Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

12 stvari o hrani koje većina ne zna, a zapravo bi trebali...

12 stvari o hrani koje većina ne zna, a zapravo bi trebali...
1

Zašto su pilići u posljednjih 60 godina narasli, jedemo li zbilja GMO free hranu i je li moguće pronaći jeftin aceto balsamico? Saznajte što je zapravo istina u svemu tome

VIDEO

1. Kultivacija GMO biljaka je dopuštena u većini svijeta

U većini zemalja, dopušteno je uzgajati genetski modificirane usjeve bez ikakvih ograničenja, jer još uvijek nema znanstvenih dokaza da su takvi usjevi štetniji od prirodnih. Najrašireniji GMO usjevi su soja, kukuruz, pamuk, uljana repica i šećerna trska.

2. Pravi vinski ocat (aceto balsamico) nikad nije jeftin

Tradicionalna proizvodnja vinskog octa uključuje branje i odabir kvalitetnog grožđa koje se zatim iskuhava dok se ne zgusne, a onda se ostavlja da fermentira barem tri godine. Visoko kvalitetni vinski octevi se ostavljaju čak i po sto godina. Naravno da tako komplicirani i dugotrajni proces izrade vinskog octa ima utjecaj i na njegovu cijenu. Uzmite to u obzir sljedeći put kad ga kupujete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

3. Kineski kolačići sreće nisu originalno iz Kine

Kolačiće sreće smatraju dijelom kineske kuhinje, ali u Kini ih nikada nećete  pronaći. Razlog tome je što oni uopće ne spadaju u kinesku kuhinju. Ove kolačiće su osmislili Japanci u San Franciscu.

 

#idowhatiwant #fortunecookies

Objavu dijeli Liz Corson (@theladysaunders)

4. Lažni wasabi

Originalni wasabi se može jesti samo u Japanu gdje ga se priprema pod točno određenim uvjetima: u tekućoj vodi između 10 i 17 Celzijevih stupnjeva. Korijen wasabija dozrijeva tri do četiri godine, a kila košta oko 1300 kuna. Zato se u drugim zemljama koristi imitacija wasabija koja se radi od hrena, senfa, škrobi i zelene boje za hranu.

5. Jedemo insekte, a toga nismo ni svjesni

Crveni pigment za hranu, poznat pod kodom E120 često se koristi kod bojanja hrane. Ali nisu svi upoznati s činjenicom da se se crvena boja dobiva iz karminske kiseline, koju u prirodi stvaraju kukci s ljuskama.

6. Kečap se može napraviti bez rajčica

24sata

Unatoč činjenici da su rajčice relativno povoljne, one su u proizvodnji kečapa često zamijenjene jeftinijim sastojcima, kao što je sok od jabuke, zgušnjivači, bojila i aditivi. Kako biste razlikovali umjetni kečap od pravog kečapa napravljenog od rajčice, najprije pogledajte njegovu boju - trebala bi biti jarko ili tamno crvena. Što se tiče konzistencije, pravi kečap bi trebao biti gust.

7. Zašto krekeri imaju rupice na sebi?

Thinkstock

Krekeri nemaju rupice na sebi kako bi ljepše izgledali, one zapravo imaju važnu ulogu kod pečenja - omogućavaju krekerima da se ravnomjerno ispeku. Da ih nema, krekeri bi bili puno deblji i nimalo hrskavi.  

8. Kanola i ulje od uljane repice je isto ulje

Kanola (Canola) zapravo znači Canadian Oil, Low Acid (kanadsko ulje s niskim postotkom kiselina). Jedino po čemu se razlikuje od klasičnog ulja uljane repice je smanjeni udio (do dva posto) erukične kiseline, koja ne samo da loše utječe na okus ulja već može biti i otrovna.

9. Broj kalorija napisan na pakiranju može biti neispravan

Fotolia

Problem s količinom kalorija proizvoda je u zastarjelom sustavu mjerenja. Na primjer, u mjerenju se ne uzima u obzir kako se broj kalorija apsorbira u tijelu ovisno o načinu prehrane pojedinca. Tek nedavno su znanstvenici otkrili da cijeli bademi imaju dvadeset posto manje kalorija nego što se prije mislilo, a pistacio pet posto manje.

10. Neke namirnice mogle bi izumrijeti 

Fotolia

Kao posljedica globalnog zatopljenja i drugih negativnih faktora, neke namirnice su pred izumiranjem:

  • Avokado - Nije isplativ za uzgajanje budući da je potrebno 1000 litara vode za jedan kilogram.
  • Banana - Zbog toga što su pogođene epidemijom gljivičnih bolesti biljke banane brzo odumiru.
  • Med - Posljednjih godina broj pčelinjih kolonija značajno je smanjen. Razlozi su grinje iz Azije (uvedene prije 30 godina), pesticidi i loša ishrana pčela.
  • Čokolada - Kvaliteta kakaovih zrna znatno se pogoršala posljednjih desetljeća, tako da su usjevi smanjeni za pola.
  • Neke vrste jabuka - One koje trebaju hladnije zime.

11. Gumeni voćni bomboni sadrže isti vosak kao oni za poliranje auta

Osim želatine, boja i drugih sastojaka, gumeni voćni bomboni također sadrže karnauba vosak (E903), koji je napravljen od palminog lišća. Taj isti vosak se koristi za poliranje automobila, namještaja, a koristi se i u kozmetičkoj industriji.

12. Piletina je jako "narasla" u zadnjih 60 godina

U ovom razdoblju pilići su se povećali u predjelu prsa i nogu. Neki tvrde da je to posljedica dodanih hormona i steroida u njihovoj prehrani. No, mnogobrojni uzgajivači tvrde da je to posljedica poboljšanih uvjeta života kokoši, stalni medicinski nadzor i unaprijeđeno moderno razmnožavanje, piše Brightside.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...