Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

10 sočnih fantazija: Trešnje i višnje krase torte i savijače...

Iskoristite svježe višnje i trešnje za pripremu torti i kolača, a imate li viška, kratku sezonu možete im produljiti zamrzavanjem ili pripremom namaza.

Trešnje i višnje za pripremu kolača - pita, savijača i slično - te deserata koji ne zahtijevaju termičku obradu možete zamrznuti bez dodataka, u plastičnim kutijama, sirove s košticama, no pazite da nisu trule te da su dobro oprane i osušene. Za domaći džem trebat će vam kilogram trešanja, 750 grama šećera, dvije žličice arome vanilije, 30 grama oguljenih badema i vrećica džemfiksa.

Radite li džem od višanja koje su kiselije, po želji dodajte više šećera. Operite i očistite trešnje od peteljki i koštica. Pomiješajte ih sa šećerom i vanilijom te ostavite nekoliko sati na hladnome mjestu. Bademe grubo nasjeckajte. U posudu s trešnjama dodajte džemfiks.

Zakuhajte voće na jakoj vatri uz stalno miješanje pa kuhajte još nekoliko minuta miješajući. Dodajte bademe i kuhajte još dvije minute. Vrući džem odmah ulijte u vruće staklenke. Zatvorite poklopcima, okrenite naopako i ostavite neka tako odstoje pet minuta.

Ako ne koristite džemfiks, kuhajte trešnje oko 20 minuta dulje. Ostavite džem u vrućim staklenkama nekoliko sati da se površina želira i onda zatvorite.

RECEPT Hladni Cheesecake s jagodama oduševit će i najveće gurmane

U pripremi slastica od trešanja i višanja najbolje je napraviti sočni nadjev ili preljev, uz koji i jednostavan brownie ili cheesecake u trenu postaje neodoljiv voćni kolač. Za jednu od jednostavnih varijanti trebat će vam oko 100 grama višanja, žlica šećera i žličica gustina.

Višnjama izvadite koštice, pošećerite ih i smiksajte u blenderu. Dolijte decilitar vode i kuhajte deset minuta. Razmutite gustin u decilitru vode i dodajte višnjama. Kuhajte još kratko da se umak zgusne. 

Ohlađenim umakom nadjenite torte ili kolače. Trešnje i višnje odlične su i za dekoraciju torti - samo ih poslažite na gotovu tortu, a izgledat će efektno i ostavite li im peteljke. 

Dvokatna torta od čokolade i trešanja

Chocolate cake with cherries | Autor: Meliukh, Irina Foto: Meliukh, Irina

Sastojci: 

Za biskvit: 3/4 šalice brašna, 2 šalice šećera, 3/4 kakaova praha, 2 žličice sode bikarbone, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica soli, 1 šalica neobranog mlijeka, 1/2 šalice biljnog ulja, 2 jaja, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 šalica vruće kave

Za glazuru: 1 šalica nasjeckane čokolade, 2 štapića slanog maslaca, 1 žumanjak, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 šalica i 1 žličica šećera, 1 žličica instant kave; trešnje 

Priprema:

  • Za biskvit obložite dva okrugla kalupa jednake veličine papirom za pečenje te posipajte brašnom.
  • Pomiješajte brašno sa šećerom, kakaovim prahom, sodom bikarbonom, praškom za pecivo i soli.
  • Pomiješajte mlijeko, ulje, jaje i vaniliju.
  • Smjesu lagano miksajte dok se svi sastojci ne spoje, a zatim dodajte vruću kavu i miksajte dok se ne spoji.
  • Tijesto ulijte u kalupe i pecite 35 minuta na 180°C.
  • Pustite da se ohladi 30 minuta pa preokrenite na pladanj.
  • Za glazuru rastopite čokoladu na pari. Miješajte dok se ne otopi pa pustite da se ohladi.
  • Mikserom istucite maslac. Dodajte žumanjak i vaniliju i tucite minutu. Dodajte šećer pa lagano tucite još minutu.
  • Otopite instant kavu u dvije čajne žličice tople vode.
  • Lagano istucite kavu i ohlađenu čokoladu s mješavinom maslaca.
  • Ravnomjerno raširite pola glazure po prvom biskvitu.
  • Na vrh stavite očišćene trešnje, a na trešnje drugi biskvit.
  • Razmažite ostatak glazure po njemu. Ukrasite trešnjama i ohladite. 

Cheesecake brownies kocke s višnjama

Foto: 123RF

Sastojci: 

Krema od sira: 225 g krem sira, 1/2 šalice šećera, 1 jaje, 1/2 žličice ekstrakta vanilije;

Brownie: 1 šalica maslaca, 170 g čokolade za kuhanje, 2 šalice šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 žličica soli, 4 jaja, 1 i 1/4 šalice brašna

Nadjev: 1/2 kg zrelih višanja bez koštica, 4 žlice šećera, 1 žlica gustina

Priprema:

  • Umutite krem sir i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa nastavite miksati dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Za brownie podlogu otopite maslac i čokoladu na pari. Umiješajte šećer, ekstrakt vanilije i sol.
  • Dodajte jaja i brašno pa miješajte dok se ne sjedini.
  • Izlijte smjesu u posudu za pečenje koju ste namastili.
  • Na to dodajte smjesu od sira, a potom i nadjev od višanja.
  • Očišćene višnje pomiješajte s oko 2 dl vode i šećerom pa zakuhajte.
  • Kad zavrije, ulijte gustin razmućen u malo vode i prokuhajte.
  • Ako je umak pregust ili kiseo, dodajte još vode ili šećera.
  • Nadjeveni kolač pecite 45-50 minuta na 180°C, dok dio od sira ne postane lagano smeđ na rubovima, a u središtu je još želatinast.
  • Kad se potpuno ohladi, stavite u hladnjak na barem četiri sata prije rezanja.

Panna cotta od višanja

Foto: Dreamstime

Sastojci: 1 tegla očišćenih i ocijeđenih višanja (zaslađenih), 1 list želatine, 300 ml vrhnja za šlag, 25 g šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1 žlica višnjevca

Priprema

  • Stavite nekoliko višanja na dno čaša pa ih stavite u hladnjak zajedno s preostalim višnjama.
  • Omekšajte list želatine u hladnoj vodi. L
  • agano zagrijavajte vrhnje za šlag, šećer, ekstrakt vanilije i višnjevac.
  • Kad se šećer otopi, dodajte želatinu i miješajte dok se i ona ne otopi.
  • Izlijte na višnje.
  • Stavite u hladnjak da se stisne.
  • Kad je spremno za posluživanje, ukrasite preostalim višnjama.

Kolač s višnjama i jogurtom

Foto: Dreamstime

Sastojci: 250 g brašna, 3 jaja, 120 g maslaca, 180 g šećera, 1/2 vrećice praška za pecivo, 2-3 žlice tekućeg jogurta, limunova korica, 100 g lješnjaka ili badema, 1/2 kg očišćenih zrelih višanja (zaslađenih), šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  • Kalup obložite papirom za pečenje.
  • Pjenasto umutite žumanjke, šećer i maslac.
  • Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, jogurt i naribanu koricu limuna te sve izmiješajte.
  • Na kraju istucite snijeg od bjelanjaka te ga kuhačom naizmjence s mljevenim lješnjacima umiješajte u smjesu.
  • Izlijte je u pripremljeni kalup i rasporedite višnje po površini.
  • Pecite kolač 25-30 minuta na 200°C, dok ne poprimi zlatnožutu boju.
  • Kad se ohladi, po želji ga posipajte šećerom u prahu.

Pavlova s trešnjama

Foto: 123RF

Sastojci:

Nadjev: 300 ml soka od grožđa, 50 g šećera u prahu, 1 stabljika limunske trave (po želji), 300 g trešanja, 300 ml vrhnja za šlag

Za Pavlovu: 175 g šećera u prahu, 75 g smeđeg muscovado šećera, 5 bjelanjaka, žličica octa od bijelog vina, žličica ekstrakta vanilije, žličica škrobnog brašna

Priprema:

  • Za Pavlovu pomiješajte obje vrste šećera.
  • U zdjeli miksajte bjelanjke dok ne očvrsne, a potom dodajte jednu po jednu žlicu šećera, neprestano miksajući dok ne potrošite sav šećer te dok smjesa ne bude glatka i sjajna.
  • U drugoj zdjeli sjedinite ocat, ekstrakt vanilije i škrobno brašno pa ih sjedinite sa snijegom.
  • Žlicom raspodijelite smjesu na papir za pečenje (napravite krug).
  • Pećnicu zagrijte na 200°C, a potom smanjite temperaturu na 150°C i stavite peći 90 minuta. Ugasite pećnicu, otvorite vrata i ostavite Pavlovu da se potpuno ohladi unutra.
SEDAM VELIČANSTVENIH Sirove slasti: Torte se ne peku, nego se miksaju u 10 minuta
  • Za nadjev u lonac stavite sok od grožđa i šećer pa lagano zagrijavajte, miješajući kako bi se šećer otopio.
  • Dodajte limunsku travu (ako je koristite), pojačajte vatru na 10 minuta i reducirajte polovicu soka.
  • Nekoliko trešanja ostavite sa strane za ukras, a ostale prepolovite i izvadite im koštice te ih dodajte u lonac sa sokom. Neka krčka dvije minute.
  • Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
  • Za posluživanje, izmiksajte vrhnje za šlag pa ga stavite na Pavlovu, a preko njega prelijte sirup od trešanja i ukrasite ostatkom trešanja.

Domaća pita

Foto: 123RF

Sastojci: 200 g maslaca, 100 g šećera, 2 jaja, 250 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, sol, 1⁄2 žličice cimeta u prahu, 2 dl jogurta, ribana limunova kora, 350 g trešanja, 50 g marmelade od trešanja; namaz: 2 žlice brašna, 2 žlice maslaca, 3 žlice šećera, 100 g mljevenih badema

Priprema:

  • Trešnje bez koštica prokuhajte kratko s marmeladom dok ne dobijete gustu smjesu.
  • Okrugli vatrostalni kalup premažite maslacem i pospite brašnom.
  • Pjenasto umutite šećer i maslac pa postupno dodajte jaja.
  • Umiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli, cimet, jogurt i limunovu koricu.
  • Smjesu rastanjite u veličinu kalupa te obložite dno i stijenke.
  • Posložite nadjev od trešanja.
  • Izmiješajte brašno, maslac, šećer i krupno mljevene blanširane bademe.
  • Pripremljeni mrvičasti namaz rasporedite po piti.
  • Pecite je na 180°C oko 40 minuta.
     

Schwarzwald torta

Foto: 123RF

Sastojci: 250 g bijelog brašna, 1 I 1⁄2 žličica praška za pecivo, 150 g čokolade za kuhanje, 125 g maslaca, 2 jaja, 1,25 dl kiselog vrhnja, 200 g šećera, 1,2 dl vode, 1⁄2 žličice soli, 250 g marmelade od trešanja, 3 žlice likera od trešanja, 4 dl slatkog vrhnja; čokoladni preljev: 250 g čokolade za kuhanje, 2 žlice maslaca; očišćene zrele višnje pomiješane sa šećerom po želji

Priprema: 

  • Dva kalupa za torte obložite papirom za pečenje. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo i malo soli.
  • Otopite čokoladu i 1,2 dl vode na pari. Ostavite neka se ohladi.
  • Pjenasto umutite maslac i smeđi šećer.
  • Miješajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i brašno.
  • Smjesu razdijelite u dva kalupa i stavite peći.
  • Pecite oko 40 minuta na 180°C, dok čačkalica koju ubodete u sredinu torte ne ostane suha.
  • Ohladite biskvite.
TOP RECEPTI Napravite zdravi med od bazge i fini sok bez limunske kiseline
  • Dobro ohlađene biskvite prerežite vodoravno.
  • Istucite slatko vrhnje s likerom od trešanja.
  • Biskvit stavite na pladanj i premažite marmeladom od trešanja, pa zatim posložite višnje i premažite tučenim slatkim vrhnjem.
  • Pokrijte drugim biskvitom pa opet nadjenite šlagom i višnjama.
  • Cijelu tortu premažite preostalom marmeladom.
  • Na pari otopite narezanu čokoladu i maslac.
  • Premažite čokoladnim preljevom vrh te ukrasite preostalim višnjama.

Sezonski Cheesecake

Foto: Dreamstime

Sastojci:  3 žumanjka, 1/2 šalice mlijeka, šalica šećera, 20 g želatine, 3 žlice posnog kravljeg sira, žlica naribane limunove korice, 4 žlice limunova soka, žličica bademova ekstrakta, 2 dl gustog vrhnja, 3 bjelanjka, 2 šalice samljevenoga keksa, 1/2 šalice smeđeg nerafiniranog šećera, 1/2 šalice rastopljenog maslaca

Za preljev: 200 g trešanja, 200 g višanja, 200 g šećera, 2 dl vode

Priprema:

  • Pjenjačom miješajte žumanjke dok se ne zgusnu.
  • Dodajte mlijeko i pola šalice šećera te miješajte na pari desetak minuta dok se masa ne zgusne.
  • Dodajte želatinu potopljenu u pola šalice hladne vode i miješajte dok se ne rastopi.
  • Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  • Sir izmiksajte električnim mikserom, a zatim dodajte jedno za drugim, miješajući, limunovu koricu i sok, ekstrakt badema, kremu od žumanjka, tučeno vrhnje i pjenu od bjelanjaka izmiksanu s preostalim šećerom.
  • Pomiješajte mljevene kekse, smeđi šećer i rastopljeni maslac pa smjesom obložite dno i rubove okrugloga kalupa na rasklapanje.
JEDAN JEDINI Hrvatski pizza majstor: Recept za savršeno tijesto za pizzu
  • Preko utisnute smjese izlijte kremu i stavite je u hladnjak barem četiri sata.
  • Prije posluživanja skinite kalup i poslužite tortu s preljevom od višanja.
  • Višnje i trešnje očistite od koštica.
  • Skuhajte sirup od šećera i vode.
  • Dodajte u njega voće i kuhajte dvadesetak minuta.
  • Ohladite i nadjenite tortu. 

Savijača od trešanja

Foto: 123RF

Sastojci: 

Tijesto: 500 g brašna, ulje, voda, sol

Punjenje:  700 g trešanja, 100 g šećera, 100 g krušnih mrvica 

Priprema:

  • Umijesite tijesto i ostavite ga da kratko odstoji.
  • Razvaljajte ga tanko pa na njega stavite trešnje te ga pospite šećerom i mrvicama.
  • Nakon toga pomno zarolajte tijesto.
  • Zagrijte pećnicu na 200°c i pecite savijaču 20-25 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.
  • Nakon što se ispeče, ostavite malo da se ohladi, pospite šećerom i narežite na komade prema želji.

Čokoladni užitak

Foto: Dreamstime

Sastojci: 450 g trešanja, 2 žlice šećera, 3 jaja, 60 g smeđeg šećera, 60 g brašna, 2 žlice čokolade u prahu, 150 ml vrhnja, 300 ml mlijeka, 2 žlice rakije od višanja, šećer u prahu za posipavanje, svježe trešnje za ukrašavanje

Priprema: 

  • Posložite otkoštene trešnje u namašćeni kalup za pite i pospite šećerom.
  • Pjenasto umutite jaja i smeđi šećer.
  • Pomiješajte brašno i čokoladu u prahu pa ih dodajte smjesi s jajima.  
  • Dobro izmiksajte dok se smjesa ne ujednači, a zatim umiješajte vrhnje, mlijeko i višnjevac.
  • Smjesu prelijte preko trešanja.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta dok smjesa ne postane čvrsta u sredini.
  • Pospite šećerom u prahu i ukrasite trešnjama.

Pogledajte novi gastro serijal 24sata 'Ljubav ide kroz želudac':

Komentari (59)
  • Evo, poslije jagoda došao red na trešnje i višnje :)

    2. 6. 2018,   16:18
  • ljeto je, ,,ne radi,, pećnica!:)) Dolaze u obzir samo slastice koje se ne trebaju peći

    2. 6. 2018,   16:06
  • Iako primamljivo puno posla za ove vruce dane..preskacem te slastice.radije kupim vocni sladoled..

    2. 6. 2018,   21:30