Obavijesti

Lifestyle

Komentari 89

10 stvari koje štete plodnosti: Previše TV-a uništava spermije

10 stvari koje štete plodnosti: Previše TV-a uništava spermije
1

Mislite da su bitni samo broj spermija i ovulacija? Pripremite se na iznenađenje. Važno je čak i koliki je IQ muškarca, kako se koristi laptopom, kako izgleda te uživa li u vrućim kupkama

VIDEO

Svima je jasno da treba pratiti ciklus, izbaciti cigarete, provjeriti spermiogram ako želite bebu. Ali ima i nekih stvari koje pomažu ili odmažu plodnosti para, a na koje nikad ne biste pomislili.

No dr. sc. Tanja Jurin, psihologinja i seksualna terapeutkinja, kaže kako i nisu neobične.
- Od deset, sedam je onih koje najbolje tumače biološke mehanizme u podlozi nemogućnosti da se ostane u drugom stanju. Primjerice, stres je općepoznata stvar. No korelacijska istraživanja upućuju samo na to da je povezan s neplodnošću. Čini se da još nemamo jasan odgovor je li u nekoj mjeri odgovoran za neplodnost kod žena i/ili je možda riječ o tome da su žene koje ne mogu zatrudnjeti zbog toga pod povećanim stresom - pojašnjava Jurin.

Što se tiče atraktivnosti muškaraca i kvalitete sperme, nastavlja Jurin, pretpostavka prema evoluciji je da će muškarci pravilnijeg, simetričnijeg i atraktivnijeg izgleda imati kvalitetniju spermu jer njihov izgled u evolucijskom pogledu upućuje na najbolje gene, pa ih žene češće odabiru.

- Iako je ova hipoteza potvrđena u istraživanju na uzorku Španjolaca, australsko istraživanje nije našlo vezu između izgleda muškaraca (procjene maskulinosti i simetričnosti lica) i koncentracije, morfologije i pokretljivosti spermija. Nema definitivnog odgovora ima li izgled veze s kvalitetom sperme - kaže Jurin.

1. Muškarci, nosite bokserice
Vječna dilema - slip gaće ili bokserice? Znanstvenici kažu da spermiji bolje rastu na temperaturi nižoj od ostatka tijela. To znači da ako temperatura testisa prijeđe 37°C, proizvodnja spermija prestaje. Tako da ovdje nema dileme - bokserice. Ali nikako one uske.

2. Stres odmaže ženama
Stres je jedan od bitnih faktora koji otežavaju začeće. Žene koje kažu da su natprosječno pod stresom imaju čak 45 posto manju šansu da će zatrudnjeti bez problema, pokazala je studija objavljena u časopisu Anali epidemiologije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

3. Smanjene šanse za začećem dok majka doji
Većina žena ne ovulira dok doji pa su šanse za začećem male. Vrlo male, ali su ipak moguće, pa pripazite niste li spremni za novog člana obitelji. Ovulacija se javlja prije prve menstruacije nakon dojenja tako da nikad ne možete biti sigurni kad je to.

4. Pesticidi smanjuju plodnost
Izloženost kemikalijama, zagađivačima zraka i pesticidima smanjuje plodnost i muškaraca i žena čak do 29 posto, zaključak je istraživanja. Znanstvenici smatraju da je to zbog toga jer ti kemijski spojevi utječu na razine hormona u našem tijelu.

5. Ne držite laptop u krilu!
Maknite laptope iz krila. Istraživanje je pokazalo da je 25 posto spermija prestalo plivati kad su bili ispod laptopa, a 14 posto kad nisu. Temperatura genitalija porasla je za tri stupnja u samo tri minute. Podloga za laptop hladi laptop, ali ne i genitalije.

6. Vrela voda ubija spermije
Muškarci koji vole duge vrele kupke možda su u problemu. Nakon tri do šest mjeseci izbjegavanja vruće vode i jacuzzija popravili su se spermiogrami muškaraca u Brazilu. Zato birajte tuširanje, i to mlakom vodom, a kupkama recite odlučno - ne.

7. Muževniji su manje plodni
Muškarci muževnijeg izgleda (mjerena je širina lica itd.) imaju lošiju kvalitetu spermija, tvrdi studija u Žurnalu evolucijske biologije. Znanstvenici pretpostavljaju da mačo muškarci zbog povišenog testosterona teže proizvode kvalitetnu spermu.

8. Što češće, ali tajming je sve
Važno je koliko se seksate, ali i koliki je razmak između dva seksa. Tri puta je veća vjerojatnost umjetne oplodnje kad se koristi druga sperma uzeta unutar sata, pokazala je studija prezentirana na sastanku Europskog društva reprodukcije i embriologije.

9. Pametniji imaju bolje spermije
Viši IQ obično se povezuje s kvalitetom spermija i većom plodnošću, tvrde znanstvenici s Kings Collegea iz Londona. Istu tezu potvrdilo je i američko istraživanje. Kod žena nije otkrivena direktna veza između koeficijenta inteligencije i plodnosti.

10. Manje TV-a, više seksa
Prema studiji u Američkom epidemiološkom žurnalu, muškarci koji gledaju televiziju pet ili više sati svakoga dana imaju manji broj spermija od onih koji uopće ne gledaju TV. Zato odbacite daljinski i družite se više sa svojom partnericom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno