Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

10 namirnica koje nikako ne smijete stavljati u mikrovalnu

10 namirnica koje nikako ne smijete stavljati u mikrovalnu

Mikrovalna pećnica ponekad je spas, ali neke namirnice jednostavno ne smijete stavljati u nju. Jaje, recimo, može eksplodirati i to ne u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite van...

VIDEO

1. Tvrdo kuhana jaja

Nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je vjerojatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite. Da bi izbjegli ovakav scenarij, narežite jaje na komadiće prije stavljanja u mikrovalnu ili ih uopće nemojte stavljati unutra.

2. Majčino mlijeko

Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih točaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod tekućom vodom ili u mikrovalnu zagrijete šalicu vode i onda bočicu s mlijekom stavite u tu čašu.

Mother giving milk from bottle to her baby sleeping on hands

3. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže kemikalije i konzervanse koji produljuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju samo još više nezdravi. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče oksidaciju kolesterola.

4. Riža

Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrijavanje riže u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

Rice in Glass Bowl

5. Piletina

Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrovalnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju hranu samo izvana. Zbog toga, hrana osjetljiva na bakterije, u mikrovalnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljito skuhamo kako bismo eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

Overweight woman hands beating chicken breasts with meat hammer,

6. Lisnato povrće

Špinat i drugo lisnatog povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin, koja se događa u mikrovalnoj pećnici, djeluje kancerogeno.

7. Cikla

Ista stvar koja se događa kod špinata i ostalog listanog povrća vrijedi i za ciklu.

Fotolia

8. Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrovalnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (kemikalija koja im daje ljutost ) - u zrak. Ta kemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem

Tobiaspfau

9. Voće

Voće, kao  jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se 'kuha' u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo 'eksplodirati'. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, napravite rupice na voću, pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.

10. Krumpir

Problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju, prenosi Reader's Digest.

Fotolia
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku