Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

11 recepata za slane i slatke kiflice, tijesto je jednako za sve

DAJTE MAŠTI NA VOLJU Zamijesite tijesto, a potom se poigrajte idejama za nadjev - slano, slatko, začinjeno ili ne - kiflice su neodoljive u gotovo svakoj kombinaciji

VIDEO

Za osnovni recept za tijesto potrebno je kg brašna za dizano tijesto, 3 dl mlijeka, 8 dag svježega kvasca ili 2 vrećice instant-kvasca, žličica šećera, 3 dl vode, 3 dl ulja i žličica soli. 

U malo mlakog mlijeka (oko 1-2 žlice) izmrvite kvasac te pomiješajte šećer i nekoliko žličica brašna tako da dobijete gustu smjesu. Ostavite na toplome mjestu da se tijesto digne. U ostatak brašna dodajte mlako mlijeko, mlaku vodu, ulje, sol i pripremljeni kvasac. Umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na osam jednakih kugli te svaku razvaljajte na krug debljine tupe strane oštrice noža. Razrežite tijesto na osam trokuta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

juha 00:15

Tako pripremljene trokute nadjenite prema želji slanim ili slatkim nadjevom, savijte ih u oblik polumjeseca i ispecite. Kiflice možete ostaviti i prazne ili u recept za tijesto dodajte sjemenke poput maka ili sezama. 

Kako biste najlakše podijelili tijesto na trokute, razvaljajte ga u kružni oblik te ga, koristeći rezač za pizzu, podijelite na 12 jednakih dijelova. Nakon što trokutiće napunite nadjevom, zarolajte ih od šire strane trokuta ka užoj.

Potom ih prstima doradite do oblika polumjeseca. Kako biste obogatili okus, kiflice premažite otopljenim maslacem ili umućenim jajem kako bi bile što sjajnije kad se ispeku. 

Da se tijesto ne bi lijepilo, prijeđite preko površine kockicama leda i pospite brašnom.

1. Rolice s piletinom

Sastojci: tijesto; nadjev: piletina, 0,5 kg krem-sira, 2 žlice mlijeka, sol, papar; maslac, krušne mrvice

Priprema: Sameljite piletinu te dodajte sir, mlijeko, sol i papar. Podijelite tijesto na trokute i nadjenite. Savijte i uvaljajte u otopljeni maslac, a potom u krušne mrvice. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.

fotolia

2. Kiflice s kobasicama i krem-sirom

Sastojci: tijesto; nadjev: 0,25 kg krem-sira, 0,5 kg kobasica

Priprema: Prepržite kobasice u tavi dok se ne zarumene. Pomiješajte ih s krem-sirom te smjesom nadjenite trokute i savijte. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 15-ak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

3. Pecivo sa salamom

Sastojci: tijesto; nadjev: Kriške salame prema želji, mozzarella, češnjak u prahu

Priprema: Razdijelite tijesto pa na svaki komad stavite tri-četiri kriške salame i komadić mozzarelle (ne morate rezati, možete i natrgati). Savijte i pecite u limu za pečenje 15-ak minuta na 180 Celzijevih stupnjeva dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Pospite češnjakom u prahu.

Fotolia

4. Polumjeseci s cimetom

Sastojci: tijesto; nadjev: 6 žlica maslaca, 1/4 šalice šećera (šalica = 2,4 dl ), 2 i 1/2 žličice cimeta; premaz: 2 žlice maslaca, 1/4 šalice šećera u prahu, 1/2 žlice ekstrakta vanilije

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Podijelite tijesto na osam komada. U maloj zdjeli pomiješajte sastojke za nadjev te njime premažite tijesto. Savijte i pecite 10-12 minuta na papiru za pečenje. U zdjelici pomiješajte sastojke za premaz i pospite preko pečenih kiflica.

5. Pecivo s ribanim sirom i dimljenom šunkom

Sastojci: tijesto; nadjev: 24 tanko narezane kriške dimljene šunke, šalica ribanoga tvrdog sira; 3 žlice meda, 3 žlice maslaca, 3 žlice senfa 

Priprema: Napravite trokute od tijesta i pospite ih ribanim sirom. Presavinite kriške šunke i stavite tri u svaki trokut. Savijte tijesto. Stavite trokute na malo namašćen lim za pečenje i pecite na 190 Celzijevih stupnjeva od 10 do 12 minuta. Za umakanje pomiješajte med, maslac i senf pa zagrijte dvije minute u mikrovalnoj pećnici, odnosno dok ne dobijete glatku smjesu.

Fotolia

6. Kruščići  sa sirom i šunkom

Sastojci: tijesto; nadjev: 4 kriške sira, 8-16 kriški šunke (ovisno koliko su one debele)

Priprema: Na svaki trokutić tijesta stavite jednu-dvije kriške šunke. Kriške sira podijelite napola u oblik trokuta i stavite na vrh. Zarolajte i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 10-15 minuta, dok ne dobiju lijepu boju. Izvrsno se slažu s juhom od rajčice.

Recepti s bundevom: Od slanih jela do finih slastica i grickalica
Recepti s bundevom: Od slanih jela do finih slastica i grickalica

7. Kruščići sa slatkim od limuna

Sastojci: tijesto; jaje; slatko od limuna: 6 žlica neslanog maslaca, šalica šećera, 2 jaja, 2/3 šalice limunova soka, žličica ribane limunove kore.

Priprema: Za slatko umiješajte maslac i šećer, istucite jaja i dodajte ih smjesi. Dodajte limunov sok. Ulijte u tavu i kuhajte na srednjem plamenu 15-ak minuta uz stalno miješanje drvenom kuhačom. Maknite s plamenika i dodajte limunovu koru. Pustite da odstoji pet minuta. Tijesto podijelite na trokute i na svaki stavite dvije žlice slatkog te savijte. Pustite da odstoji 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, premažite kiflice umućenim jajetom i pecite od 15 do 20 minuta.

Fotolia

8. Pecivo s kravljim sirom

Sastojci: 300 g kravljeg sira, 180 ml biljnog ulja, 180 ml mlijeka, 100 g šećera, 2 vrećice praška za pecivo, vrećica vanilin šećera, 600 g brašna, prstohvat soli, žumanjak, cimet ili naribana limunova kora prema želji.

Priprema: Brašnu dodajte prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer te cimet ili limunovu koru prema želji. Dobro pomiješajte. Kravljem siru dodajte mlijeko i ulje pa pomiješajte. Smjesi postupno dodajte brašno i umijesite tijesto. Ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Razvucite tijesto, podijelite ga na trokute i zarolajte. Pustite da stoji 20-ak minuta. Premažite istučenim žumanjkom i pecite od 20 do 25 minuta. Ohladite i poslužite.

Recept za tortu od naranče i čokolade koja se topi u ustima
Recept za tortu od naranče i čokolade koja se topi u ustima

9. Vegetarijanske kiflice

Sastojci: Tijesto; Pesto: 1/4 šalice prženih kikirikija, 1/4 šalice nasjeckanoga korijandra, sol, 3 češnja češnjaka, ulje.

Priprema: Sve sastojke za pesto osim ulja ubacite u blender. Dok meljete, dodajte ulje. Tijesto podijelite na trokute i svaki premažite žlicom pesta. Savijte, premažite uljem i pecite od 18 do 20 minuta na 180 stupnjeva. 

Fotolia

10. Bečke kiflice 

Sastojci: 4 i 1/2 šalice brašna, 1/4 šalice šećera, žlica kvasca, 1 i 1/2 žlice soli, 3/4 šalice toplog mlijeka, 1/2 šalice tople vode, 1/3 šalice maslaca, 2 jaja, sjemenke maka.

Priprema: Pomiješajte 1 i 1/2 šalice brašna, šećer, kvasac te sol. Ulijte mlijeko, vodu i maslac pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U tijesto dodajte jaje i još 1/2 šalice brašna pa miješajte dok se sve ne prožme. Dodajte ostatak brašna da omekša. Pustite da odstoji dva sata. Tijesto podijelite na dva dijela, razrežite na trokute te ih savijte. Pećnicu zagrijte na 190°C. U zdjeli izmutite jaje te svaki polumjesec premažite jajetom i pospite sjemenkama maka. Pecite 20-ak minuta.

Tri slasna recepta sa špekom u glavnoj ulozi - lizat ćete prste
Tri slasna recepta sa špekom u glavnoj ulozi - lizat ćete prste

11. Rolice s puretinom i slaninom

Sastojci: tijesto; nadjev: 0,25 kg tanko narezanoga purećeg mesa, 4 kriške sira, 8 kriški slanine

Priprema: Tijesto podijelite na trokute pa svaki napunite puretinom, dodajte pola kriške sira i krišku slanine. Zarolajte i pecite na 190 Celzijevih stupnjeva od 18 do 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise