Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

12 stvari će se dogoditi vašem tijelu - jedete li jaja svaki dan

12 stvari će se dogoditi vašem tijelu - jedete li jaja svaki dan
1

Imate li priliku, uvijek birajte domaća jaja, i to od kokoši koje hodaju dvorištem i same si pronalaze hranu - takva jaja su neusporedivo zdravija od onih u trgovinama

VIDEO

Za jaja kažu da su jedna od top 10 najzdravijih namirnica na svijetu, i to je razlog zašto ih je dobro jesti baš svaki dan. Naravno, imate li priliku, uvijek birajte ona domaća, od kokoši koje hodaju dvorištem i same si pronalaze hranu - takva jaja su neusporedivo zdravija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:17

Top 12 razloga zašto jesti jaja svaki dan:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Daju energiju Jedno jaje ima oko 6 grama kvalitetnih proteina i samo 70-ak kalorija. Pojedite dva jaja sa pola šalice zobene kaše i pucat ćete od energije cijeli dan.
  • Poboljšavaju funkciju jetre Svako jaje sadrži zdravu dozu kolina koji poboljšava metabolizam, prenosi vitamine i minerale te poboljšava funkciju jetre.
  • Smanjuju loš kolesterol Istraživanja su pokazala kako svakodnevno konzumiranje jaja može smanjiti loš kolestorol u tijelu i povećati razinu dobrog. Time se smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
  • Poboljšavaju vid U jajima se nalaze dva antioksidansa - lutein i zeaksantin, a oni štite oči i smnjuju šansu za nastanak očnih bolesti. Uz to, poboljšavaju vid.
  • Daju osjećaj sreće U njima se nalaze esencijalne aminokiseline koje su odgovorne za ublažavanje tjeskobe, smanjenje razine stresa u tijelu i bolje raspoloženje. One regliraju serotonin, poznatiji kao hormon sreće.
  • Pomažu izgubiti višak kila Pojedete li jaja za doručak, tijekom dana ćete jesti manje - tako barem tvrde stručnjaci. Visoka razina proteina u njima učinit će vas sitijima i nećete posezati za grickalicama.
  • Štite kosti Prepuna su vitamina D što pomaže u prevenciji razvoja osteoporoze.
  • Smanjuju rizik od raka Kolin, koji pomaže jetri da bolje radi, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena. Kolin se nalazi u žumanjku.
  • Jačaju mišiće Puna su proteina koji su važni za brzi oporavak mišića. Dobro je pojesti nekoliko jaja nakon napornog treninga.
  • Pomažu u trudnoći Dva jajeta sadržavaju oko 250 miligrama kolina. Liječnici preporučaju trudnicama i dojiljama da dnevno unose 450 do 550 miligrama kolina. On pomaže razvoju mozga bebe i u sprječavaju oštećenja ploda. Jaja moraju biti dobro termički obrađenja prije konzumacije.
  • Kosa i koža su zdraviji Jaja sadrže vitamine B kompleksa koji su neophodni za zdravu i ljepu kosu te kožu.
  • Ne sadrže gluten i ugljikohidrate To je razlog zašto su odličan izbor za ljude koji su na posebnom režimu prehrane, prenosi RemedyDaily.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima