Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

10 namirnica za sreću koje se jedu za Silvestrovo i 1. siječnja

10 namirnica za sreću koje se jedu za Silvestrovo i 1. siječnja
1

Tradicionalna jela koja se u različitim krajevima svijeta poslužuju tijekom Stare i Nove godine imaju nešto zajedničko - vjerovanje da će vam donijeti zdravlje, ljubav i obilje

VIDEO

1. Zeleno povrće
Zelena boja simbolizira obilje prirode, a čak i u ovo doba godine nije teško nabaviti svježi kelj ili raštiku, tako da se jela ili barem prilozi pripremljeni od tih namirnica mogu naći na novogodišnjem stolu.

2. Grah
Na američkom jugu grah simbolizira novac, a kada se kombinira s rižom i slaninom od njega se priprema jelo zvano Hoppin' John koje navodno donosi sreću. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Koliko zvijezde zarađuju 01:03

3. Kukuruzni kruh
Kukuruz je još jedna namirnica koja simbolizira prirodno obilje, najviše zbog svoje zlaćane boje. Domaći kukuruzni kruh već je i uz dodatak maslaca odličan (iako prilično kaloričan) doručak. 

10 outfita za Novu godinu: Sa stilom u šljokicama i baršunu...
10 outfita za Novu godinu: Sa stilom u šljokicama i baršunu...

3. Heljdini rezanci
U Japanu, jelo pripremljeno od njih naziva se 'soba'. Dugački rezanci simboliziraju dug život, a heljdino brašno od kojeg su pripremljeni otpornost i prilagodljivost. Tradicionalno se jedu tako da ih se postepeno 'usisava' u usta jer ako ih se prekine napola to može donijeti lošu sreću. 

15 načina za uživanje u slanini: Hrskava, ukusna, neponovljiva
15 načina za uživanje u slanini: Hrskava, ukusna, neponovljiva

4. Grožđe
Odbrojavajući do ponoći, Španjolci jedu po dvanaest bobica grožđa, a svaka od njih simbolizira jedan mjesec u narednoj godini. Ako je neka bobica gorka, tog se mjeseca preporučuje biti osobito oprezan. 

5. Svinjetina
Svinja ide prema naprijed dok jede zbog čega simbolizira napredak u svim životnim poljima. Debela je i masna, zbog čega bi se i novčanik trebao 'udebljati' tako da je i u našim krajevima svinjetina tradicionalno novogodišnje sretno jelo. 

6. Kolači
U blagdansko vrijeme mogu se naći na gotovo svakom stolu, a Grci osobito sretnim smatraju torte prstenastog oblika. U njima je katkada sakriven novčić - onaj tko ga pronađe može se smatrati osobito sretnim. Naravno, ako pritom ne okrhne zub. 

7. Riba
Njihove ljuske simboliziraju novčiće, plivaju isključivo prema naprijed, u jatima koje predstavljaju obilje. Također su vrlo zdrava alternativa tradicionalnim novogodišnjim pečenkama. 

8. Nar
Grci za Novu Godinu svom snagom bacaju nar (šipak) u vrata, a što više zrna pritom ispadne iz njega to će godina biti sretnija. U novije vrijeme ta je tradicija lagano prilagođena tako da se nar stavlja u plastičnu vrećicu kako ne bi nastao prevelik nered, a zrna se koriste kao dodatak koktelima. 

9. Mandarine
Za Kineze, oni su jedan od glavnih simbola Nove Godine. Pritom je važno da su što svježije jer plod navodno donosi obilje, a peteljka i listovi dug život i plodnost. 

Removed peel from the ripe fruit of a sweet mandarin.

10. Kiseli kupus
Poznato je da su Nijemci najveći zaljubljenici u kiseli kupus, a to se jelo može pronaći i na njihovim novogodišnjim stolovima. Što više kupusa pojedete u novogodišnjoj noći, to vas u narednoj godini veća zarada očekuje. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku