Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

10 supernapitaka: Kivi vraća energiju, a naranča smiruje bol

10 supernapitaka: Kivi vraća energiju, a naranča smiruje bol
1

Važno tijelu pružiti tekućinu bogatu vitaminima i mineralima koji poboljšavaju opskrbu mišića krvlju, pomažu mu da iskoristi željezo za razvoj mišića tijekom treninga...

VIDEO

Dehidracija smanjuje fizičke i mentalne sposobnosti sportaša te izaziva pad energije, grčenje mišića i dezorijentiranost. Zato je važno tijelu pružiti tekućinu bogatu vitaminima i mineralima koji poboljšavaju opskrbu mišića krvlju, pomažu mu da iskoristi željezo za razvoj mišića tijekom treninga te pomognu da se oporavi nakon vježbanja. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:47

- Svako narušavanje hidracijske ravnoteže može imati ozbiljne posljedice na zdravlje, ali i na sportsku izvedbu - kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić te otkriva smjernice za pravilnu hidraciju prije, tijekom i poslije treninga. Tijekom cijelog dana treba piti vodu, no pola sata prije treninga ne preporučuje se piti veće količine tekućine kako bi se izbjegao osjećaj nadutosti i mučnine.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom duljeg treninga treba piti napitke koji će tijelu osigurati energiju i nadoknaditi elektrolite koje gubi znojenjem. Nakon vježbanja iznimno su važni voćni ili povrtni sokovi koji će potaknuti izbacivanje otrova iz tijela te ubrzati proces oporavka. Snažno detoks djelovanje ima napitak od krastavaca i limuna te sokovi od bobičastog voća, a vitaminska bomba s narančom, limunom i đumbirom djelovat će kao prirodni analgetik. 

Detoks napitak

Napitak koji ima svojstva smanjenja apetita potiče pražnjenje crijeva i djeluje detoksikacijski na organizam.

Priprema: U 2 litre vode na kolutiće narežite 1 krastavac i jedan limun, dodajte 1 žlicu naribanog svježeg đumbira i 5-6 listića mente te ga pijte kroz dan. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Sok od cikle

Bogat je nitratima, pomoću kojih nastaju spojevi koji poboljšavaju opskrbu mišića krvlju, a to je vrlo bitno kod tjelesnih aktivnosti za bolju prokrvljenost mišića.

Sastojci: ½ svježe cikle, sok ½ limuna, ½ čaše vode, med

Priprema: Sve sastojke dobro izmiksati u blenderu i popiti svježe.

Fotolia

Jabučni izotonik

Izotonični napitak koji možete piti tijekom treninga.

Sastojci: 200 ml svježeg soka od jabuke, 1 l vode, 1/2 čajne žličice soli, nekoliko listića svježeg bosiljka

Priprema: Sve sastojke dobro izmiješati u blenderu. 

Sok od borovnice

Bobičasti plodovi borovnice bogati su izvor bioflavonoida sa snažnim antioksidativnim svojstvima te odličan izvor vitamina C, kalija, kalcija i fosfora. Sok je dobro piti nakon treninga za oporavak organizma.

Sastojci: šalica mlijeka, banana, šaka svježih borovnica, 2 žličice mljevenih lanenih sjemenki

Priprema: Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu i popijte svježe.

Bobičasto osvježenje

Zahvaljujući fitokemikalijama i antioksidansima pomaže oporavku nakon, primjerice, dugotrajnog trčanja. 

Sastojci: 1 šalica bobičastog voća po izboru, ½ šalice vode, 1 žličica agavina sirupa

Priprema: Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu i popijte svježe, savjetuje nutricionistica Sanja Ćosić.

Limunada

Jedan od najpopularnijih prirodnih sokova, ali i s razlogom. Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina koji je snažan antioksidans, podiže imunitet i općenito štiti organizam od štetnih tvari, a u obilju ga nalazimo u limunu.

Priprema: U 2 dcl vode iscijedite pola limuna te dodajte prstohvat soli i pola žličice meda. Dodatkom soli dobit ćemo izotonični napitak s potrebnim elektrolitima za nadoknadu koje gubimo znojenjem prilikom vježbanja.

Dreamstime

Vitaminska bomba

Kako bi se pospješila apsorpcija željeza u organizmu za razvoj mišića tijekom vježbanja, potreban je vitamin C, koji ćemo u velikim količinama dobiti iz voća ili povrća, dok đumbir može djelovati kao analgetik nakon dugotrajnog i iscrpljujućeg vježbanja.

Sastojci: 1 naranča, sok ½ limuna, 1/2 žličice svježe naribanog đumbira, ½ čaše vode

Priprema: Sve sastojke dobro izmiksati u blenderu i popiti svježe.

Smoothie od banane i đumbira

Odličan je zbog bioaktivnih komponenti, gingerola, koji djeluju protuupalno i antimikrobno te su idealne tvari u borbi protiv prehlade i podizanja imuniteta. Dobar je za konzumaciju prije treninga, osobito ako mu još dodamo nekoliko žličica zobenih pahuljica da nam pruži dodatnu energiju, savjetuje nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.

Sastojci: 1 narezana, banana, 3/4 šalice mlijeka, 1 žličica meda, 1/2 žličice mljevenog cimeta

Priprema: Sve sastojke dobro izmiksati u blenderu i popiti svježe.

Energetski sok

Kivi je dobar izvor dijetalnih vlakana, a redovitom i uravnoteženom prehranom koja osigurava optimalnu količinu dijetalnih vlakana reducira se povišena količina kolesterola, što u konačnici rezultira smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Koristiti nakon treninga za osvježenje i povrat energije.

Sastojci: 200 g krastavaca, 4 koluta svježeg ananasa, 4 zrela kivija, 2 šake špinata

Priprema: Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu i popijte svježe.

Zeleni čaj 

Sadrži veliku količinu teina, zbog čega je dobar stimulans kod treninga jer potiče potrošnju kalorija, ubrzava metabolizam, a i bogat je antioksidansima. 

Priprema: Prokuhati vodu, staviti listiće čaja, procijediti nakon 10 minuta i ostaviti da se potpuno ohladi, pa onda popiti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...