Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

10 super namirnica koje suhoj i beživotnoj kosi brzo vrate sjaj

10 super namirnica koje suhoj i beživotnoj kosi brzo vrate sjaj

Hrana koju unosimo u organizam se odražava na kosu koliko i na kožu, a srećom postoje 'super namirnice' koje pomažu da se i kosa koja je u najgorem stanju dovede u red

VIDEO

Rijetke su sretnice koje nikad nisu poželjele da im kosa nije tako tanka, masna, popucala, beživotna, razbarušena, rijetka, tvrda, ravna, kovrčava, itd. - lista nema kraja. Baš kao i kod brige o koži, i za lijepu kosu treba njege i uloženog vremena, jer su i vlasi izložene raznim kemikalijama, nečistoćama, tvrdoj vodi, zagađenom zraku, nezdravoj hrani punoj aditiva, nedostatku sna ili stresu.

A evo koje 'super namirnice' će pomoći da se kosa oporavi, da raste brže i bude jača:

1. Sjemenke bundeve

Ove su sjemenke bogate cinkom koji ubrzava staničnu podjelu i nastanak keratina, proteina koji je  ključan materijal od kojeg je građena vlas.  Poznato je da cink čuva boju kose i sprječava nastanak peruti, a može ga se naći i u leći, sjemenkama sezama, slanutku, kamenicama i janjetini.

2. Avokado

Avokado je odličan za rast i debljinu vlasi, jer je bogat bakrom koji pomaže u izgradnji kolagena i elastina koji u kosi drži folikule vlasi. Bakar je u većim količinama prisutan i u školjkama, cjelovitim žitaricama, tamno zelenom povrću poput špinata i grahu. 

Pogreške koje mnoge žene rade i tako uništavaju svoju ljepotu
Pogreške koje mnoge žene rade i tako uništavaju svoju ljepotu

3. Jaja

Jaja ubrzavaju rast kose i pomažu da dlaka bude deblja, ali i čvršća. Puna su kombinacije proteina i biotina, a oba su nutrijenta odlična za zdravu kosu. 

4. 'Masna' riba

Fotolia

Ribe poput skuše, lososa i haringe su super hrana za kosu jer su bogate omega 3 masnim kiselinama. Losos je pun i D vitaminom i proteinima koji su zaslužni za jaču vlas i zdravo tjeme. 

5. Borovnice

Pune su antioksidansa koji čuvaju folikulu od oštećenja, a vitamin C sudjeluje u proizvodnji kolagena i apsorpciji željeza. I jedno i drugo ubrzava rast kose. 

6. Slatki krumpir

Jedan slatki krumpir srednje veličine sadrži dovoljno beta karotena da se proizvede četiri puta više vitamina A nego je čovjeku potrebno u danu. Ako ga dodate u svakodnevnu prehranu, kosa će vam biti zahvalna. 

7. Špinat

Fotolia

Pun je s vitaminima A i C, folnom kiselinom i željezom. Zbog velike količine željeza pomaže da crvena krvna zrnca prenose kisik kroz tijelo, te potiče metabolizam koji utječe na rast kose i ispravljanje oštećenja unutar folikule. 

8. Soja

Jedna od najvažnijih namirnica za brži rast kose, jer je biljka soje bogata enzimima koji snažno djeluju na rast vlasi. 

9. 'Bakrena voda'

Voće i povrće koje će vas dugo držati sitima: Mrkva, banane...
Voće i povrće koje će vas dugo držati sitima: Mrkva, banane...

Odavno je poznato da metali i minerali imaju utjecaj na ljudsko tijelo, što su znali i ljudi puno prije modernog doba pa su pili iz šalica od srebra, zlata ili bakra. Voda koja je preko noći odstajala u posudi od bakra blagotvorno djeluje na kožu, ali i na kosu čiji rast potiče i jača folikulu, piše portal FoodNdtv.

10. Meso

Meso je izvor proteina koji su ključni za rast vlasi, a za učinak na kosi je posebno važno redovito jesti crveno meso, koje je bogato i željezom

OTKRIVENA TAJNA: Evo što je Harry šapnuo Meghan kad su donijeli sina pred novinare

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'