Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

11 životinja koje cijeli život ostaju vjerne jednom partneru

Europski dabar ostaje vjeran jednom partneru cijeli život, a Sjevernoamerički isto ima životnog partnera ali se, kako bismo mi rekli, voli ponekad i 'viđati s drugima'

Od ovih preslatkih životinjskih parova svi možemo naučiti nešto o vezama.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Makaroni pingvin

Foto: Dreamstime

Više od 90 posto ptica je monogamno, ali niti jedna vrsta ne iskazuje privrženost partneru kao Makaroni pingvin - pa kad ugledaju jedan drugog, ženka i mužjak ovog pingvina plešu ekstatičan ples u kojem napuhuju prsa, njišu glave u stranu i ispuštaju zvuk nalik na grgljanje. A kad dobiju bebu tata ju ostaje čuvati, dok majka lovi hranu. 

Pogledajte preslatke bebe životinje i njihove mame na fotografijama National Geographica, a više o monogamnim životinjama na www.rd.com.


2. Ždral

Foto: Dreamstime

I dok ljudi imaju pjesme i poeziju, ždralovi imaju 'skladni zov' kojim svoju vezu objavljuju svijetu. To zvuči tako da ženka ždrala dvaput zaredom 'vrisne', a on ponavlja za njom

3. Morski konjic

Yellow sea-horse | Autor: Anterovium Foto: Anterovium

Puno prije nego mužjaci počnu nositi bebe u vrećicama na trbuhu, započinju s flertom tako da isprepliću repove i kruže jedan oko drugoga. Ženke morskih konjica znaju biti ljubomorne i braniti svog muškarca od drugih cura. 

4. Sivi vuk

Gray wolf lays on rock | Autor: Iakov Filimonov Foto: Iakov Filimonov

Alfa mužjak i njegova partnerica čine moćan par, budući da cijela hijerarhija ostatka čopora sivih vukova ovisi o njima. Pare se jednom godišnje. 

5. Sova

Foto: Daniel M.Cisilino

I sove imaju svoj 'jezik ljubavi, pa mužjaci flertuju tako da svojoj odabranici odnesu mrtvog miša i pri tome sikću, a ona odgovara glasanjem nalik na kreketanje. 

6. Australijski gušter

Foto: Dreamstime

Australijski se gušter svojoj odabranici vraća svake sezone parenja, i pokušava je milovanjem i poljupcima impresionirati. Ako mu to uspije, mogli bi biti skupa čak 20 godina, a i hodaju skoro jedan uz drugog, ali tako da je ženka par koraka ispred, a mužjak ju slijedi. 

7. Orao

Bald eagle | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

I orlovi se, kao i vukovi, svake sezone parenja vraćaju svojim družicama. A i kod njih mužjaci griju jaja i pomažu u hranjenju kad se ptići izlegu. 

8. Gibon

Foto: Dreamstime

Ovi majmunčići imaju veze koje su najviše nalik ljudskim vezama, pa tako varaju, prekidaju, a čak se i 'ponovo žene'. A kad par uspije duže vremena ostati zajedno, jedan o drugome brinu i zajedno odgajaju mladunce. 

9. Crni lešinar

Foto: Gustavo Roa

Lešinari imaju nezgodnu reputaciju, ali barem sa životnim partnerom mogu biti kakvi jesu. Kad se udvaraju, mužjaci oko ženki kruže s podignutim vratovima, pa ih natjeruju i ganjaju. Par ostaje skupa cijelu godinu, a kad se izlegu jaja, čuvaju ih u smjenama. 

PRODAJE SLIKE ZA 26.000 KN Swatch ponudio svinji Pigcasso suradnju - ukrašava im satove

10. Dabar

Foto: Dreamstime

Nije poznato kako traže partnera, ali kad ga jednom nađu, dabrovi ostaju skupa cijeli život. Istraživanje na Sveučilištu  Charles University u Pragu je pokazalo da dabrovi partneru ostaju doživotno vjerni, ali to se odnosi samo na Europskog dabra; Sjevernoamerički dabar isto ima životnog partnera ali se, kako bismo mi rekli, voli i viđati s drugima'.

11. Labud

Foto: YouTube

Postoji razlog zašto baš ove ptice asociraju na ljubav - kad se udvaraju podižu vrat i naginju ga prema naprijed pa se spoje u obliku srca. Zvukovi šištanja i roktanja koji prate taj proces su manje romantični, ali ih to ne sprječava da ostanu zajedno cijeli život. 

STALNO PAMETUJU I DRUGIMA IDU NA ŽIVCE: Ovi horoskopski znakovi pod hitno trebaju nešto primijeniti

Komentari (26)
  • I ja sam cijeli život vjeran svojoj ženi. Moram biti jer znam da bi ne koknula u suprotnom😂😂

    17. 3. 2019,   22:20
  • a nemaju oni internet,mobilni i inbokks na 24 hahahaha

    17. 3. 2019,   23:32
  • Lijepo. Sretnici. =)

    17. 3. 2019,   22:38