Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

10 najboljih gradova na svijetu koji vam nikad neće dosaditi...

10 najboljih gradova na svijetu koji vam nikad neće dosaditi...
24

Tokio, Šangaj, Santiago, San Francisco, Petra, Pariz, New York, Montreal, Cape Town i Barcelona top su deset gradova koje CNN ističe kao turističke dragulje

VIDEO

Iako svaka svjetska metropola ima svoje osobitosti, upravo su sitne nesavršenosti ono što čini neki grad osebujnijim od drugih, a upravo je to razlog zašto milijuni ljudi svake godine hrle posjetiti ih te upiti dio domaće atmosfere i njihove kulture. Prema CNN-ovoj listi, ovih 10 gradova svakako treba posjetiti barem jednom.  

1. Tokio, Japan

Neboderi koji svojom visinom zaklanjaju sunce, rascvjetala stabla trešnji u Nacionalnom vrtu Shinjuku Gyoen, kulinarsko carstvo s oko 160.000 različitih restorana koji imaju više Michelinovih zvijezdica nego u bilo kojoj drugoj zemlji, dražbe tune na Glavnoj ribljoj tržnici Tsukiji - samo su dio onog što turist treba vidjeti u Tokiju. Osim prestižnih sveučilišta, velikih galerija i muzeja, globalnih tvrtki i ekonomskih središta, iznimno čistih ulica i trgova te luksuznih dućana, ono što izdvaja ovaj grad od svih drugih je njegov kozmopolitski duh pomiješan s izvornom japanskom tradicijom.

2. Šangaj, Kina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovu se najveću kinesku luku posve opravdano naziva Parizom istoka jer je sinonim za neprestanu izgradnju, uspjeh i bogatu gastronomsku ponudu. Njegove atrakcije su Maglev magnetski vlak koji vozi do 500 kilometara na sat, nevjerojatan Pudong Internacionalni aerodrom, Bund, hram Grad Božji, šetalište uz rijeku Huangpu te televizijski toranj Biser Istok.

3. Santiago, Čile

Najveći karnevali i festivali tanga na drugoj strani Anda, unatoč smogu i industrijskim postrojenjima svake godine privlače sve veći broj turista zahvaljujući prekrasnom krajoliku, šarmantnim noćnim klubovima i odličnoj klimi. U Čileu je moguće skijati usred ljeta, a sami Santiago poznat je po atrakcijama kao što je Predsjednička palača Palacio de Moneda, kuća Pabla Nerude, pretkolumbovskim muzejima, boemskoj četvrti, povijesnom muzeju na centralnom trgu Plaza de Armas te uspinjači na brdo s kojeg puca pogled na cijeli grad.

4. San Francisco, SAD

Čudesni brežuljci, arhitektonski spomenici, talijanski, libanonski, kineski i indijski restorani, elitne četvrti, kilometri dugih pacifičkih plaža i osebujna kineska četvrt neke su od osobitosti ovog dinamičnog grada. U njemu možete posjetiti ribarsku četvrt Fisherman's Wharf, slavni most Golden Gate, čuveni zatvor Alcatraz te luksuzni kvart Pacific Heights. 

5. Petra, Jordan

Taj napušteni grad na području Jordana nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine, kao izgubljeni grad antičkog svijeta. Uklesan u kamenu na stijenama visine 200 metara, grad Petra meka je arheologa i ljubitelja povijesti, a do njega je moguće doći isključivo uskom stazom sa sjeverozapada ili stjenovitim klancem s istoka. Ovaj osebujni grad zaista ni po čemu nije sličan niti jednom drugom na svijetu zbog čega se u njemu i snimao nastavak popularnog Indiane Jonesa.

6. Pariz, Francuska

Najposjećeniji grad svijeta, meka zaljubljenih, mode, finih restorana, cijenjenih vina i poznatih muzeja, stoljećima je poznat po svojoj ljepoti. Od povijesnih spomenika, Slavoluka pobjede, Elizejskih poljana, crkve Notre Dame i Eiffelova tornja do šetnica na Seini i umjetničke četvrti Montmartre, u ovom se gradu zaista puno toga može vidjeti, a obavezno je zaustavljanje na čuvenim francuskim kroasanima i uz šalicu toplog capuccina.

7. New York, SAD

Veliku Jabuku opisuje se kao centar svijeta i grad koji nikad ne spava, zato što ćete se u njoj uvijek osjećati da ste u samom centru događanja. Znamenitosti poput Empire State Buildinga, Central Parka, Broadwaya, kineske četvrti, Madison Square Gardena, Greenwich Villagea i Kipa slobode, iako privlače turiste, padaju u drugi plan pred atmosferom koja vlada u gradu. Zabava, novac, šoping i provod, pretvara se u moto svakog turista koji udahne dio specifične atmosfere metropole.

8. Montreal, Kanada

Grad u kojem je najljepše živjeti i kulturna prijestolnica Kanade titule su kojima se kiti Montreal. On je glavni grad francuskog govornog područja, a uspješno spaja šamantnu francusku kulturu s američkim dugom kapitalizma. Poznat je po brojnim kazalištima, parkovima i pročeljima zgrada te po odličnim festivalima.

9. Cape Town, Južna Afrika

Taj južnoafrički biser spoj je bogatstva i siromaštva, stare i nove Afrike te beskrajnih prirodnih ljepota prošaranih siromašnim četvrtima ili slamovima. Unatoč strahu od kriminalaca, napada morskih pasa ili kulturnog šoka, Cape Town definitivno vrijedi posjetiti. Planina Table Mountain iznad samog grada najpoznatije je svjetsko odredište planinara, a turisti u njezinom pogledu mogu uživati i nakon uspona žičarom koja ih vodi sve do vrha.

10. Barcelona, Španjolska

Najmladenačkiji grad na svijetu taj epitet zaslužuje poznatim noćnim životom, odličnim restoranima, kafićima i bogatom kulturnom ponudom. Gaudijeva remek djela poput crkve Sagrade Familie, Casa Batllo, Casa Mila, Park Guell, zatim ulice La Rambla i Pomorskog muzeja samo su neke od znamenitosti koje ni jedan turist ne smije propustiti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru