Obavijesti

Lifestyle

Komentari 215

10 znakova da ste vještica - prema dokazima iz 17. stoljeća

10 znakova da ste vještica - prema dokazima iz 17. stoljeća

U svrhu lova na vještice u u selu Salem na istočnoj obali Sjeverne Amerike osnovali su poseban sud, a ovo je bilo 10 osnovnih dokaza da je netko vještica...

VIDEO

U 17. stoljeću bila je sumnjiva već sama činjenica to što je netko žena. Bilo je još "dokaza" dovoljnih za osudu u selu Salem na istočnoj obali Sjeverne Amerike. Cijeli taj slučaj poznatiji je pod nazivom "vještice iz Salema".

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Sve je počelo kada su u siječnju 1692. godine kćeri lokalnog župnika dobile neobjašnjive napadaje. Padale su u trans, vrištale, bacale stvari... Imale su devet i 11 godina. Vrlo brzo su došli do zaključka kako su opsjednute vragom. Kasnije se to počelo događati i drugim djevojčicama u selu.

Pod pritiskom starijih, one su priznale kako su tri žene na njih bacile uroke. I tada je započeo lov na vještice te one koji imaju posla s vragom. U godinama koje su uslijedile osudili su oko 150 ljudi. Među njima se našlo i nekoliko muškaraca i djece. Optužili su ih da se bave crnom magijom. Većina ih je završila u zatvoru, a njih 19 su smaknuli (u velikoj većini žene).

Puno godina kasnije stručnjaci su pronašli objašnjenje za napadaje koje su djevojčice s početka priče imale - radilo se o halucinogenim gljivama koje su se našle na žitaricama i tako su kroz hranu dospjele u tijelo djevojčica.

U svrhu lova na vještice u Salemu su osnovali poseban sud, a, između ostalog, ovo je bilo 10 osnovnih dokaza da je netko vještica:

  • Ženski spol - žene su tisućama godina povezivali s vračanjem i dogovaranju s vragom. Smatralo se kako su sklonije grijehu od muškaraca.
  • Izuzetno siromaštvo - sumnjivi su bili svi koji se oslanjali na zajednicu da im pomaže. Na primjer, jednu ženu su objesili pod optužbom da je vještica jer je hodala od kuće do kuće i molila za hranu. 
  • Izuzetno bogatstvo - vrlo bogata žena koja živi samostalno bez pomoći muškarca (muža, oca, brata), odmah je bila sumnjiva. 
  • Druženje s jednom ili više prijateljica - grupa žena bez pratnje muškarca ukazivala im je da se idu sastajati s vragom. 
  • Svađa s nekime - to je bilo dovoljno. Stanovnici Salema optuživali su one s kojima su u svađi da se bave vražjim stvarima.  
  • Pomaganje pri porodu - u to doba nikako nije bilo dobro biti primalja. Smatrali su ih nečistima i sumnjivima jer su poznavale ljekovito bilje.
  • Previše ili premalo djece – teorija je bila, otprilike, ovakva: maternica žene s puno djece je pod utjecajem magije, a ako djece ima premalo ili ih nema, tada joj je vrag prokleo maternicu. 
  • Tvrdoglavost, nametljivost i borbenost - žene jakog karaktera optuživali su kao vještice, jer "koja bi se normalna žena tako ponašala".
  • Madež na tijelu - tumačili su ga kao znak vraga.
  • Izvanbračni odnos - jednu ženu su proglasili vješticom jer je bila su vezi s muškarcem koji joj nije bio muž, i ostala je trudna s njim. Završila je na vješalima.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'