Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

10 razloga zašto mjesečnica kasni, a sigurno nije trudnoća

None Foto: Dreamstime

Pod kašnjenjem mjesečnice podrazumijeva se 5 ili više dana od dana kad ste ju očekivali, a uzroci mogu biti brojni, od prekomjernog vježbanja, mršavljenja, do policističnih jajnika

Kad dođu ‘oni dani’ u mjesecu, a menstruacija se nije pojavila, jedno od prvih pitanja koje će si postaviti žena je – jesam li trudna. No razloga za izostanak menstruacije osim tog može biti mnogo i svakako treba obratiti pažnju ako su se inače redoviti ciklusi odjednom poremetili, kaže ginekologinja dr. Jasenka Grujić.

grujic | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dodaje kako su povremena kašnjenja ‘normalna’ tijekom prve dvije godine od prve menstruacije, jer tijelo još uspostavlja ravnotežu i normalno je da ciklus kasni ili jedan mjesec izostane. Inače, pod kašnjenjem se podrazumijeva 5 ili više dana od dana kada ste očekivali mjesečnicu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Kad se kašnjenje mjesečnice događa kasnije i ako se dogodi samo jedan mjesec, ne treba previše brinuti, no ako se ponavlja i postane kronično, uzroci mogu biti razni i najbolje je odmah se javiti liječniku - kaže.

ENDOMETRIOZA Menstruacija nije jedini razlog nadutosti, može biti i bolest

Evo mogućih uzroka za kašnjenje mjesečnice: 

1. Infekcije 

Uzrok, među ostalim, može biti infekcija maternice ili jajnika koja nije liječena na vrijeme, pa ‘preraste’ u upalu. 

2. Policistični jajnici

Jedan od mogućih uzroka su i jedna ili više cista na jajnicima, što otežava ovulaciju i može biti uzrok neplodnosti, pa je važno da se s liječenjem započne što prije.

3. Miomi na maternici

Iako će češće izazvati obilna i dugotrajnija krvarenja, i miomi na maternici mogu poremetiti ciklus te dovesti do neredovite menstruacije.

Foto: dreamstime

4. Loša prehrana

Nekvalitetna prehrana, siromašna bjelančevinama i vitaminima može dovesti do toga da tijelo blokira ciklus, štedeći energiju i zalihe krvi. 

5. Prekomjerno vježbanje i naglo mršavljenje

Oboje dovodi do smanjenja tjelesne masnoće, što uzrokuje pad razine hormona leptina i estrogena u tijelu, što može dovesti do izostanka ciklusa. 

Fotolia SVE PROMJENE Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze

6. Veliki stres

Veliki stres poput razvoda ili smrti voljene osobe, može poremetiti hormonalnu ravnotežu te dovesti do kašnjenja mjesečnice.

7. Bolesti štitnjače i neke druge bolesti

I bolesti štitnjače, bilo da je riječ o hipo ili hiper tireozi, mogu utjecati na promjenu razine hormona u tijelu, a time i do izostanka menstruacije.  Jedan od mogućih uzroka je i Cushingova bolest, loša kontrola dijabetesa, prerano zatajenje jajnika, te urođena nadbubrežna hiperplazija (stanje koje ograničava proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlijezdi). 

8. Preuranjena menopauza

Kod žena mlađih od 40 godina moguća je i preuranjena menopauza, koju često prate znojenje i vaginalna suhoća, pojašnjava liječnica. 

9. Pobačaj 

Ukoliko menstruacija kasni, a kasnije se pojavi, uz obilno krvarenje, mogući uzrok može biti i pobačaj. 

10. Neki lijekovi

Na to prije svega mogu utjecati lijekovi koji se koriste protiv zgrušnjavanja krvi, kao i oni koji imaju takvo djelovanje, poput Aspirina, Warfarina, pa čak i lijekova na bazi ibuprofena.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (7)
  • Ma glupost kssni radi trudnoće svaka žena zna je li radi toga ili ne 😃

    30. 9. 2019,   07:43
  • Meni uvijek kasni po 10-15 dana 😑😑

    30. 9. 2019,   08:26
  • Uvek stiže na vreme kao i plata . :-)))

    30. 9. 2019,   07:36