Čili

Ima visoku razinu antioksidansa i nekoliko terapeutskih svojstava. Antioksidansi djeluju protuupalno te štite tijelo od različitih infekcija. Smatra se da je odličan anti-karcinogen te da ima mogućnost ubijati stanice raka. Ovaj začin može pridonijeti i zdravlju srca te pomoći u sprječavanju pretilosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps