Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

10 najboljih trikova za čišćenje u 2018. godini - zaista pomažu

10 najboljih trikova za čišćenje u 2018. godini - zaista pomažu

Od toga kako tabletom protiv bolova očistiti peglu, odčepiti odvod bez kupovnih sredstava do uklanjanja tvrdokorne prljavštine, plijesni oko kade, mrlja od znoja na odjeći...

VIDEO

Izdvojili smo za vas neke od najboljih trikova koji su ove godine olakšali živote mnogim domaćicama diljem svijeta. 

1. Paracetamol čisti dno pegle

Zalijepljene crne naslage na dnu pegle teško je ukloniti, smetnja su peglanju, a mogu i uništiti odjeću. Ali, postoji genijalan trik kako to ukloniti - jednom tabletom paracetamola.

Sve što trebate napraviti je zagrijati peglu, tabletu uzeti pincetom (da se ne opečete) i njome istrljati mrlje. Nečistoća će postati tekuća i samo ju obrišite suhom krpom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sa samo dva sastojka savršeno očistite sudoper i dijelove peći
Sa samo dva sastojka savršeno očistite sudoper i dijelove peći

2. Otopina za uklanjanje tvrdokornih mrlja

Imate li, na primjer, prekrivač za kauč koji izgleda prljavo, iako ste ga prali više puta, i ne znate kako ukloniti te mrlje - pokušajte sa ovim trikom - mješavina vode i boraksa, kristalne sode te običnog deterdženta za pranje rublja. 

Ostavite da u tome stoji par sati i vidjet ćete kako će voda potamnjeti. Osim tvrdokorne prljavštine, ova smjesa uklanja i bakterije, fleke od znoja itd.

Pravi omjer:

Ako se radi o kadi od 80 litara, tada u kadu, prije puštanja vruće vode, stavite 1/4 šalice boraksa, 1/4 šalice kristalne sode i 1/2 šalice praška za pranje rublja po vašem izboru. Pustite vruću vodu i miješajte dok se kristali ne otope. Tkanina sa tvrdokornom prljavštinom neka u tome stoji četiri sata pa je operite na uobičajen način u perilici, prenosi Daily Mail.

Ukoliko se radi o manjem komadu odjeće, tada na 10 litara vruće vode ide dvije žlice boraksa, dvije žlice kristalne soli i 4 žlice deterdženta za rublje.

Pokretanje videa...

01:14

3. Brzinsko čišćenje naslaga na tuš kabini

Jedna žena je na Facebooku podijelila svoje otkriće - kako očistiti naslage sapuna i kamenca na tuš kabini. Kaže da je ona to uspjela napraviti brzo i fantastično pomoću deterdženta za pranje posuđa i sredstva za ispiranje posuđa u perilici.

Ona je napravila smjesu od otprilike četiri štrcaja deterdženta i 30 ml sredstva za ispiranje. Time je istrljala naslage i isprala površinu vodom - naslage su nestale.

4. Super trik za čišćenje pećnice

Nema nikakve potrebe kupovati posebna sredstva za čišćenje pećnica prepuna opasnih kemikalija. Sve što vam je potrebno su bijeli ocat i soda bikarbona. Oni su glavni sastojci za omekšavanje masnih naslaga u pećnici.

Najbrži način guljenja kuhanog krumpira - kora samo sklizne
Najbrži način guljenja kuhanog krumpira - kora samo sklizne

Postupak:

Napravite smjesu od šalice soda bikarbone i trećine šalice vode pa je nanesite na cijelu unutrašnjost pećnice, uključujući i unutarnje staklo. Ostavite da odstoji 12 sati pa pošpricajte octom. Zatim istrljajte cijelu pećnicu krpom i toplom vodom. Tvrdokornije naslage ostružite - za to vam može poslužiti špatula ili stari nož.

Struganje će biti lakše jer su soda i ocat omekšali naslage. Na kraju sve ponovo dobro prebrišite krpom koju ste prethodno namočili u vrućoj vodi pa osušite suhom krpom. 

Beautiful blonde woman polishes stainless steel oven

5. Evo kako očistiti protvan bez ribanja

Ovo je vrlo popularan trik kako jednostavno očistiti nagomilane tvrdokorne mrlje na protvanu bez puno znojenja i uništavanja noktiju. 

Postupak: 

  • Pospite soda bikarbonu po protvanu
  • Na to pažljivo nanesite sloj vodikova peroksida.
  • Na vodikov peroksid posipajte soda bikarbonu. 
  • Ostavite da odstoji oko dva sata, ovisno koliki je sloj tvrdokorne prljavštine.
  • Obrišite protvan grubljom spužvom ili krpom pa isperite vodom.

6. Trik za blistavo staklo pećnice

Želite li i da vam staklo od pećnice bude blistavo čisto, a da ne dobijete upalu mišića od ribanja, pokušajte sa ovim trikom.

U šalicu ili zdjelicu stavite soda bikarbonu. Ulijte malo vode tako da nakon miješanja dobijete gustu smjesu. Razmažite to po unutarnjem staklu, a možete i po vratima pećnice. Ostavite da stoji oko pola sata. Obrišite mokrom spužvicom.

7. Trikovi koji pomažu kod začepljenog odvoda

Sredstava za odčepljivanje odvoda nisu jeftina, a ni učinkovita baš svaki put. Osim toga, puna su kemikalija koje vašoj koži i plućima ne trebaju. Postoje bolji načini:

Soda bikarbona i sol

Pomiješajte pola šalice kuhinjske soli i pola šalice soda bikarbone. Tu smjesu uspite u začepljen odvod, ostavite 10 do 20 minuta pa ulijte vruću vodu. Sol, soda bikarbona i vruća voda će proizvesti kemijsku reakciju koja bi trebala riješiti problem.

Soda bikarbona i ocat

Potrebni su vam soda bikarbona i ocat. Najprije u odvod stavite nekoliko žlica sode, a potom ulijte nešto octa. Odmah ćete vidjeti reakciju. Na kraju isperite toplom vodom. Neki ljudi savjetuju da se soda i ocat nakon što se zapjene ostave oko sat vremena u odvodu ili čak preko noći.

Fotolia

8. Očistite tipkovnicu od mrvica bez muke

Za izbacivanje prašine i mrvica iz tipkovnice koristite klasično sušilo za kosu. 

Postupak:

  • Ugasite računalo i izvadite sve žice. 
  • Upalite sušilo za kosu, ali samo da puše hladan zrak. 
  • Primaknite ga tipkovnici tako da stoji malo postrance.
  • S poslom ste gotovi kada mrvice i prašina prestanu izlaziti van.
Dreamstime

9. Trik kako ukloniti plijesan oko kade 

Ako su crne mrlje oko kade, umivaonika ili sudopera uporne i ne možete ih ukloniti klasičnim ribanjem, posegnite za mješavinom tekućine za izbjeljivanje i vode - u omjeru 1:3. 

Također, periodično promijenite silikon oko kade, umivaonika i sudopera, posebno ako uočite crne točkice koje su sve veće. Postoji silikon koji u sebi sadrži sredstvo protiv gljivica. 

S ovim trikom vaše tenisice će opet izgledati kao tek kupljene
S ovim trikom vaše tenisice će opet izgledati kao tek kupljene

10. Uklonite žute mrlje od znoja sa odjeće

Usitnite tri do četiri aspirina (jače doze djeluju bolje) u posudi, dodajte vruću vodu i čekajte da se aspirin otopi dok se ne otopi. Uronite mrlju u tu tekućinu i stavite između pet minuta i dva sata, ovisno o kakva je mrlja.  Umjesto uranjanja, mrlju možete i našpricati  tom tekućinom.

Za bolje rezultate izmrvite dva do tri aspirina i dodajte mrvicu vode, tek toliko da dobijete gustu smjesu. Nanesite je na mrlju i ostavite pet minuta. Pazite na smjesa bude dovoljno vlažna kako se ne bi osušila na tkanini i mrvila, a opet ne toliko da bi kapala. Na kraju odjeću operite normalno, ako ju perete inače.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno