Obavijesti

Lifestyle

Komentari 58

10 recepata za prefine kolače: Štrudle, gibanice, torte, pite...

Tu su torta od kestena, svitci s makom i pekmezom, štrudla od krušaka, desert s lješnjacima, pita od bijele čokolade, naopaki kolač od višanja, međimurska gibanica, baklava...

VIDEO

1. Truffle torta od kestena

Sastojci: 50 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 2 žumanjka, 1/2 žlice kakaa, vanilin šećer, 35 g brašna, 30 g sjeckanih oraha, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 2 žlice slatkog vrhnja, 2 bjelanjka, 5 dl mlijeka, 8 dl vrhnja za šlag, 250 g kesten pirea, 200 g tamne čokolade, 100 g čokolade za kuhanje za glazuru, 2-3 žlice ulja

Priprema: Pjenasto umutite šećer i maslac, pa postepeno dodajte žumanjke. Zatim umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu, kakao i vaniliju. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i solju. Umiješajte vrhnje, mlijeko i na kraju snijeg od bjelanjaka. 

Ulijte u okrugli kalup, pospite smjesu sjeckanim orasima i pecite biskvit oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prokuhajte pola količine slatkog vrhnja i zalijte njime kocke čokolade. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i umiješajte kesten pire. 

Od preostalog vrhnja istucite šlag i umiješajte ga u čokoladu i kestene. Izlijte na tijesto i ostavite neka se krema stisne u hladnjaku. Tortu prelijte otopljenom čokoladom u koju ste umiješali ulje, pa vratite u hladnjak da se ohladi do kraja.

Top 10 zimskih jela koja će vas ugrijati: Gulaši, fine juhe, grah
Top 10 zimskih jela koja će vas ugrijati: Gulaši, fine juhe, grah

2. Savitci s makom i pekmezom od marelica

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 30 g svježeg kvasca, 100 g maslaca, jaje, 30 g šećera, 3 dl mlijeka, limunova korica, prstohvat soli 

Nadjev: 100 g mljevenog maka, 2 žlice ruma, 4 žlica mlijeka, 2 žlice, marmelade od marelice, 100 g meda

buns with poppy seeds

Priprema: Izmrvite kvasac s par žlica mlijeka, žlice šećera i brašna. Ostavite na toplome 15 minuta. Pomiješajte kvas s prosijanim brašnom, omekšalim maslacem, jajem, šećerom, malo soli i naribanom limunovom koricom. Dodajte mlijeko i mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od stijenke posude.

Ostavite na toplome pokriveno dok se volumen ne udvostruči. Mak zalijte vrućim mlijekom, dodajte rum i rastopljenu marmeladu. Sve dobro promiješajte i ostavite neka se ohladi. Tijesto prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite i rastanjite valjkom, premažite nadjevom i oblikujte u roladu. Narežite je na ploške debljine 4 cm.

Savršenstvo okusa: Fini desert s rižom, čokoladom i višnjama
Savršenstvo okusa: Fini desert s rižom, čokoladom i višnjama

Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom. Slažite pužiće jedan do drugoga u krug. Pokrijte i ostavite još 15 minuta na toplome. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite pužiće oko 30 minuta. Pomiješajte med s dl vode i stavite na vatru dok ne zakuha. Pečene pužiće prelijte toplim medenim sirupom i vratite u isključenu vruću pećnicu još 10 minuta.

3. Štrudla viljamovka

Sastojci: 250 g brašna, 50 g maslaca, jaje, prstohvat soli, žličica limunova soka, 1 i 1/2 dl mlake vode,

nadjev: 100 g maslaca, 100 g krušnih mrvica, kg krušaka viljamovka, 100 g šećera, 70 g grožđica, maslac za premazivanje, šećer za posipavanje

Priprema: Istresite brašno na radnu površinu. U mlakoj vodi otopite maslac, sol i jaja, izmiješajte i postupno sipajte u brašno. Zamijesite glatko tijesto. Prekrijte ga posudom koju ste zagrijali na štednjaku i ostavite poklopljeno pola sata. Popržite krušne mrvice na maslacu. Kruške ogulite, očistite i narežite na ploške.

Šećer i grožđice pomiješajte. Raširite stolnjak i pobrašnite ga. Prebacite na sredinu stola tijesto, lagano razvaljajte i premažite s malo ulja. Razvlačite ga rukama dok ne postane skroz prozirno. Tijesto pospite krušnim mrvicama, kruškama, šećerom i grožđicama.

Savijte savijaču tako da počnete od strane na kojoj se nalazi nadjev. Savijaču stavite na namašćeni lim i premažite rastopljenim maslacem. Pecite oko 40 minuta na 190°C. Još toplu pospite šećerom u prahu.

4. Čokoladna torta s kruškama

Sastojci: Biskvit: 6 jaja, 150 g šećera, 200 g tamne čokolade, 150 g omekšalog maslaca, 100 g sitno mljevenih badema, 3 žlice kakaa u prahu, 3 žlice oštrog brašna, žličica praška za pecivo, žličica ekstrakta vanilije

Nadjev: 600 g krušaka, 100 g šećera, 3 listića želatine, 1 i 1/2 dl jabučnog vina, mahuna vanilije, limunov sok, preljev: 150 g čokolade za kuhanje, 100 g maslaca, 2 žlice slatkog vrhnja

Priprema: Otopite čokoladu i maslac na pari pa ohladite smjesu. U dugoj posudi pjenasto umutite jaja, vaniliju i šećer. Dodajte bademe pomiješane s kakaom, praškom za pecivo i brašnom te otopljenu čokoladu. Ulijte smjesu u dva okrugla kalupa za tortu obložena papirom za pečenje.

Pecite na 180°C, oko 30 minuta. Kruške ogulite i očistite, jednu narežite na ploške, a ostale na manje kocke. Prelijte limunovim sokom. Želatinu namočite u hladnu vodu. Jabučno vino kuhajte dvije minute s kockama krušaka, vanilijom i šećerom. Izvadite vaniliju i kruške pa u soku otopite ocijeđenu želatinu.

Energetske bombe za dan pun energije: Pomažu i smršavjeti
Energetske bombe za dan pun energije: Pomažu i smršavjeti

Dodajte kruške, promiješajte i malo ohladite. Nanesite na biskvit, poklopite drugim i stavite u hladnjak dok se ne stisne. Narezanu čokoladu otopite i dodajte maslac pa slatko vrhnje. Promiješajte i prelijte po torti.

5. Desert s lješnjacima 

Sastojci: podloga: 200 g smeđeg šećera. 200 g čokolade za kuhanje, 200 g lješnjaka, 2 žumanjka;

nadjev:  300 g čokolade za kuhanje, 1,25 dl mlijeka, 6 jaja, 75 g šećera u prahu, 1,8 dl vrhnja, 1/2 žličice vinskog praška za pecivo, 2 žlice šećera, mljeveni lješnjaci i ribana čokolada za ukrašavanje

Priprema: U zdjelu stavite šećer i dl vode. Karamelizirajte šećer dok ne posmeđi pa dodajte čokoladu i prokuhajte. Umiješajte mljevene lješnjake i maknite s vatre. Promiješajte u vruću smjesu žumanjke, malo ohladite, pa utisnite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Stavite kalup s podlogom u hladnjak. Na pari rastopite čokoladu i mlijeko. U drugoj posudi na pari umutite i skuhajte žumanjke i šećer pa dodajte rastopljenu čokoladu.

Miješajte i kuhajte dok se ne zgusne. Potopite je u ledenu vodu i miješajte dok se ne ohladi. Istucite vrhnje i dodajte čokoladnoj smjesi. Bjelanjke, prašak za pecivo i šećer istucite u čvrsti snijeg te umiješajte u čokoladnu pjenu. Namažite je na ohlađeno tijesto i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Pospite pitu je lješnjacima i ribanom čokoladom.

6. Pita od bijele čokolade i krokanta

Sastojci: 150 g keksa, 50 g zobenih pahuljica, 60 g otopljenog maslaca, 2 žlice šećera, 4,3 dl vrhnja, 180 g bijele čokolade;

krokant: 30 g blanširanih lješnjaka, 50 g oraha, 220 g šećera, žličica cimeta

Priprema: Lješnjake i orahe krupno nasjeckajte i prepecite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Obložite lim papirom za pečenje. U posudu s debljim dnom stavite šećer te zagrijavajte dok se ne rastopi i potamni. Dodajte orašaste plodove i cimet. Izlijte u pripremljeni lim u tankom sloju. Kad se stisne, izlomite i stavite sa strane.

U multipraktiku izmiksajte kekse sa zobenim pahuljicama te pomiješajte sa šećerom i maslacem. Utisnite mrvičastu smjesu u kalup za tart. Ugrijte vrhnje do vrenja i maknite s vatre. Izlijte ga po kockama bijele čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Nadjev izlijte po tijestu, posložite krokant i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro stisne.

Vodič za tjestenine: Uz laganu šalšu idu špageti, uz ragu fusili
Vodič za tjestenine: Uz laganu šalšu idu špageti, uz ragu fusili

7. Naopaki kolač s višnjama i šlagom

Sastojci: 450 g višanja bez koštica, 60 g smeđeg šećera, 60 g brašna za dizana tijesta, 150 ml vrhnja, 300 ml mlijeka 2 žlice likera od višanja, 3 jaja, šećer u prahu za posipavanje, vrhnje za šlag, cimet, vanilija 

Priprema: Višnjama odstranite koštice. Namastite ovalni kalup za pite ili tavu promjera 23 cm koja smije u pećnicu. Posložite voće pa posipajte s dvije žlice šećera. U većoj zdjeli izmiksajte jaja i preostali smeđi šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Smjesi dodajte brašno. Dobro izmiksajte električnim mikserom dok smjesa ne postane kompaktna. 

Zatim umiješajte prvo vrhnje, pa mlijeko i liker. Smjesu prelijte preko voća. Pecite oko 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C dok se kolač malo ne digne i ne postane čvrst u sredini. U međuvremenu izmiksajte ohlađeno vrhnje u šlag. Dodajte i malo arome vanilije i cimeta. 

Kolač odmah nakon pečenja izvadite iz pećnice na hladnu rešetku i pričekajte minutu. Poklopite ga velikim tanjurom i preokrenite ga služeći se dovoljno debelim rukavicama ili kuhinjskim krpama kako se ne biste opekli. Iz posude će izići para pa budite oprezni. 

Kolač pospite šećerom u prahu i poslužite toplo sa šlagom.

8. Međimurska gibanica

Sastojci: 1 kg oštrog brašna, 5 jaja, 10 g soli, 2 dl ulja, 200 g oraha, 250 g šećera, 1 dl ruma, 500 g sira, 1 limun, 200 g maka, 2 dl mlijeka, 2 žlice meda, 700 g jabuka, 1/2 žličice cimeta, 1/2 žličice vanilin šećera

Stockfood/Guliver

Priprema:  Zamijesimo tijesto od brašna, 2 jaja, 10 g soli i ulja. Neka odstoji 1 sat u pokrivenoj posudi. Kad odstoji, tanko ga razvučemo i izrežemo na komade veličine lima za pečenje. Tijesto za savijače može se kupiti i gotovo.

Za nadjev od oraha, mljevene orahe pomiješajte sa 100 g šećera i rumom. Za nadjev od sira, svježi kravlji sir protisnite kroz sito i pomiješajte s 3 jaja, prstohvatom soli, limunovom koricom i vanilin šećerom. Za nadjev od maka   pomiješajte mljeveni mak, s mlijekom, 50 g šećera i 2 žlice meda, a za jabučni naribane jabuke sa 100 g šećera, cimetom, malo soli i vanilin šećerom.  

U lim položimo 2 lista tijesta, pa rasporedite prvi nadjev, pa 2 lista tijesta i sljedeći nadjev i tako dok potrošite nadjeve. Završite tijestom, zalijte vrhnjem i pecite na  150 stupnjeva oko sat vremena.  

Super ideje za mesnu štrucu: Napravite varijantu koju volite
Super ideje za mesnu štrucu: Napravite varijantu koju volite

9. Pita sa snijegom od bjelanjaka i karamelom

Sastojci: 150 g brašna, 1/2 žlice praška za pecivo, 80 g maslaca, 60 g šećera, vanilin šećer, jaje, ribana limunova korica, 200 g suhih šljiva, 200 g pekmeza od šljiva, 125 g šećera, žlica krušnih mrvica, 3 bjelanjka, karamel preljev

Postupak: Namočite šljive u mlaku vodu i kad omekšaju izmiksajte u blenderu s otopljenom marmeladom. Umijesite prhko tijesto od brašna i praška za pecivo, jaja, komada maslaca, šećera, vanilije i ribane korice. Oblikujte u kuglu, zamotajte i ostavite u hladnjaku pola sata.

Razvaljajte i obložite tijestom dno i stranice kalupa za pitu. Stavite je u zagrijanu pećnicu na 175°C i pecite oko 15 minuta, pa na njega posložite pripremljeni nadjev od šljiva i pecite oko 10 minuta.

Pitu izvadite iz pećnice, stavite čvrsti snijeg od bjelanjaka koji ste izmiksali sa šećerom i pecite dok snijeg ne dobije zlatnu boju. Izrežite na kocke i prelijte karamelom.

10.  Baklava od oraha, pistacija i čokolade

Sastojci: 500 g čokolade za kuhanje, 350 g maslaca, 200 ml ulja, 500 g mljevenih oraha, 40 g pistacija, 800 ml vode, 1200 g šećera, 1000 g tijesta za baklavu

Thinkstock

Priprema: Rastopite 250 g maslaca s 300 g čokolade i 100 ml ulja. Time ćete premazivati kore. Uzmite koru pa je poprskajte, stavite i drugu koru pa i nju poprskajte. Treću koru nemojte prskati, nego na nju stavite mješavinu mljevenih i sjeckanih oraha te naribane pistacije.

Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke i kore. Prije pečenja narežite baklavu na kvadrate. Pecite 20 min na 200°C pa smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 40-45 min.

Šećer i vodu kuhajte osam, devet minuta. Prelijte baklavu mlakim sirupom. Kad baklava upije sirup, prema želji prelijte je glazurom od ostatka maslaca, 200 g čokolade i 100 ml ulja. Pospite je naribanim pistacijama.

KRALJEVI LJUBOMORE: Lavovi su ljubomorni na sve koji pogledaju njihove partnerice, a ni Djevice nisu daleko

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'
PODUZETNICA IZ ČEPINA

Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'

Poduzetnica i mama Malaika Tordi Molnar iz Čepina ostala je bez posla i okrenula se kreativnosti. Nije zažalila, njezine šalice su hit, a prodaje ih po cijeloj Europi